Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова метод рекомендацiї.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

Івано-Франківське вище професійне училище

готельного сервісу і туризму

Методичні рекомендації

по виконанню курсових робіт

з дисципліни «Комерційна діяльність»

Підготувала: викладач Храбатин О.І.

Розглянуто і схвалено на засіданні методкомісії

комерційно- економічних дисциплін

Протокол №___ від ______

Голова МК _________

2011 - 2012 н.р.

Методичні рекомендації по виконанню курсової роботи з дисципліни «Комерційна діяльність»

Автор: викладач Івано–Франківського вищого професійного училища готельного сервісу і туризму О.І. Храбатин

Рецензент : Заступник директора Івано–Франківського вищого професійного училища готельного сервісу і туризму О.Г.стахів

В даних методичних рекомендаціях систематизовано основні положення державних стандартів по оформленню та організації захисту курсових робіт з дисципліни «Комерційна діяльність». В рекомендаціях наведено зразки оформлення тексту, наочного матеріалу, подано приклад оформлення переліку літератури, рекомендованих при написанні курсової роботи.

Методичні рекомендації призначені для учнів другого курсу, які навчаються за спеціальністю комерційна діяльність освітньо–професійного рівня «молодший спеціаліст»

Затверджено та схвалено на засіданні методичної комісії

економічно - комерційних дисциплін (протокол № від р.)

Курсова робота є комплексним документом, який завершує етап навчання з дисципліни «Комерційна діяльність» в навчальному закладі і представляє собою сукупність документів, розрахунків та пояснень, необхідних конкретних комерційних завдань, об'єднаних спільною темою.

Мета курсової роботи.

Курсова робота як кінцевий етап навчання з дисципліни «Комерційна діяльність» у навчальному закладі ставить таку мету:

  • Систематизація, закріплення та розширення теоретичних навиків, необхідних для самостійного розв’язання;

  • Закріплення навиків самостійної роботи учнів над організаційною та економічною літературою, діючими стандартами, комерційним умовами і керівними документами;

  • Розробка сучасних наукових проблем, які породжені перехідним станом до ринкових відносин у комерційній діяльності підприємств, галузей тощо;

  • Засвоєння методик проектування та аналізу комерційної діяльності;

  • Закріплення знань і поширення навиків застосування ЕОМ при вирішенні конкретних наукових аббо комерційних завдань.

Вибір і затвердження теми курсової роботи.

Тематика випускних робіт розробляється викладачем спецдисципліни і періодично уточнюється з урахуванням змін, що відбуваються у законодавстві, комерційній діяльності та практиці господарювання.

З типовою тематикою курсових робіт учень повинен ознайомитись заздалегідь, коли вивчають комерційну діяльність, товарну політику комерційних підприємств, інфраструктуру тор ново – посередницької діяльності, маркетинг, рекламу та інші дисципліни, на базі яких він має визначити напрям наукових досліджень.

Учню надається право самому запропонувати (обрати) тему курсової роботи, назва і спрямованість якої відрізняється від рекомендованої (типової) тематики. Але в цьому випадку тема повинна бути погоджена на засіданні методичної комісії .

При виборі теми слід враховувати її актуальність для підприємств (організацій з використанням статистичної та іншої інформації, на базі яких буде виконуватись курсова робота, можливість отримання і опрацювання відповідного фактичного матеріалу, наявність власних науково–методичних розробок.

За будь – яких умов вибору учень обов’язково погоджує тему курсової роботи зі своїм керівником курсової роботи. Узгоджені теми подаються на розгляд і затвердження методичної комісії і за їх поданням остаточно затверджують наказом по учбовому закладі.

Обрані студентами теми випускних робіт мають бути розглянуті та затверджені не пізніше початку останнього семестру. Після цього керівник видає учню завдання на виконання курсової роботи і погоджує календарний графік її виконання. Порушення термінів виконання курсової роботи є підставою для можливого захисту роботи на наступний рік.

Структура, обсяг і зміст курсової роботи.

Курсова робота повинна мати певну логічну побудову, послідовність та завершеність розгляду відповідного кола питань.

Рекомендується така структура роботи:

  1. Титульний аркуш

  2. Завдання на курсову роботу

  3. Зміст роботи

  4. Вступ

  5. Основна частина, яка складається з двох (в окремих випадках трьох) розділів та визначених учнем підрозділів

  6. Заключна частина (висновок)

  7. Додатки (таблиці, схеми, графіки, діаграми, тощо)

  8. Список використаної літератури

Обсяг курсової роботи має бути в межах 30-40 сторінок

формату А4 друкованого тексту (не враховуючи додатки).

Приблизний обсяг структурних складових курсової роботи.

Вступ 1-2

Основна частина 28-33

Заключна частина 1-2

Список використаних джерел 1-2

Вступ до курсової роботи має містити обґрунтування актуальності обраної теми, розкривати наукове і прикладне значення її розробки, чітко формулювати основну мету і завдання роботи, визначити коло питань, об’єкти, методи та інформаційну базу досліджень.

Основна частина складається з 2 розділів. У першому розділі викладаються основні теоретичні і методичні положення теми, проблемні питання, їх уточнення та поглиблення з урахуванням впровадження засад господарювання. Учневі слід показати глибокі знання сучасного рівня економічних досліджень, виявити дискусійні та невирішені аспекти теми, визначити своє ставлення до них, накреслити шляхи їх вирішення. Теоретичні положення повинні визначати методологічні підходи, методи та засоби аналізу досліджуваних питань в наступному розділі роботи.

У другому розділі коротко подається характеристика об’єкту дослідження, детально аналізується асортиментна, цінова, збутова, рекламно-інформаційна діяльність підприємства, подаються матеріали, які визначають рівень вирішення окремих аспектів та досліджуваної проблеми в цілому на підприємстві (організації).

З цією метою, крім даних обліку та звітності, слід використовувати матеріали монографічних досліджень, періодичної економічної літератури, державної та відомчої статистики, досвід роботи аналогічних підприємств (організацій), дані спеціальних економічних та соціальних досліджень, експериментів, матеріали оперативного обліку і контролю, особистих спостережень, узагальнень та прикладних наробок, отриманих під час проходження виробничої практики. На основі вивчення, обробки та узагальнення аналітичних матеріалів учень повинен виявити вплив позитивних і негативних чинників, встановити причину недоліків, оцінити можливості підприємства щодо підвищення ефективності тих чи інших напрямків господарської діяльності.

Якщо план роботи не передбачає третього, учень при аналізі чи у спеціальному підрозділі повинен дати конкретні економічно, соціальні і екологічно обґрунтовані пропозиції щодо прийняття стратегічних рішень реалізації резервів підвищення ефективності діяльності досліджуваного об’єкту, використання його ресурсного, науково – технічного, організаційного та інфраструктурного потенціалів.

В кожному розділі курсової роботи слід робити самостійні висновки, органічно їх пов’язувати підпорядковуючи основному спрямуванню теми. Характер і зміст заходів, що пропонуються, повинні базуватися на аналітичних та прогностичних оцінках функціонування та розрив об’єкта дослідження. При потребі необхідно використовувати комп’ютерну техніку, економіко – статичні та економіко – математичні методи і моделі дослідження економічних процесів і явищ.

В заключній частині стисло формулюють головні висновки та практичні рекомендації щодо ступеня вирішення поставлених у роботі завдань.