Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Стаття 79.

Держави - члени Співтовариства користуються положеннями статті 77, як тільки вони зробили вибір, передбачений статтею 76.

До набрання сили заходами необхідними для застосування норм, передбачених цим розділом, питання спільної компетенції регулюються Республікою.

Стаття 80.

Президент Республіки є Президентом Співтовариства і представляє його.

Органами Співтовариства є Виконавча рада, Сенат і Арбітражний суд.

Стаття 81.

Держави - члени Співтовариств беруть участь в обранні Президента відповідно до правил статті 6.

Президент Республіки у своїй якості Президента Співтовариства представлений у кожній державі Співтовариства.

Стаття 82.

Головою Виконавчої Ради Співтовариства є Президент Співтовариства. До складу Ради входять Прем'єр-Міністр Республіки, глави урядів кожної з держав - членів Співтовариства, міністри, які відають спільними справами Співтовариства.

Виконавча Рада організує співробітництво членів Співтовариства на урядовому та адміністративному рівнях.

Організація та функції Виконавчої Ради визначаються органічним законом.

Стаття 83.

Сенат Співтовариства складається з делегатів, яких Парламент Республіки і законодавчі збори інших членів Співтовариства обирають із свого складу. Кількість делегатів від кожної держави визначається з урахуванням кількості її населення і відповідальності, що лежить на ній в рамках Співтовариства.

Сенат проводить щорічно дві сесії, які відкриваються і закриваються Президентом Співтовариства і не можуть продовжуватись більш як один місяць кожна.

За зверненням Президента Співтовариства Сенат обговорює питання спільної економічної і фінансової політики до прийняття відповідних законів Парламентом Республіки, а у випадку необхідності - законодавчими зборами інших членів Співтовариства.

Сенат Співтовариства розглядає міжнародні акти, договори або угоди, які передбачені статтями 35 і 53 і покладають зобов'язання на Співтовариство.

Сенат приймає виконавчі рішення в межах делегованих йому повноважень законодавчими зборами членів Співтовариства. Ці рішення промульгуються в тій же формі, що і закон, на території кожної зацікавленої держави.

Органічний закон встановлює склад Сенату і визначає правила його діяльності.

Стаття 84.

Арбітражний суд Співтовариства вирішує спори між членами Співтовариства.

Склад Арбітражного суду і його компетенція визначаються органічним законом.

Стаття 85.

Як виняток з процедури, передбачено статтею 89, полодження цього розділу, що стосуються діяльності спільних інститутів, переглядаються за допомогою законів, які приймаються в однаковій редакції Парламентом Республіки і Сенатом Співтовариства.

Положення цього розділу можуть бути також переглянуті угодами, які укладаються між усіма державами Співтовариства; нові положення вступають в силу згідно з умовами, передбаченими Конституцією кожної держави.

Стаття 86.

Статус Держави - члена Співтовариства може бути змінений як за вимогою Республіки, так і за рішенням Законодавчих зборів зацікавленої держави, підтвердженим місцевим референдумом, організація якого і контроль за яким забезпечуються інститутами Співтовариства. Порядок здійснення цих змін визначається угодою, схваленою Парламентом Республіки і зацікавленими Законодавчими зборами.

При дотриманні тих же умов держава - член Співтовариства може стати незалежною. Тим самим вона перестає бути членом Співтоваритсва.

Держава - член Співтовариства може стати незалежною також шляхом укладання угод, не втрачаючи своєї приналежності до Співтовариства.

Незалежна держава, що не є членом Співтовариства, може через укладення угод вступити в Співтіовариство, не втрачаючи своєї незалежності.

Становище цих держав у Співтоваристві визначається угодами, які укладаються з цією метою, зокрема угодами, про які йде мова в попередніх абзацах, а також у разі необхідності - угодами, передбаченими в абзаці другому статті 85.