Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
89.09 Кб
Скачать

15

Місцеве самоврядування у федеративній республіці німеччина. Огляд1

I. Конституційні засади місцевого самоврядування

Федеративна Республіка Німеччина, країна з розвиненою демократичною структурою влади і широким місцевим самоврядуванням. Насьогодні правовий статус органів місцевого самоврядування, порядок їх утворення та функціонування визначається в першу чергу конституціями та законодавством окремих земель. Як наслідок структура цих органів і їх компетенція досить суттєво відрізняється в різних землях Німеччини. Проте спільним є їх демократизм утворення, автономність у своїй діяльності та відповідальність за стан справ у своїй громаді. Адже це випливає з норм статті 28 федеральної Конституції Німеччини.

Стаття 28. (1)Конституційний устрій земель має відповідати основним принципам республіканської, демократичної та соціальної правової держави в дусі цього Основного Закону. В землях, округах та общинахнарод має мати представництво, утворене загальними, прямими, вільними, рівними та таємними виборами. В общинах виборний представницький орган може бути замінений загальними общинними зборами. (2)Общинам має бути надано право вирішувати в рамках закону під свою відповідальність всі питання місцевої громади. Спілки общин також користуються правом самоуправління в межах їх, встановлених законом, завдань. (3)Федерація гарантує відповідність конституційного устрою земель основним правам і постановам частин 1 і 2.”

Крім того, дуже важливим елементом не просто існування общин взагалі, що гарантується статтею 28, а можливістю общин виконувати покладені на них завдання по забезпеченню необхідних послуг населенню, Конституція гарантує їх фінансову спроможність і зобов`язує державу забезпечувати необхідними ресурсами бідні общини, а також всі общини в разі надання їм додаткових завдань.

Так статті 106 та 107, які регулюють питання податків та фінансів, конституційно закріплюють за общинами певні фінансові ресурси.

Стаття 106. (5)Общини одержують частину надходжень від подоходного податку, яка повинна резервуватись землями за общинами на основі платежів, які вносять мешканцями цих общин як подоходний податок. Порядок застосування регулюється федеральним законом, котрий потребує затвердження Бундесратом. (6)Доходи по реальним податкам належать общинам; доходи по місцевим податкам на споживання і на предмети роскоші належать общинам або у випадках передбачених законодавством землі - об`єднанням общин. В рамках закону общинам надається право встановлювати порядок збирання податків. Якщо земля не має в своєму складі общин, то доходи по реальним податкам та місцевим податкам на споживання і предмети розкоші належать землі. (7)Общини та об`єднання общин спільно одержують визначений законодавством землі відсоток від загальної суми дподатків, що поступають на користь землі. В інших випадках законодавство землі визначає, чи направляються і в якій мірі доходи від земельних податків на потреби общин (об`єднань общин).

(8) Якщо федерація запроваджує в окремих землях чи общинах (об`єднаннях общин) особливі інститути, існування і діяльність яких потребує безпосереднє збільшення затрат чи скорочення доходів для цих земель чи общин, то федерація забезпечує їх необхідною компенсацією, якщо землі чи общини не можуть нести такі видатки.

Стаття 107.

(2) Закон гарантує, що різниця у фінансових можливостях поміж землями будуть компенсуватись в достатній мірі; при цьому повинні враховуватись фінансові можливості та потреби общин (чи об`єднань общин). Умови одержання подібної компенсації для земель і умови її використання землями, так як і критерії визначення розмірів компенсації, повинні бути встановлені законом. Закон може встановити, що федерація надасть свою власну допомогу економічно слаборозвинутим землям, призначену для додаткового покритт їх загальних фінансових потреб додаткові асигнування).”

Як видно із приведених витягів, німецька Конституція, передбачає лише кілька фундаментальних норм, але які є цілком достатніми для їх наступного розвитку в законодавстві з гарантією закріпленння в спеціальних законах прав і можливостей органів місцевого самоврядування.