Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гандбол.docx
Скачиваний:
105
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
42.24 Кб
Скачать

4. Методика навчання кидкам у стрибку

Щоб уникнути помилок при кидках у стрибку, доцільно навчання починати з імітації усього руху на місці. З вихідного положення з м'ячем у руках робиться замах рукою з одночасним поворотом тулуба в сторону замаху. Однойменна нога, зігнута в колінному суглобі, виноситься вперед до горизонтального положення стегна, опорна нога ставиться на носок. Після засвоєння цього руху опановують розбіг, а потім стрибок з приземленням на поштовхову ноту.

Варто звернути увагу на постановку ступні поштовхової ноги. Ступня розвертається під кутом до напряму кидка, що сприяє природному і правильному рухові махової ноги. Штучне ж відведення махової ноги призводить до технічних помилок кидка. Для утримання тіла у вертикальному положенні і для створення оптимальних умов необхідні зустрічні рухи обох ніг: спочатку мах назад — поштовх, потім поштовхову ногу вперед на приземлення — махову — назад. Після цього необхідно переходити до цілісного виконання кидків,

Кидок у падінні

Кидок у падінні робиться з місця і з розбігу з положень: стоячи обличчям, боком, спиною до воріт. При цьому поштовх здійснюється двома або однією ногою (до речі при поштовху однією ногою може робитися поштовх як однойменною ногою з кидковою рукою, так і різнойменною).

Кидок у падінні при поштовху двома ногами, як правило, застосовується при пробиванні 7-метрового штрафного кидка, а іноді й у інших ігрових ситуаціях (рис. 13). Штрафний кидок може бути звичайним з місця, в також з падінням уперед, але відштовхуючись однією ногою.

Відштовхуючись обома ногами, гравець одночасно робить замах рукою і, використовуючи інерцію польоту, завершує кидок, тим самим підсилюючи швидкість польоту м'яча, з одного боку, і зменшуючи відстань до воріт — з другого. Приземлення здійснюється на зігнуті руки.

При поштовху різнойменною ногою гандболіст виконує ті ж рухи, що й при поштовху з двох ніг, тільки приземлення здійснюється спочатку на одну руку, а потім на другу. Кут нахилу тіла до замаху залежить від майстерності гравця, і чим більший нахил по відношенню до поверхні майданчика, тим складніше противникові відібрати м'яч у нападаючого. Замах робиться різко, з невеликим поворотом тулуба в бік кидаючої руки. Відштовхування можна робити, випрямляючи ноги і здійснюючи стрибок.

Більш складним в технічному виконанні є кидок у падінні з поштовхом однією ногою. Після поштовху гандболіст у повітрі розвертається грудьми до воріт, одночасно робить замах для кидка. Після кидка здійснюється приземлення .спочатку на кидаючу руку із швидкою постановкою другої руки для пом'якшення удару при приземленні. М'яч з руки випускають у вищій точці польоту з таким розрахунком, щоб встигнути поставити цю руку на підлогу при приземленні, уникнувши її травмування (рис. 14).

Вправи для вдосконалення кидків у падінні

1. Падіння на мат на ,руки, стоячи на колінах і на весь зріст.

2. Падіння на підлогу на руки з положення стоячи і стоячи на ногах.

3. Кидки м'яча, стоячи на колінах на маті, з приземленням на руки: 4. Ті ж кидки, але з приземленням на підлогу.

5. Стоячи на лівому коліні, права нога вбік, кидки з приземленням на руки.

6. Кидки м'яча із стрибком через вірьовку з приземленням на мат, а потім на підлогу.

7. Кидки м'яча по воротах з пасивним, а потім активним захисником.

Помилки при виконанні кидків у падінні: ранній замах до втрати рівноваги; падіння в опорі на праву ногу; неповне випрямлення поштовхової ноги; короткий замах і відсутність хльостовидного руху кисті при випуску м'яча; асинхронний рух руки і ніг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]