Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
89.09 Кб
Скачать

V. Фінанси і бюджет.

Оскільки без власних фінансових ресурсівсамоврядування не може виконувати своїх функцій, то питанням фінансування місцевих програм та місцевих бюджетів приділяється велика увага, як в земельному законодавстві так і в місцевих статутах.

1. Бюджет.

Бюджет місцевого самоврядування виконує принаймі три основні функції:

1) Він є робочим господарським планом, за яким діє виконавчий орган і від якого він самостійно може віжхилятись лише у чітко визначених незначних межах. Тобто бюджет можна вважати демократичним засобом регулювання, який впроваджує політичні плани ради(представницького органу) в реальність життя.

2) Бюджет дає можливість бачити фінансовий стан і розвиток общини, оскільки порівнянн доходів і видатків бюджету нагладно показує загальні тенденції і проблеми общин. Отже з`являються підстави для визначення причин і пошуку засобів подолання фінансових проблем самоврядування.

3)Бюджет є носієм політичних пріоритетів правлячої більшості представницького органу, а окремі статті надходжень до бюджету(напр. промисловий податок) дозволяють судити про потенціал місцевих підприємст.

Бюджет общини приймається представницьким органом у вигляді бюджетного статуту, який містить основні показники муніципального господарства, а також загальні суми доходів і видатків.

Головні вимоги, які висуваються до бюджету, це:

1) Бюджет має забезпечувати вирішення коротко і довготермінових програм общини;

2) Бюджет, в частині інвестування, має враховувати поточну і перспективну кон`юктуру;

3) Бюджет має враховувати економність і рентабельність вкладення коштів, причому тут під рентабельністю розуміють не пошук найбільш дешевих рішень, а відповідне найкраще співвідношення між затратами і одержаними перевагами для общини;

4) Бюджет має бути якнайбільш точно спрогнозованим;

5) І головне, бюджет має бути збалансованим. Видатки мають відповідати надходженням. Бюджет може встановлювати право виконавчих органів брати кредити для покриття деяких перевидатків бюджету, але визначає досить жорсткі рамки. З одного боку це дає можливість маневру управам, в разі відсутності коштів, але не дозволяє зловживати цимм кредитами.

Представницький орган зобов`язаний схвалити бюджет в кінці року, що передує бюджетному року, оскільки річний бюджет вводитьс в дію з 1 січня. Початок розробки бюджету починається перед літніми канікулами, поданням головами служб управи заявок на бюджетні ресурси на наступний рік. Після канікул ці заявки погоджуються у фінансовому відділі, який представляє погоджений варіант проекту бюджету голові управи. Після схвалення проекту головою управи він подається у комісії і затверджується на пленарному засідання представницького органу.

Після схвалення бюджету представницьким органом, він передається в орган нагляду, який перевіряє бюджет на предмет його збалансованості. В разі незбалансованості бюджету, орган нагляду може поставити вимогу перед представницьким органом переглянути статті доходів чи витрат, для збалансування бюджету.

Лише після таких процедур і опублікування місцевий бюджет вступає в силу.

По структурі бюджет складається з двох частин : адміністративного і фондового бюджету.

Адміністративна частина бюджету включає всі видатки на уаправління, зарплату штату, утримання адмінбудинків, соціальну допомогу, а також всі доходи общини від податків і зборів, спеціальних виплат і загальних відрахувань з боку землі.

Фондова частина бюджету складається з коштів, що визначають покупку і продаж основних фондів, взяття і виплату кредитів, субсидії на інвестиції, створення і використання резервів.

У випадку виникнення значних відхилень від затвердженого бюджету, представницький орган, за поданням управи, може прийняти додатковий бюджетний статут, порядок його прийняття такий же, що і основного.

Річний звіт про виконання бюджету, складається управою протягом не більше трьох місяців з дня закінчення бюджетного року. Звіт перевіряється бюджетним відділом і затверджується представницьким органом.