Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Людина і суспільство: програма для загальноосвітньої школи.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
196.1 Кб
Скачать

Очікувані результати

Учні повинні розуміти сутність і особливості соціальної сфери суспільного життя, а також необхідність власного соціального самовизначення; знати, що таке соціальна структура суспільства і з яких підструктур вона складається; називати головні ознаки і пояснювати роль таких соціальних спільностей, як сім’я, етнос, нація, клас; орієнтуватися в соціальній структурі сучасного українського суспільства; усвідомлювати сутність соціальних відносин, необхідність соціальної злагоди та соціального захисту різних верств населення у суспільстві; розкривати відмінності між такими характеристиками особи, як її соціальна роль і соціальна позиція; характеризувати особливості власної соціальної позиції.

Тема 14. Політичне життя суспільства

Сутність політики. Політична сфера суспільного життя. Політичні відносини і політична діяльність. Хто, як і для чого творить політику? Внутрішня, зовнішня і міжнародна політика. Політична система суспільства, її сутність та особливості. Основні елементи політичних систем. Головні політичні інститути: держава, влада, партії, громадські об’єднання тощо.

Поняття демократії. Демократія як форма політичного життя. Історичні форми демократії. Демократія і тоталітаризм. Ознаки і особливості функціонування демократичного суспільства. Демократичні цінності та свободи. Пряма і представницька демократія. Вибори, референдуми, плебісцити. Виборчі системи. Громадянське суспільство.

Суспільство і держава. Виникнення, сутність, основні ознаки і функції держави. Форми державного правління (монархія і республіка) і форми державного устрою. Основні класифікації сучасних держав. Особливості правової та соціально-справедливої держави. Конституція - Основний закон держави. Державні органи. Розподіл влади на законодавчу, виконавчу і судову. Політичні партії і партійна політика. Політична опозиція. Громадські рухи та організації, їх роль у політичному житті.

Демократичні традиції у політичному житті українського народу. Проблеми становлення демократії в сучасній Україні. Державний суверенітет України. Конституція про державний устрій, органи влади сучасної України. Головні політичні партії України та їх програми.

Людина і влада. Боротьба за владу, легітимні та нелегітимні шляхи її досягнення. Роль засобів масової інформації у політичній боротьбі. Політичні лідери і політична еліта. Громадянин і держава. У чому полягає небезпека одержавлення особи? Політичні права і свободи людини. Політична активність і політична культура.

Основні поняття: вибори, виборча система, влада, гілки влади, держава, державні органи, громадські організації, громадянин, громадянське суспільство, громадянськість, демократія, консерватизм, конституція, конфедерація, лібералізм, монархія, опозиція політична, парламент, партія політична, політика, політична діяльність, політична культура, політична система, політичні відносини, правова держава, президент, радикалізм у політиці, республіка, референдум, федерація, тоталітаризм.