Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Глава 18

Спеціальний правовий режим

використання природних ресурсів

екологічно уражених об'єктів

та забруднених територій

§ 1. Поняття та види правових режимів

використання природних ресурсів

екологічно уражених об'єктів

і природних комплексів

Використання природних ресурсів може мати екологічно небез­печний характер: по-перше, інтенсифікація використання природ­них ресурсів може призвести до виснаження екосистеми, по-друге, самі природні ресурси можуть бути екологічно забрудненими. При-родноресурсове право встановлює особливий порядок використан­ня таких природних ресурсів.

У зв'язку з наслідками Чорнобильської катастрофи, екологічно незбалансованого розвитку промисловості значна територія Украї­ни виявилася забрудненою і якість розташованих на ній природних ресурсів не відповідає екологічним вимогам. На таких територіях можна виділити три види правових режимів: використання віднос­но чистих природних ресурсів в екологічно уражених природних комплексах; використання екологічно забруднених природних ре­сурсів в екологічно уражених природних комплексах; використан­ня окремих екологічно уражених природних ресурсів. Проте право­вий режим екологічно уражених природних ресурсів і правовий ре­жим екологічно уражених природних комплексів, до яких належать зазначені ресурси — це різні правові режими.

Екологічно уражені природні ресурси — це природні ресурси, еко­логічні характеристики яких не відповідають встановленим еколо­гічним нормативам чи іншим вимогам екологічного законодавства. До екологічних характеристик належать: рівень забрудненості шкідливими речовинами, показники руйнування (деградації), вие^ наження, втрати природних екологічних функцій, зміни істотних природних ознак та інші показники, які відповідно до чинного за­конодавства можуть свідчити про небезпечність природних ресур­сів ДЛЯ ЛЮДИНИ ЧИ ДОВКІЛЛЯ.

Екологічно уражені природні комплекси — це природні комплек­си, які відповідають законодавчим критеріям хоча б одного з різ­новидів правових режимів, які можуть впроваджуватися у зв'язку з несприятливими екологічними характеристиками. Чинне законо-

345

давство встановлює такі правові режими екологічно уражених при­родних комплексів: правовий режим зони екологічного лиха; пра­вовий режим надзвичайного стану, впроваджений у зв'язку з над­звичайною екологічною ситуацією; правовий режим зони надзви­чайної екологічної ситуації; правовий режим території карантину (людини, тварин або рослин). Це найважливіші правові режими екологічно уражених природних комплексів, але наведений перелік не є вичерпним. Наприклад, місцеві ради можуть впроваджувати на відповідній території правові режими екологічно уражених природ­них комплексів місцевого значення.

Поширення на певний природний комплекс одного з правових ре­жимів екологічно ураженого правового комплексу не означає, що всі природні ресурси цього природного комплексу є екологічно уражени­ми. Критерії оголошення природного комплексу екологічно ураженим є різними. Наприклад, на Закарпатті двічі запроваджувався правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації у зв'язку зі стихійним лихом — паводком, який мав катастрофічні наслідки: у 1998 р. та 2001 р. Але у цьому випадку запровадження зони надзвичайної еко­логічної ситуації не означало, що природні ресурси Закарпаття є еко­логічно ураженими. Саме тому правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації на Закарпатті практично не передбачав обмежень у використанні природних ресурсів. Такі обмеження були запровадже­ні окремо Законом України від 10 лютого 2000 р. "Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лі­сах Карпатського регіону"1. Але вони були впроваджені не тому, що природні ресурси Карпат є екологічно ураженими, а для запобігання небажаним стихійним лихам: паводкам, зсувам, селям тощо.

Крім правового режиму використання екологічно забруднених і відносно чистих природних ресурсів у екологічно уражених при­родних комплексах, розгляньмо також особливості правового ре­жиму використання окремих екологічно уражених природних ре­сурсів, тобто тих ресурсів, на використання яких не поширюється жоден з існуючих правових режимів екологічно уражених природ­них комплексів. Зрозуміло, що оскільки використання природних ресурсів екологічно уражених об'єктів і територій є екологічно не­безпечним видом діяльності, чинне законодавство встановлює різ­ні обмеження такого використання. Міри і основні види цих обме­жень ми розглянемо щодо кожного окремого правового режиму та­ких об'єктів чи комплексів.