Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Стаття 46.

Закони, визначені Конституцією як органічні, приймаються і змінюються згідно з наступними умовами.

Законопроект або законодавча пропозиція передаються на розгляд та голосування в палаті, в яку вони внесені тільки після п'ядтнадцятиденного строку після внесення.

Застосовується процедура, передбачена статтею 45. Проте при відсутності згоди між обома палатами акт може бути прийнятий Національними зборами в останньому читанні тільки абсолютною більшістю голосів своїх членів.

Органічні закони, що торкаються Сенату, повинні бути прийняті в однаковій редакції обома палатами

Органічні закони можуть бути промульговані тільки після того, як Конституційна рада підтвердить їх відповідність Конституції.

Стаття 47.

Парламент приймає фінансові законопроекти згідно з умовами, передбаченими органічним законом.

Якщо Національні збори протягом сорока днів після внесення законопроекту не прийдуть до рішення під час першого читання, Уряд передає проект до Сенату, який повинен прийняти рішення протягом п'дтнадцятиденного строку. Після цього законопроект розглядається згідно процедури, передбаченої статтею 45.

Якщо Парламент не прийняв рішення протягом семидесятиденного строку, положення законопроекту можуть бути введені в силу ордонансом.

Якщо фінансовий закон, який встановлює доходи і видатки бюджетного року, не внесений у строк, достатній для його прийняття до початку бюджетного року, Уряд терміново просить у Парламента дозвіл на стягнення податків і відкриває своїм декретом кредити, що відносяться до фінансування державних органів згідно з уже прийнятими парламентськими рішеннями.

Перебіг строків, передбачених цією статтею зупиняється, якщо Парламент не засідає.

Лічильна палата допомагає Парламенту й Уряду контролювати виконання фінансових законів.

Стаття 48.

Порядок денний засідань палат включає в пріоритетному порядку і в тому, який встановлений Урядом, обговорення законопроектів, внесених Урядом і одобрених ним законодавчих пропозицій.

Одне засідання на тиждень резервується в пріоритетному порядку для запитань членів Парламенту і відповідей Уряду.

Стаття 49.

Прем'єр-Міністр після обговорення в Раді Міністрів ставить в Національних зборах питання про відповідальність Уряду по його програмі або його загальнополітичну декларацію у випадку необхідності.

Національні збори ставлять питання про відповідальність Уряду шляхом голосування резолюції осуду. Така резолюція є домінуючою, якщо вона підписана не менше ніж однією десятою частиною членів Національних зборів.

Голосування може відбутися лише через сорок вісім годин після її внесення резолюціі. Підраховуються тільки голоси, подані за резолюцію осуду, котра може бути прийнята лише більшістю голосів членів, що складають Національні збори. Якщо резолюція осуду відхилена, особи, які підписали її, не можуть вносити нову резолюцію під час цієї ж сесії, за винятком випадку, передбаченого наведеним нижче абзацом.

Прем'єр-Міністр може після обговорення в Раді Міністрів поставити перед Національними зборами питання про відповідальність Уряду у зв'язку з голосуванням по будь-якому акту. В цьому випадку акт вважається прийнятим, крім випадку, коли в наступні двадцять чотири години не буде внесена й прийнята відповідно до умов, передбачених в попередньому абзаці, резолюція осуду.

Прем'єр-Міністр має право просити Сенат схвалити загальнополітичну декларацію.