Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

§ 4. Охорона суверенних прав України у її виключній (морській) економічній зоні

Охорона суверенних прав України у її виключній (морській) економічній зоні та контроль за реалізацією прав і виконанням зо­бов'язань інших держав, українських та іноземних юридичних і фі­зичних осіб, міжнародних організацій у ній здійснюється органами Державної прикордонної служби України, рибоохорони Міністерс­тва аграрної політики України і Мінприроди в порядку, встановле­ному Кабінетом Міністрів України', з урахуванням інтересів інших держав, передбачених нормами міжнародного права.

Посадові особи Державної прикордонної служби України під час здійснення охорони виключної (морської) економічної зони мо­жуть: зупиняти й оглядати в установленому порядку судна, інші плавучі засоби, що ведуть промисел риби та інших водних живих ресурсів, пошук, дослідження та операції, пов'язані з таким про­мислом, й інші роботи у виключній (морській) економічній зоні, перевіряти документи на здійснення рибного промислу та інших робіт; призупиняти або припиняти промисел риби та інших водних живих ресурсів, пошук, дослідження та операції, пов'язані з таким промислом, та інші роботи у разі порушення законодавства про виключну (морську) економічну зону або відсутності дозволу (по­годження) на їх проведення; відвідувати, оглядати та перебувати на штучних островах, установках і спорудах, що знаходяться у виключ­ній (морській) економічній зоні, а також перевіряти документи, які посвідчують право на проведення робіт і спорудження штучних ост­ровів, установок, споруд і встановлення зон безпеки навколо них; тимчасово забороняти (зупиняти) морські наукові дослідження, які проводяться з порушенням вимог законодавства про виключну (морську) економічну зону, або припиняти їх у випадках, передба­чених законодавством; вимагати від судна, інших плавучих засобів, інформацію, необхідну для встановлення факту порушення вимог законодавства України або міжнародного права щодо запобігання забрудненню морського середовища, та проводити огляд судна з ці­єю метою; складати акти про вчинення порушення у виключній (морській) економічній зоні; затримувати судна, інші плавучі засо­би, що допускають порушення законодавства України або норм міжнародного права, і доставляти їх в один із відкритих для заход­ження іноземних невійськових суден портів України; застосовувати

1 Положення про порядок охорони суверенних прав України в її виключній (мор­ській) економічній зоні.

212

213

штрафні санкції у випадках, передбачених законодавством про вик­лючну (морську) економічну зону; безплатно користуватися тран­спортними послугами та засобами зв'язку промислових суден іно­земних держав, які здійснюють промисел риби та інших водних жи­вих ресурсів, пошук, дослідження та операції, пов'язані з таким промислом, або інші роботи у виключній (морській) економічній зоні України згідно з чинними угодами або дозволами.

Під час огляду суден, інших плавучих засобів, штучних островів, установок і споруд можуть бути перевірені суднові, навігаційні та ін­ші документи, а також виробничі і вантажні приміщення, обладнан­ня і технічні засоби, що застосовуються для виконання робіт, і все видобуте у виключній (морській) економічній зоні. Перевірка судно­вих, навігаційних та інших документів іноземних суден проводиться у випадках, коли є підстави вважати, що це судно, інший плавучий засіб порушило вимоги законодавства України або міжнародного права щодо запобігання забрудненню морського середовища у вик­лючній (морській) економічній зоні України. Огляд такого судна, ін­шого плавучого засобу може провадитися тільки після перевірки заз­начених документів і лише у випадках, коли є підстави вважати, що судно, інший плавучий засіб або його обладнання не відповідає цим документам, або коли підстав, зазначених у документах, недостатньо для перевірки ймовірного порушення, коли судно, інший плавучий засіб не має належних документів або в разі відмови дати пояснен­ня чи одержані пояснення суперечать очевидним фактам.

