Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ТВАРИННИЦТВО.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
150.38 Кб
Скачать

41.Племінна робота у свинарстві.

Продуктивність свиней значною мірою залежить від рівня селекційно-племінної роботи в стаді, тобто систематичного виконання комплексу зоотехнічних заходів щодо якісного поліпшення тварин. До цього комплексу входять: цілеспрямоване вирощування ремонтного молодняку з використанням сучасних методів відбору та підбору батьківських пар, підвищення відтворної здатності свиноматок та кнурів, скороспілості молодняку, зменшення витрат кормів на одиницю продукції й поліпшення м’ясних якостей свиней на відгодівлі.

На сучасному етапі розвитку свинарства за рівнем племінної ро­боти визначено чотири типи господарств: племінні заводи, племінні господарства, племінні ферми (племінні репродуктори) та виробничі репродуктори господарств і комплексів. Племінна робота проводиться в усіх свинарських господарствах. Але завдання і методи у них різні. Основним завданням державних племінних заводів є вдосконалення існуючих та виведення нових, більш продуктивних ліній кнурів та родин свиноматок. Такі стада відрізняються від інших тим, що тварини мають свій тип, характерний екстер’єр, вищі показники продуктивності.

----------------------------------------------------------------

42.Утримання корів у період лактації.

Лактація —  період утворення та виділення молока  від отела корів до їх запуску. Період  від отелу до запуску називають лактаційним періодом. Цей період в корів триває 210-350 днів. Нормальний період дорівнює 300 дійним дням. Склад молока, його кількість протягом лактації змінюються. Для утворення 1 л молока необхідно, щоб через вим’я пройшло 400-450 л крові. Молоко здорової корови в період з 7-10-го дня після отелу та за 10-15 днів до запуску називають нормальним. Це молоко придатне  для безпосереднього використання та для переробки.  З ходом лактації поряд із змінами в кількості молока змінюється і його якісний склад. Корми і годівля дуже впливають на удої, склад і властивості молока.  Великі надої молока  з високим вмістом  жиру і білків корови дають лише тоді,  коли їх  добре годують і доглядають протягом усього їхнього життя. Корми  повинні бути  доброякісними, а раціон  для годівлі  корів різноманітний, збалансований за поживністю  відповідно до потреб організму. Корми мають певний вплив на технологічні властивості молока. Доведено, що велика кількість макухи в раціоні  корів погіршують якість масла: воно в наслідок  збільшення в ньому  ненасичених жирних  кислот стає більш м’яким, мазким. Найгірше впливає  на технологічні властивості молока льняна макуха, потім соняшникова, соєва, бавовникова. Велика кількість льняної макухи погіршує зсідання молока під впливом сичугового ферменту, воно стає сичугово — в’ялим, з такого молока  отримують сири низької якості. До аналогічних наслідків призводить годівля корів великою  кількістю силосу, барди, пивної дробини, кислого жому та деяких інших соковитих кормів, випасання на  низинних, особливо болотистих пасовищах з кислою рослинністю. Корми впливають на вміст в молоці вітамінів, ферментів, барвників (каротиноїдів). Кількість  жиророзчинних  вітамінів в молоці повністю залежить від вмісту їх у кормах  ; тому  літнє молоко, масло, сир багатші на вітаміни, ніж зимове.

----------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]