Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Людина і суспільство: програма для загальноосвітньої школи.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
196.1 Кб
Скачать

Тема 12. Історичний процес та його етапи

Що таке історія: рух по колу (циклічність), деградація (регрес) чи розвиток (суспільний поступ, прогрес)? Складність і внутрішня суперечливість історичного процесу. Чи існують загальні закони історичного розвитку? Багатоманітність та єдність, неповторність і подібність шляхів історичного розвитку. Співвідношення історії окремих народів (країн) та історії людства. Хто є головним творцем історичного процесу? Видатні українські історики про особливості історичного розвитку українського народу.

Еволюційні та революційні форми суспільного розвитку. Війни та революції в історії суспільства, їх причини та наслідки. Чи можна виправдати роль насильства в історії? Трагічні наслідки насильницького втручання в історію нашого народу. Революції й реформи. Соціальні механізми реформування суспільства. Україна на шляху реформ.

Наявність різних підходів до розуміння шляхів і етапів суспільного розвитку як відображення складності та багатовимірності історичного процесу. Погляди на періодизацію історії в українській соціально-філософській думці.

Чи має історія якийсь сенс і яке майбутнє чекає людство?

Основні поняття: війна, доіндустріальне суспільство, еволюція, індустральне суспільство, інформаційне суспільство, історичний процес, історія, постіндустріальне суспільство, прогрес, революція, регрес, реформа, суспільно-економічні формації.

Очікувані результати

Учні повинні розкривати зміст різних точок зору на розуміння історії, пояснювати причини складності та внутрішньої суперечливості історичного процесу, співввідношення між всесвітньою історією та історією окремих країн, між прогресом і регресом, еволюційними та революційними змінами в людській історії; розкривати причини і наслідки війн у світовій історії; пояснювати роль реформ у минулому і сучасному людства; розуміти небезпечність і неприпустимість застосування насильства у вирішенні міжнародних і внутрішньонаціональних (міжетнічних) проблем; характеризувати основні підходи до періодизації історичного процесу.

Тема 13. Соціальне життя і соціальна структура суспільства

Соціальна сфера суспільного життя, її особливості у порівнянні з іншими сферами суспільного життя. Основні форми і характеристики (рівень життя, якість життя, соціальна інфраструктура тощо) соціального життя. Соціальні відносини та їх види. Рівність і нерівність, конфлікт і злагода. Причини соціальних конфліктів, способи їх регулювання і подолання.

Поняття соціальної структури суспільства. Багатоманітність людських спільностей і об’єднань людей, основні ознаки і критерії їх виокремлення. Співвідношення соціально-класової, етнічної, демографічної та професійної структур суспільства. Соціальні групи та їх види (малі й великі). Сім’я та її роль у суспільному житті. Особливості сучасної сім’ї.

Етнос і нація. Історичний розвиток української нації. Міжнаціональні відносини. Причини виникнення міжнаціональних конфліктів і шляхи їх подолання. Класи і класові відносини. Соціальна стратифікація. Особливості соціально-класової структури України у порівнянні з іншими країнами світу. Соціальний захист різних верств населення (освіта, медичне обслуговування, пенсійне забезпечення, допомога по безробіттю тощо).

Соціальне самовизначення людини. Соціальне походження, соціальна належність і соціальна ідентифікація. Соціальний статус і соціальна мобільність. Соціальна роль і соціальна позиція. Головні характеристики (активність, спрямованість, відповідальність, оціночна забарвленість тощо) соціальної позиції особи. Багаторівневість соціального самовизначення сучасної особи як наслідок її включення в різні соціальні структури. Соціальна самосвідомість як духовна основа самовизначення особи у суспільстві та свідомого зайняття нею певної соціальної позиції.

Основні поняття: етнос, клас, нація, сім’я, соціальна група, соціальна мобільність, соціальна нерівність, соціальна позиція, соціальна роль, соціальна спільнота, соціальна справедливість, соціальна стратифікація, соціальна структура, соціальне життя, соціальне самовизначення, соціальний захист, соціальний конфлікт, соціальні відносини.