Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інженерна графіка.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Структура простору. Метод проекцій. Властивості проекцій. Класифікація проекцій.

При проекціюванні (процесі побудови проекцій) просторової форми прийняті наступні основні геометричні положення:

  1. Безперервна безліч послідовних положень точки (позначається А, В, С, D, Е, F ... 1, 2, 3, 4, 5, ...), яка рухається в просторі являється лінією (позначається а, b, с, d ...). Якщо точка рухається в одному напрямку, то утворюється пряма лінія, якщо ж в різних напрямках - то утворюється крива лінія.

  2. Безперервна безліч послідовних положень лінії, що рухається в просторі являється поверхнею (позначається α, β, γ, …ω, Θ, Φ, Π...). По Евкліду, те що має довжину і ширину називається поверхнею. Площина самий простий приклад поверхні.

3. Сукупність точок, ліній і поверхонь утворює просторову форму (предмет). В п. 1 і 2 сформульовано кінематичний (безперервний) спосіб задання ліній і

поверхонь, який являється основним в НГ.

  1. Точки, лінії і поверхні знаходяться в просторі в деяких взаємовідносинах, одним з яких являється інцидентність (взаємоналежність), (означає поняття, як „ лежати на ...", „проходити через ...").

  2. Прямі, площини і простір нескінчені, але задаються кінечними фігурами (наприклад, пряма а задана двома точками А і В, тобто відрізком).

Метод проекиій. В науці широко застосовують метод моделювання. Моделі відповідають оригіналу. Існують різні способи моделювання: 1) аналітичний; 2) описувальний; 3) графічний (який використовується в НГ).

Метод проекцій складають закони переходу проекціюванням від просторового уявлення про предмет до його плоского зображення - креслення і навпаки, від креслення до його натуральних форм в просторі.

В НГ геометричною моделлю простору являється зображення побудоване таким чином, щоб кожній точці простору відповідала певна точка зображення і навпаки.

Якщо необхідно побудувати зображення форми - оригінала (Ф) на площину носій Π' яка довільно розташована в просторі (див рис. 1.6.), то для цього необхідно вибрати центр проекцій S і провести через нього та кожну точку предмета проекціювальні промені. Перетин кожного променя з площиною проекцій П' дає проекції точок..

Так точка А' являється проекцією т. А. А'=SА∩П'. S'А - проекціювальний промінь, який проведено через точки S і А. Проекції інших точок будують аналогічно і отримують проекцію оригінала, а Ф; А, В, С а. Прямі SА, SВ, SС...- зв'язка прямих, т. 8 - носій (центр) зв'язки.

Класифікація проекцій.

  1. Центральні проекції лежать в основі перспективи та аерофотозйомки.

  1. Паралельні проекції лежать в основі аксонометрії.

  1. Ортогональні проекції - проекції отримані паралельним, прямокутним проекціюванням на взаємно - перпендикулярні площини проекцій.

  2. Проекції з числовими позначками використовують при проектуванні будівельних майданчиків, дамб, гідровузлів, залізних, шосейних доріг та в геодезії і топографії.

Властивості проекцій.

(прямокутних)

  1. Точка - оригінал визначає свою проекцію .

  2. Одна проекція не визначає оригінал (потрібні додаткові умови).

  1. Проекціювальна пряма ( до П) в своїй проекції вироджується в точку на ту площину проекцій до якої вона перпендикулярна.

  2. Проекція прямої лінії, яка паралельна площині проекцій, паралельна прямій і рівна їй по величині.

  3. Проекціювальна площина вироджується в пряму на ту площину проекцій до якої вона перпендикулярна.