Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

elektroxim

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
927.85 Кб
Скачать

Розраховану наважку солі Мора зважують на аналітичних терезах, переносять у стакан, розчиняють у 20 мл Н2О, додають 20 мл Н2SO4 (1:4) і 1– 2 мл 30 %-ного розчину Н3РО4.

Стакан з досліджуваним розчином ставлять на магнітну мішалку, занурюють в стакан магнітик, Рt-електрод і сполучають електролітичним ключем з насиченим каломельним електродом (НКЕ), який знаходиться в стакані. Вмикають магнітну мішалку. Електроди під’єднують до рН-метра та вимірюють значення потенціалу, як описано в інструкції до приладу.

В досліджуваний розчин приливають з мікробюретки по 1 мл розчину К2Сr2О7 і через рівні проміжки часу (1,0 або 1,5 хв) визначають значення потенціалу. Коли різниця потенціалів між наступним і попереднім визначеннями перевищить 8–10 мВ, не враховуючи різниці між початковим значенням і значенням потенціалу після першої порції титранта, добавляють його по 0,1 мл. Якщо різниця потенціалів між сусідніми визначеннями знову перевищить 8–10 мВ, титрант додають по одній краплі, точно вимірюючи об’єм бюреткою. Після досягнення точки еквівалентності (різка зміна потенціалу) додають титрант ще декілька разів по одній краплі, потім ― по 0,1 мл і, нарешті, двічі ― по 0,5 мл.

Результати визначень заносять в таблицю.

 

 

 

 

Таблиця

V(К2Сr2О7), мл

φ, мВ

φ

V

φV

 

 

 

 

 

За даними таблиці будують графіки залежності φ = (V) і φV = (V) та знаходять точку еквівалентності.

Обчислюють масову частку феруму (ІІ) в зразку солі Мора у відсотках:

 

C(1

K

Cr O ) V(K Cr O ) M(Fe) f (Fe)

(Fe)

 

6

2

 

2 7

2 2 7

 

,

 

 

 

 

 

10

mнав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де mнав ― маса наважки

солі

Мора,

г;

М()

― 55,84, г/моль; f(Fe)=1;

С(16 К2Сr2О7) = 0,05 н; V(К2Сr2O7) ― об’єм титранту, мл.

11

2. КУЛОНОМЕТРИЧНИЙ МЕТОД АНАЛІЗУ

Кулонометрія грунтуються на вимірюванні кількості електрики, яка витрачається на електрохімічну реакцію. В основі кулонометрії лежать закони електролізу ― закони Фарадея.

1. Маса речовини, що вступила в електродну реакцію або виділилася в результаті її проходження, пропорційна кількості затраченої електрики.

2. Однакові кількості електрики виділяють з різних хімічних сполук маси речовини, які пропорційні молярним масам їх електрохімічних еквівалентів.

Математично закони Фарадея описуються формулами

 

 

 

 

m kQ,

 

 

(2.1)

 

 

 

 

k

1

 

M

,

 

 

 

(2.2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F n

 

 

 

 

 

 

 

Q I t,

 

 

(2.3)

m

1

 

M

Q

I t M

 

I t M

,

(2.4)

F

 

 

 

 

 

n

 

F n

96500 n

 

де m ― маса визначуваної

речовини,

 

г; М ― молярна маса речовини, г/моль;

n ― число електронів; I ― сила струму, А; t ― тривалість електролізу, с; F ― постійна Фарадея, 96500 Кл/моль-екв.

Аналітичним сигналом кулонометричних методів аналізу є кількість електрики, яка витрачається на електроліз аналізованої або допоміжної речовини. Необхідною умовою кулонометричних визначень є відсутність побічних електрохімічних реакцій (100 %-й вихід за струмом):

mпракт. 100% mтеор.

Залежно від того, які електрохімічні процеси відбуваються в розчині, розрізняють пряму кулонометрію і непряму (кулонометричне титрування).

Кулонометричний аналіз можна проводити при заданому постійному потенціалі (потенціометрична кулонометрія) або при постійній силі струму (амперометрична кулонометрія).

Пряму (потенціометричну) кулонометрію можна використовувати для визначення тільки електродноактивних речовин, тобто здатних окиснюватись на аноді або відновлюватись на катоді.

Широко використовується непряма (амперометрична) кулонометрія, яку називають кулонометрією з електроґенеруванням реаґента, або кулонометричним титруванням. Електроліз здійснюється при постійній силі струму (І ≈ 10–5 А) з використанням допоміжної речовини, з якої на катоді чи аноді ґенерується (утворюється) реаґент, що зразу ж хімічно взаємодіє з

12

аналізованою речовиною. Методом кулонометричного титрування можна

визначати малі кількості як електродноактивних, так і неелектродноактивних речовин, наприклад; Сu2+, O2, Al3+, U4+, U6+, Ce4+, Cr2O72–, MnO4, С2О42–, S2O32–,

І, Br, Сl, Br2, І2, мінеральні та органічні кислоти і основи з рК ≥ 7 та ряд інших речовин.

Кінець електрохімічної реакції (електролізу) встановлюють потенціометрично, амперометрично або індикаторним методом. Чутливість методу визначається чутливістю способу індикації кінця титрування (до ~ 10–9 г), точністю вимірювання часу та сили струму. Похибка визначення складає

0,1–0,01 %.

Кулонометричний аналіз має ряд суттєвих переваг порівняно з іншими фізико-хімічними методами: надійність визначення як малих, так і великих кількостей речовини з високою точністю і відтворюваністю, легкість автоматизації, можливість використання нестійких реаґентів, виключення стандартних розчинів, швидкість визначення.