Під час огляду можуть братися проби речовин або їх суміші, що знаходяться на судні, штучному острові, установці, споруді, необ­хідні для ідентифікації джерела забруднення морського середовища виключної (морської) економічної зони. Огляд проводиться в при­сутності капітана або призначених ним осіб екіпажу судна, іншого плавучого засобу чи представника адміністрації, яка здійснює ке­рівництво роботами у виключній (морській) економічній зоні Ук­раїни. Порушник законодавства про виключну (морську) економіч­ну зону, особа якого не може бути встановлена на місці, а також судно, знаряддя лову та інші технічні засоби, що використовують­ся для ведення рибного промислу та інших робіт у виключній (мор­ській) економічній зоні і приналежність яких не може бути вста­новлена під час огляду судна, підлягають затриманню і доставці в один із відкритих для заходження іноземних невійськових суден портів України для встановлення особи порушника і приналежнос­ті таких суден, знарядь лову та інших технічних засобів.

Якщо є достатні підстави вважати, що іноземне судно поруши­ло законодавство про виключну (морську) економічну зону і при цьому робить спробу зникнути, органи Державної прикордонної служби України мають право переслідувати таке судно з метою зат­римання його і притягнення до відповідальності. Переслідування починається в момент знаходження судна — порушника законо­давства про виключну (морську) економічну зону чи однієї з його шлюпок у межах виключної (морської) економічної зони після сиг-

214

налу "зупинитися", здійснюється безперервно і припиняється тіль­ки тоді, коли переслідуване судно ввійде в територіальне море сво­єї країни або будь-якої третьої держави.

Проти суден — порушників законодавства про виключну (мор­ську) економічну зону у відповідь на застосування ними сили та в інших виключних випадках посадові особи Державної прикордон­ної служби України можуть застосовувати в установленому поряд­ку всі заходи, зумовлені обставинами, що склалися, необхідні для припинення порушення та затримання порушників. Порядок зас­тосування зброї, бойової техніки, озброєння кораблів (катерів), лі­таків і вертольотів Державної прикордонної служби України, спе­ціальних засобів та заходів фізичного впливу під час охорони вик­лючної (морської) економічної зони України Державною прикор­донною службою України встановлюється Інструкцією про засто­сування зброї, бойової техніки, озброєння кораблів (катерів), літа­ків і вертольотів Державної прикордонної служби України, спеці­альних засобів та заходів фізичного впливу під час охорони держав­ного кордону та виключної (морської) економічної зони України, затвердженою наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 21 жовтня 2003 р. № 200і.

Державна прикордонна служба України має право застосовува­ти зброю в виключній (морській) економічній зоні для відбиття збройного нападу на неї або на інші судна України, для припинен­ня явно ворожих дій з боку іноземних суден проти українських надводних та підводних об'єктів, а також для припинення зброй­ного опору з боку суден — порушників законодавства про виключ­ну (морську) економічну зону України під час їх зупинки та затри­мання і для затримання таких суден у цій зоні у разі невиконання вимоги зупинитися, якщо судно намагається зникнути, а інші мож­ливості для його зупинення вичерпані. У цьому разі зброя застосо­вується після попереджувального пострілу.

Відповідно затримане судно доставляється у найближчий від­критий для заходження іноземних невійськових суден порт Украї­ни. Ці заходи, що застосовуються до порушників законодавства про виключну (морську) економічну зону, відповідають положен­ням Конвенції ООН з морського права. Конвенція наділяє прибе­режну державу компетенцією вживати заходів, що можуть бути не­обхідні для забезпечення дотримання законів і правил, що вона прийняла відповідно до Конвенції. Ці заходи прибережної держа­ви можуть включати огляд, інспекцію, арешт і судовий розгляд. Водночас Конвенція обмежує репресивні заходи. Так, заарештова­ні судна та їх екіпажі негайно звільняються після внесення застави чи іншого забезпечення; покарання не можуть включати ув'язнен­ня за відсутності угоди про іншу форму особистого покарання. Від­повідно до Конвенції ООН з морського права прибережна держава в разі арешту чи затримки іноземного судна зобов'язана негайно

1 Офіційний вісник України. - 2003. - № 43. - С 172.

215

повідомити про це державу прапора для забезпечення якнайшвид­шого врегулювання суперечки1.