Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сем 03 Цивілізації Стародавній Китай.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Роль і місце старокитайської цивілізації у світовій історії

З найдавніших часів і до вторгнення колонізаторів в середині XIX ст. Китайська цивілізація розвивалася послідовно, безперервно і майже виключно на власній основі. Китай - класичний зразок цивілізації циклічного типу: ще в давнину було відмічено, що в історії цієї країни є певний ритм, що діє з чіткістю маятникового механізму. Кожна нова династія як би починала новий цикл, процвітали її справи, але через деякий час в країні все сильніше і сильніше проявлялися ознаки занепаду: розорялися селяни, провінції починали боротьбу за незалежність від центральної влади, чиновники все більше корумпована. Народне повстання вінчало загальний розвал. Так, в 206 р. до н.е. прийшла до влади династія Хань, яку заснував селянин - один з вождів повсталих. Блискуче почавши, вже до середини II ст.н.е. імперія вступила в смугу занепаду. У III в. Китай розпався на три самостійні держави, але нової династії Цзінь вдалося відновити єдність на кілька десятиліть і т.д.

Старокитайська цивілізація за своїм прориву у розвитку людини, суспільства і держави, за своїми основними досягненням і впливу на навколишній світ порівнянна з Античністю. Найближчі сусіди Китаю, країни Східної Азії (Корея, В'єтнам, Японія) використовували, пристосовуючи до потреб своїх мов, китайську ієрогліфіку, давньокитайський мова стала мовою дипломатів, державний устрій і система права вишиковувалися за китайським зразкам, на формування офіційної ідеології значний вплив справляло конфуціанство або буддизм в китаизированной вигляді.

Китайська модель світу, передбачає еволюційне саморозвиток Всесвіту з «небуття» після якогось «первоімпульса» або «великого зміни». У Китаї відсутня ідея Бога-Творця. Ідея постійних «змін» виробила у китайців дивовижну здатність до адаптації. Цьому ж сприяв культ клану, держави і постійне нехтування інтересами особистості. І кожного разу, коли штучні обмеження слабшали або знімалися, особистість являла собою приклад найвищого ступеня адаптації до нової реальності.

За кілька тисячоліть свого розвитку китайський народ створив надзвичайно своєрідну, легко впізнавану культуру. Історично випередивши в якийсь момент одні сусідні народи (Японію), або здійснюючи «постійну присутність» у процесі розвитку інших (В'єтнаму), сформував певну культурну спільність, що охоплює весь далекосхідний регіон, де найпомітнішою відмітною рисою є ієрогліфічна писемність, яка народилася в Китаї . Китайська цивілізація, зустрічаючись зі степовими кочівниками, «варварами чотирьох сторін світу», збагачувала їх своєю високою культурою, яка постала на конфуціанстві та буддизмі.

Старокитайська цивілізація дала неповторний в історії світових цивілізацій приклад торжества рушійною плідної сили, гармонійного поєднання традиції та новації.