Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сем 03 Цивілізації Стародавній Китай.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Імперія Цинь

К середині III ст. до н.е. Серед семи найсильніших держав Китаю виділилося царство Цинь. Підкоривши собі всі держави, ціньського ван прийняв титул Хуанді - імператор. 26-річний імператор Цинь Ши-Хуандіприступив до управління державою. Щоб керувати величезною добутої в боях імперією, була створена система централізованого управління та повного підпорядкування кожного підданого державі.

Циньской імперія була розділена на 36 областей на чолі з губернаторами. Вся влада зосереджувалася в руках верховного правителя імператора могутнього деспота, правлячого країною за допомогою чиновників. Посадові особи імперії керувалися твердо встановленими законами і були пов'язані круговою порукою з взаємною стеженням і суворим покаранням за недонесення. Вводилося єдине письмове законодавство, жорстоко карають винних (12 видів смертної кари). Для мешканців імперії настали часи терору. Титули та привілеї спадкової знаті ліквідовувалися. Тепер ступінь знатності людини визначали багатство й особисті заслуги перед імператором. Бронзове зброю у приватних осіб вилучалося і переливалося у дзвони.

Крім низки заходів, спрямованих на розвиток економіки і зміцнення державної влади, таких як уніфікація мір і ваг, введення єдиної грошової системи і малого спрощеного листи (основи сучасної китайської писемності) по всій імперії зводилися храми і палаци. Не шкодували коштів на благоустрій столиці і для прикраси 270 імператорських палаців, розташованих в її околицях. Була створена мережа державних доріг, Великий Китайський канал. Імператор збільшив державні повинності, суворо придушував народні виступи, піддавав фізичного знищення політичних противників і всіх інакомислячих.

Для захисту північних кордонів імперії від вторгнень кочових племен сюнну активно будувалася ланцюг потужних оборонних споруд так звана Велика китайська стіна, довжиною в 750 км (сучасна 4000 км ). Стіна була складена з кам'яних плит, пересипаних утрамбованим лесом. Мала не тільки оборонне значення, стіна допомагала налагодити торговельні зв'язки з іншими народами і виступала своєрідним цивілізаційним символом першої імперії Китаю.

Сліди змін в країні були помітні і відчутні, однак порядок і процвітання досягалися занадто крутими заходами, викликаючи відчай жителів Цинь. Традиції, моральність і чесноти нехтуваних. Що змушувало основну масу людей відчувати духовний дискомфорт. У 213 р. до н.е. Цинь Ши-Хуанді розпорядився вигнати Пісні та Перекази і спалити всі приватні бамбукові книги, крім ворожильних текстів, книг з медицини, фармакології, агрономії та математики. Вціліли пам'ятники, що знаходилися в архівах, але більша частина стародавніх джерел з історії та літератури Китаю загинула у вогні цього безумства. Був виданий указ, який забороняв приватне навчання, а також критику уряду.

Ліквідовуючи адміністративно-господарські центри держав періоду Чжаньго, наклавши заборону на колись процвітали школи філософів, ціньського імператор викликав сильне невдоволення. Після його смерті в 210 р. до н.е. на тлі загальної політичної нестабільності і невдоволення почалися повстання, які призвели імперію до загибелі.

Досвід становлення і загибелі Циньской імперії дав перший в історії світових цивілізацій приклад того, що навіть найдосконаліша теорія державного і соціального устрою, застосована на практиці, може дати негативний результат, якщо вона ігнорує особливості менталітету і способу життя народу, що склалися століттями . Завдяки жорстокому режимові, створеному в епоху Цинь, вдалося досягти певного прогресу в розвитку матеріальних компонентів цивілізації, але ціною неймовірного напруження сил населення імперії. Експеримент династії Цинь зі створення першого централізованого держави тривав лише 14 років, після чого почався новий цивілізаційний цикл - епоха династії Хань.