Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микроекономика Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
242.91 Кб
Скачать

Тема 9: монопольний ринок

Монополія являє собою ринкову структуру, у якій одна фірма є постачальником товару, що не має на ринку близьких замінників. Цей термін відноситься і до самого єдиного продавця товару. Виникненню монополії сприяють юридичні і природні бар'єри для входу в галузь, що запобігають конкуренції з боку нових продавців. Крива попиту на продукт монополії має від’ємний нахил. Тому монополіст може впливати на ціну, контролюючи випуск товару.

У випадку простої монополії (що не використовує цінову дискримі-націю) граничний доход, одержуваний від продажу додаткової одиниці продукції, завжди нижче її ціни. Існує взаємозв'язок еластичності попиту за ціною, загального доходу і граничного доходу простої монополії. Коли попит еластичний, значення граничного доходу позитивне і за-гальний дохід зростає. Коли попит нееластичний, граничний доход менше нуля і загальний доход падає. Нарешті, коли попит одиничної еластичності, граничний доход дорівнює нулеві і загальний доход максимальний.

Монополія максимізує прибуток, виробляючи таку кількість продук-ції, за якої граничний доход дорівнює граничним витратам. Ціна, що вста-новлюється монополістом на свою продукцію, визначається висотою кривої попиту в точці випуску, що дає максимум прибутку. Така ціна завжди вище граничних витрат. Тому що монополія може маніпулювати обсягом виробництва і ціною продукту, для неї не існує якоїсь визначеної кривої пропозиції.

У деяких ситуаціях монополія може здійснювати цінову дискриміна-цію ‑ установлювати різні ціни на той самий продукт для різних покупців. У випадку здійсненої цінової дискримінації (на кожну продавану одиницю продукції установлюється відповідна ціна попиту) монополіст перерозпо-діляє у свій прибуток весь надлишок покупців. При цьому монополія про-понує на ринок такий же обсяг продукції, який був би в умовах конкурентної галузі.

Монополія може використовувати сегментування ринку, тобто вста-новлювати різні ціни для різних груп покупців. Така цінова дискримінація збільшує прибуток монополії тільки якщо групи покупців розрізняються за чутливістю до зміни ціни. Щоб максимізувати прибуток, монополія випус-кає такий обсяг продукції, за якого МR = МС, а потім призначає для кож-ної групи покупців максимально можливі ціни, які вони готові заплатити. У порівнянні з конкурентною галуззю монополія, що максимізує прибуток, прагне виробити менший обсяг продукції й установити більш високу ціну на свій товар. Збиток від монополії можна представити у виді чистих втрат суспільства, що виникають через те, що монополіст робить менше, ніж обсяг ефективного випуску. Крім того, монополія перерозподіляє у свою користь частину доходів споживачів.

Існують галузі, в яких економія, обумовлена ростом масштабу виробництва, особливо різко виражена. Такі галузі називаються природними монополіями і знаходяться під контролем держави. Стосовно природних монополій можливі різні варіанти державного регулювання ціноутворення:

1. Ціна встановлюється на рівні граничних витрат (Р = МС).

2. Ціна встановлюється на рівні середніх витрат (Р = АС).

3. Встановлюється «двохставочний тариф».

Ефективність перелічених варіантів регулювання проблематична.

Контрольні питання

  1. Визначте основні риси ринку чистої монополії.

  2. Перелічите і охарактеризуйте види монополій.

  3. За яких умов може існувати монополія?

  4. Як монополія обирає обсяг випуску продукції й ціну, за яких прибуток максимальний?

  5. Чому монополії іноді практикують цінову дискримінацію? Які наслідки цінової дискримінації?

  6. Порівняйте результати функціонування монополії та конкурентної галузі.

  7. Які існують варіанти державного регулювання природної монополії?