Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микроекономика Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
242.91 Кб
Скачать

Тема 8: ринок досконалої конкуренції

Досконала конкуренція – модель функціонування ринкової структури, за якої велика кількість фірм виробляють і продають однорідну продукцію; вхід і вихід господарських агентів з галузі нічим не обмежений; кількість покупців на цьому ринку досить велика, усі покупці і продавці мають повну інформацію про ціни товарів, що продаються. В таких умовах жодна фірма не має частки ринку, здатної впливати на ціну продукту. При збільшенні обсягу виробництва якоюсь фірмою, що оперує на цьому ринку, загальний галузевий випуск змінюється незначно і впливу на ринкову ціну товару не здійснює.

На конкурентному ринку фірма, керуючись поточною ціною, виступає як «прайс-тейкер»; при цьому споживчий вибір характеризується горизонтальною кривою попиту. Тому середній доход (АR) фірми і її граничний доход (МR) дорівнюють ринковій ціні продукту, а лінії середнього і граничного доходу збігаються з кривою попиту. Загальний доход (ТR) зростає в міру збільшення обсягу продажів.

В умовах досконалої конкуренції фірма максимізує свій прибуток, вибираючи такий обсяг виробництва, при якому граничний доход дорівнює граничним витратам і дорівнює поточній ринковій ціні (правило МR = МС = Р). Максимум прибутку в цьому випадку не обов'язково означає позитивний економічний прибуток. Якщо ціна продукту на короткостроковому тимчасовому інтервалі перевищує середні витрати на його виробництво, то фірма дістає прибуток Якщо ціна точно дорівнює середнім витратам, то фірма забезпечує самоокупність (breakeven) виробництва, тобто дістає нульовий прибуток. Якщо ринкова ціна виявляється нижче середніх витрат, то фірма несе збитки. Виробництво тимчасово припиняється, якщо ціна товару падає нижче мінімального рівня середніх перемінних витрат (точки закриття). Крива пропозиції конкурентної фірми, орієнтованої на максимізацію прибутку, на короткостроковому тимчасовому інтервалі збігається з висхідною частиною кривої граничних витрат, що лежить вище крапки мінімуму середніх змінних витрат.

Для галузі в цілому короткострокова крива пропозиції ілюструє зміну обсягу продукції, пропонованої для продажу усіма фірмами, при зміні ринкової ціни. Рівноважна ціна встановлюється на такому рівні, за якого загальний обсяг пропозиції дорівнює загальному обсягові попиту на продукцію галузі. При цьому кожна індивідуальна фірма може або діставати економічний прибуток, або зазнавати збитків, або працювати на рівні самооплатності (одержувати нормальний бухгалтерський прибуток).

Економічний прибуток у довгостроковій перспективі буде залучати в галузь нові фірми, а збитки змусять фірми залишити галузь. У результаті ринкова ціна продукту установиться на рівні мінімальних середніх витрат (LАС) типової фірми. Усі фірми галузі одержать нульовий економічний прибуток, і кожна з них вибере обсяг виробництва, при якому виконується умова Р = МR = SАС = SМС = LАС = LМС. B економіці досконалої конкуренції досягається ефективність розподілу ресурсів між фірмами і галузями, коли граничні суспільні витрати (МSС) рівні граничним суспільним вигодам (МSВ).

Контрольні питання

  1. Визначте основні риси ринку досконалої конкуренції.

  2. Поясніть, чому конкурентна фірма не може впливати на ринкову ціну продукту.

  3. Як конкурентна фірма, що максимізує прибуток, приймає рішення про обсяг пропозиції товарів і послуг?

  4. За яких умов фірма може тимчасово припинити виробництво продукту?

  5. Як формується короткострокова крива пропозиції фірми?

  6. Як встановлюється довгострокова рівновага в конкурентній галузі?

  7. Як в умовах конкурентної економіки досягається найбільш ефективне використання ресурсів суспільства?