Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет БО лекції.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
62.78 Кб
Скачать
  1. Способи виправлення помилок в облікових регістрах

При веденні бухгалтерського обліку виникають помилки: можливий неправильний запис сум, вказаних в документах, помилкова кореспонденція рахунків, неправильний підрахунок підсумків. Порядок виправлення помилок залежить від характеру і часу виявлення помилки.

Існує три способи виправлення помилок:

- коректурний спосіб

- спосіб сторно;

- спосіб додаткового запису.

Коректурний спосіб полягає в тому, що неправильний запис закреслюють тонкою лінією, так щоб можна було прочитати закреслене, а поряд пишуть правильний запис і суму. Виправлення помилки повинне бути обумовлене і підтверджене підписом особи, яка склала й підписала документ. Якщо помилка пов'язана з неправильною кореспонденцією рахунків і виявлена після підведення підсумків, то така помилка виправляється за допомогою «червоного сторно».

Спосіб «червоне сторно» полягає в тому, що неправильний бухгалтерський запис записують повторно, але червоними чорнилами. В результаті неправильний запис анулюється, так як підрахунок чисел, які записані червоним віднімають. Потім складають правильну проводку звичайними чорнилами з вказанням правильної кореспонденції рахунків і суми. Сторнувальний запис виконується червоними чорнилами або в рамці.

Спосіб додаткового запису застосовується в тих випадках, коли кореспонденція рахунків правильна, але сума інша, ніж повинна бути насправді. В такому випадку на різницю здійснюється додатковий запис з тією кореспонденцією рахунків.

Тема 6 форми бухгалтероського обліку

Мета вивчення:

Після вивчення цього розділу ви повинні знати та вміти пояснити такі терміни та поняття:

- поняття форми бухгалтерського обліку, її структурні елементи;

- історія розвитку форм бухгалтерського обліку;

- характеристика меморіально-ордерної, журнально- ордерної форм обліку, їх особливості, недоліки та переваги.

  1. Види форм бухгалтерського обліку

Згідно з чинним законодавством підприємство самостійно вибирає форму обліку, про що зазначається в наказі про облікову політику.

Під формою розуміють сукупність облікових регістрів, які використовуються в певній послідовності та взаємодії для ведення бухгалтерського обліку.

Можна сказати, що форма бухгалтерського обліку - це технологія і організація облікового процесу з застосуванням хронологічних і систематичних регістрів, послідовність використання цих регістрів.

В умовах ручної облікової праці одна форма відрізняється від другої:

1) кількістю облікових регістрів, які застосовуються, їх призначенням, змістом, формою та зовнішнім виглядом;

2) послідовністю та способами записів в облікових регістрах;

3) зв'язком регістрів хронологічного та систематичного обліку, синтетичного і аналітичного обліку.

Перші форми обліку, які були створені в радянських умовах – це карточно-ордерна форма (в 1925-1927 роках). Замість книг використовувалися картки і зведені листи. Також використовувалися ордери, які виписувались на кожну операцію. Ця форма не найшла широкого використання через свою трудомісткість. Тому на базі карточно - ордерної була створена карточно - копіювальна форма обліку. В основу цієї форми покладений принцип одноразового запису в картки аналітичного обліку і журнали синтетичного обліку.

На сучасному етапі використовуються наступні форми обліку:

1) меморіально-ордерна форма;

2) журнально-ордерна форма;

3) комп'ютерна форма.