Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Стаття 8.

Президент Республіки призначає Прем'єр-Міністра. Віін припиняє повноваження Прем'єр-Міністра за заявою останнього про відставку Уряду.

За поданням Прем'єр-Міністра Президент призначає інших членів Уряду і припиняє їх повноваження.

Стаття 9.

Президент Республіки головує в Раді Міністрів.

Стаття 10.

Президент Республіки промульгує закони протягом п'ядтнадцяти днів, які наступають після передачі Уряду остаточно прийнятого закону.

Він може до закінчення цього строку зажати від Парламенту нового обговорення закону або деяких його статей. В цьому новому обговоренні не може бути відмовлено.

Стаття 11.

Президент Республіки на пропозицію Уряду під час сесій Парламенту або на спільну пропозицію обох Палат, які публікуються в Офіційному Віснику, може передати на референдум будь-який законопроект, що стосується організації публічних влад, схвалює угоди Співтовариства чи дозволяє ратифікацію міжнародного договору, який не вступаючи в суперечність з Конституцією, впливав би на функціонування державних інститутів.

Якщо на референдумі проект отримав схвалення, Президент Республіки промульгує його в строки, передбачені попередньою статтею.

Стаття 12.

Президент Республіки може після консультацій з Прем'єр-МІнітсром і головами Палат оголосити про розпуск Національних зборів.

Загальні збори проводяться не раніше ніж за двадцять і не пізніше ніж через сорок днів після розпуску.

Національні збори збираються в силу закону у другий четвер після виборів. Якщо це засідання виявиться поза звичайними строками проведення сесій, то сесія, яка відкрилась в силу закону, триває п'ядтнадцять днів.

Протягом року, наступного за цими виборами, новий розпуск неможливий.

Стаття 13.

Президент Республіки підписує ордонанси і декрети розглянуті в Раді Міністрів.

Він призначає на цивільні та військові посади.

Державні радники, великий канцлер ордену Почесного легіону, посли й надзвичайні посланники, старші радники Лічильної палати, префекти, представники уряду в Заморських територіях, герерали, ректори академій, директори центральних відомств призначаються в Раді Міністрів.

Органічний закон встановлює інші посади, призначення на які проводиться в Раді Міністрів, а також умови, при яких повноваження Президента Республіки призначати службових осіб можуть бути делеговані для здійснення від його імені.

Стаття 14.

Президент Республіки акредитує послів і надзвичайних посланників у зарубіжних державах: іноземні посли і надзвичайні посланники акредитуються при ньому.

Стаття 15.

Президент Республіки є головою Збройних Сил. Він головує у Вищих Радах і комітетах національної оборони.

Стаття 16.

Коли інститути Республіки, незалежність Нації, цілісність її території чи виконання її міжнародних зобов'язань опиняються під серйозною та безпосередньою загрозою, а нормальне функціонування конституційних державних влад перервано, Президент Республіки після офіційної консультації з Прем'єр-Міністром, з головами палат, а також з Конституційною Радою приймає заходи, які диктуються цими обставинами.

Він інформує про це Націю посланням.

Ці заходи повинні бути продиктовані прагненням у найкоротші строки забезпечити конституційним державним властям засоби виконання їх завдань. Конституційна Рада консультується з приводу цих засобів.

Парламент збирається в силу закону.

Під час застосування надзвичайних повноважень Національні збори не можуть бути розпущені.