Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори педогогіка.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

8. Функцiї процесу навчання.

Основні функцiї навчання: освiтня, виховна, розвиваюча.

Ocвiтнi завдання уроку – забезпечувати в ходi уроку засвоєння (закрiплення, застосування, засвоєння) теорiя поняття законів.

Виховнi завдання уроку - сприяти в ходi уроку формуванню основних свiтоглядних iдей, забезпечує вивчення праць письменникiв, учених.

Завдання розвитку ­мислення, волi, емоцiй, навчальних iнтересiв, мотивiв i здiбностей школярiв. У школах учнi мають навчитися: структурування, конкретизацiї, систематизaцiї, доведення, робити висновки, пояснення, узагальнення.

Реалiзацiя освітньої, виховної i розвиваючої функцiї на уроках здiйснюcrься шляхом:

а) використання змiсту навчального матерiалу,

б) органiзацiєю порядку i дисциплiни,

в) пiдбору, форм, методiв i прийомiв навчання,

г) використання оцiнок.

9. Поняття змiсту освiти.

Змiст освiти - це система наукових знань, умiнь i навичок оволодiння якими забезпечує всебічний розвиток розумових i фiзичних здiбностей учнiв, формування їх свiтогляду, морaлi i поведiнки, пiдготовку до суспiного життя, до працi.

Залежно вiд мети i характеру пiдготовки учнiв розрiзняють загальну, полiтехнiчну, професiйну oсвiтy.

Професійне навчання - це одна з форм диференційованого навчання яка дозволяє виходити з вимог вищих навчальних закладiв та професiйно-технiчних закладiв освiти.

Головною метою профiльного навчання є забезпечення можливостей для рівного доступу учнiвської молодi до здобуття загальноосвiтньої профiльної та початкової допрофесiйної пiдготовки, неперервної освiти упродовж життя виховання особистостi, здатної до саморегуляцiї, професiйного зростання i мобiльностi в умовах реформування сучасного суспiльства.

Змiст освiти покликаний забезпечити передачу i засвоения пiдростаючим поколiнням досвiду старщих поколiнь, змiсту соціальної культури для дальшого розвитку засвоеного досвiду.

Змiст освiти вiдповiдає таким вимогам: а) вiдповiдальнiсть соцiалъному замовленню всебiчного розвитку людини; б) забезпечення високої наукової i практичної значущостi навчального матерiалу.

У досконалення змiсту освiти вiдповiдно до вимог розбудови нацiональноїl школи:

- введення до навчання нових предметiв;

- ­вдосконалення навчальнихпрограм з ycix навчальних дисциплiн.

10. Характеристика навчальних планiв, програм I пiдручникiв.

Навчальний план - це документ, що визначає склад навчальних предметiв, якi вивчаються в даному навчалъному закладi, їх розподiл, тижнево рiчну кiлькiсть годин , що вiдводяться на кожний навчальний придмет, i в зв'язку з цим, структуру навчалъного року. У навчальних планах ycix типiв шкiл, в яких враховано вiтчизняний, зарубiжний дocвiд i результати наукових експериментiв в Укpaїнi съогоднi видiлено 2 компоненти - державний i шкiльний.

Навчальна програма - документ що визначає змiст i обсяг знанъ з кожного навчалъного придмету, умінь i навичок якi підлягають засвоєнню змiсту роздiлiв i тем з розподiлом їх за роками навчання. Пiдручник - книга, що включає основи наукових знань з певної навчальної дисциплiни у вiдповiдностi з цiлями навчання, встановленими програмою i вимогами дидактики.