Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
89.09 Кб
Скачать

III.III Виконавчий орган самоврядування.

Виконавчий орган місцевого самоврядування - важливий елемент місцевого самоврядування, адже без такого органу самоврядування неможливе.

На чолі виконавчого органу, в залежності від типу самоврядування, стоїть бургомістр або директор. Саме крівник виконавчого органу відповідальний перед представницьким органом та общиною за виконання покладених на нього завдань:

- виконання рішень представницького органу;

- підготовку проектів рішень для представницького органу;

- виконання державних(делегованих) повноважень;

- виконання завдань поточного управління і забезпечення нормального фукціонування всієї місцевої адміністративної системи.

Структура виконавчих органів у різних общинах і землях може бути дещо різною і визначається, як правило місцевими статутами, проте, виходячи із спільності завдань всіх виконавчих органів можна визначити такі основні управління виконавчого органу:

1. Загальний відділ в якому об`єднані відділи кадрів, прес-служба, статистика, ревізійний відділ.

2.Фінансове управління - міське казначейство, міська каса, податкова служба, відділ нерухомості, служба витрат на охорону.

3. Правове управління - правовий відділ, поліція, служба громадського порядку, служба оповіщення, служба струхування, ЗАГС, цивільна оборона.

4. Управління освіти і культури - відділ освіти, відділ культури.

5. Управління соціального забезпечення та охорони здоров`я - служба соціального забезпечення, відділ молоді, відділ спорту, відділ охорони здоров`я, відділ лікарень, відділ компенсацій.

6. Будівельне управління- будівельний відділ, відділ міського планування, відділ кадастру, відділ будівельного нагляду, квартирний відділ, відділ надземного будівництва, відділ підземного будівництва, відділ зеленого господарства.

7. Управління громадських установ - комунальна служба, бойня, відділ ринків, ломбард, бані.

8. Управління економіки і транспорту - відділ екноміки і транспорту, відділ підриємництва, служба лісу.

Звичайно в залежності від кількості мешканців у общині та її фінансової спроможності кількість відділів і кількість в них працюючих є різною, проте існують приблизні штатні розписи, що регулюють цю проблему, а в м. Кьольні є консультаційна служба, яка допомагає общинам визначитись у кількості та структурі персоналу. Структура служб, персонал та тарифні ставки є одним з додатків до щорічного бюджету общини.

IV. Контроль і нагляд в системі органів самоврядування.

Питання контролю і нагляду можна поділи на внутрішій контрольі зовнішній нагляд.

Виконання рішень виконавчим органом місцевого самоврядування, підлягає контролю з боку ревізійного відділу. В деяких общинах і землях ревізійний відділ підпорядковується безпосередньо представницькому органу і саме від нього одержує завдання контролю.

Безпосередній контроль і нагляд над виконавчим органом належить в цілому представницьому органу, оскільки саме перед ним щорічно звітує виконавчий орган і саме муніципальна рада чи збори затверджують бюджет і звіт про його виконання. Представницький орган має право у разі неналежного виконання іншим органом делегованих радою чи зборами функцій, повернути ці повноваження собі.

Державний нагляд над місцевим самоврядуванням здійснюється міністром внутрішніх справ федеральної землі як міністром контролю над місцевим самоврядуванням, а також державними органами правового та спеціального контролю. Загальний нагляд здійснюється в галузі власних добровільних завдань(повноважень) самоврядування і обмежується лише перевіркою на правомірність здійснення функцій.

В галузі обов`язкових завдань(здійснення державних функцій) існує як правовий так і професійний нагляд. В цій галузі держава проводить необмежений нагляд на правомірність і доцільність дій місцевого самоврядування.

Органами нагляду для общин окружного підпорядкування є окружний директор чи окружний радник, а для міст земельного підпорядкування і для округів - урядовий президент. Вищою наглядовою інстанцією є міністр внутрішніх справ.

При загальному контролі може застосовуватись превентивний контроль( одержання санкції на контроль, право органу нагляду на одержання в будь-який час і будь-якої інформації від підкотрольного органу) та наступний контроль(право опротестувати і скасувати рішення, право видати розпорядження і за відмови від його виконання право замінини працівника). Крайніми заходами контролю є призначення комісара як керівника над місцевим органом або розпуск органу самоврядування, які можуть застосовуватись в разі, коли представницький орган відмовляється приймати необхідні рішення, що випливають з результатів нагляду.

Заходи нагального нагляду община може оскаржити в адміністративний суд.