Лабораторна робота № 3

ВИЗНАЧЕННЯ НАТРІЙ ТІОСУЛЬФАТУ КУЛОНОМЕТРИЧНИМ ТИТРУВАННЯМ ЕЛЕКТРОҐЕНЕРОВАНИМ ЙОДОМ

Електроліз проводять при постійній силі струму. При цьому на електродах

відбуваються такі реакції:

2 ІІ2

 

на аноді:

+ 2е

на катоді:

2 Н2О + 2е Н2

+ 2 ОН

Молекули йоду, що утворюються на аноді, одразу ж реаґують з

тіосульфат-іонами:

І2 + 2 S2O32– S4O62– + 2 І

Вільний йод починає нагромаджуватися в розчині тільки після того, як весь натрій тіосульфат окисниться йодом. Момент закінчення реакції встановлюють індикаторним методом ― за допомогою крохмалю, який забарвлюється в синій колір внаслідок взаємодії з йодом.

Реакція проходить в слабокислому або нейтральному середовищі в присутності фосфатного буферного розчину з рН = 6,47. Для збільшення електричної провідності розчину додають натрій сульфат.

Прилади та реактиви

1.Прилад для кулонометричного титрування (амперостат).

2.Електролітична комірка з двома платиновими електродами, розділеними пористою перегородкою.

13

3.Розчини: КІ, 0,1 М; Na2SO4, 0,15 М; фосфатний буферний розчин з рН 6,47; свіжий розчин крохмалю, 1 %-ний; розчин Na2S2O3.

4.Секундомір.

Виконання роботи

На рис. 7 зображена схема установки для кулонометричного титрування. Установку готують до роботи згідно з інструкцією до неї.

1- джерело пост. ел-ного струму; 2- вимірюючий пристрій; 3- стакан для електролізу:

4- допоміжна камера;

5- катод (Pt);

6- анод у вигляді сітки (Pt);

7- скляна перегородка;

8- магнітна мішалка.

Рис. 7. Схема установки для кулонометричного титрування

В стакан для електролізу місткістю 150 мл (анодний простір) вносять певний об’єм розчину натрій тіосульфату, 10 мл 0,1 М розчину КІ, 30 мл 0,15 М розчину Na2SO4, 30 мл фосфатного буферного розчину, 3 мл розчину крохмалю і опускають магнітик для перемішування.

Циліндричний посуд з пористим дном і прикріпленим ззовні сітчастим платиновим електродом (анодом) заповнюють сумішшю Na2SO4 і фосфатного буферного розчину, взятих у співвідношенні 1:1 (достатньо 5 мл : 5 мл) та опускають в нього платиновий електрод (катод). Стакан з розчином ставлять на магнітну мішалку. В стакан занурюють посуд з пористим дном і електродами так, щоб вони не торкались магнітика, який знаходиться на дні стакана. Під’єднують електроди до клем приладу відповідно до їх полярності (анод до „+”, катод до „–”). Вмикають магнітну мішалку, встановлюють середню швидкість перемішування. Одночасно вмикають секундомір і переводять тумблер з положення „Калібр” в положення „Вимір”. Як тільки з’явиться слабке синє забарвлення розчину в стакані, вимикають секундомір і припиняють електроліз, переводячи тумблер в положення „Калібр”. Записують тривалість електролізу t1. Вимикають магнітну мішалку, виймають і промивають ззовні посудину з пористим дном і сітчастий електрод, не

14

виливаючи з посудини розчин. Із стакана розчин виливають, промивають його і магнітик дистильованою водою.

Для виключення індикаторної похибки (час електролізу, що затрачений на виділення індикаторної кількості йоду) ведуть повторно електроліз при цій же силі струму з такими ж кількостями всіх реактивів, за винятком натрій тіосульфату. Замість натрій тіосульфату в стакан додають 10 мл дистильованої води. Проводять дослід аналогічно попередньому і записують час t2, який витрачається на ґенерування на аноді індикаторної кількості йоду. Вимикають прилад у зворотньому порядку. Вимикають магнітну мішалку, промивають дистильованою водою електроди, посудину з пористим дном і стакан.

Масу натрій тіосульфату в розчині розраховують за формулою:

m(Na2S2O3 5H2O) I (t1 t2) M(Na2S2O3 5H2O) 103, F n

де m ― маса натрій тіосульфату, мг; М(Na2S2O3·5 Н2О)= 248,19 г/моль; І ― сила струму, А; t1, t2 ― тривалість електролізу в присутності натрій тіосульфату і без нього, відповідно, с; F = 96500 Кл/моль; n = 1 ― число електронів; 103 ― множник для перерахунку маси з грамів у міліграми.

3. КОНДУКТОМЕТРИЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ

Кондуктометричні методи аналізу грунтуються на залежності електричної провідності розчинів електролітів від їх складу.

Електричною провідністю називають здатність речовин проводити електричний струм під дією зовнішнього джерела електричного поля. Для її вимірювання в розчин занурюють два індиферентних електроди, до яких прикладають напругу від джерела струму. Щоб запобігти зміні складу розчину завдяки електролізу і зменшити поляризацію електродів при вимірюванні електропровідності розчинів електролітів, використовують змінний струм. Електричну провідність розраховують за формулою:

W

I

,

(3.1)

 

U

 

де W – електрична провідність, См; І - сила струму, А; U - напруга, В. Електрична провідність прямо пропорційна площі електродів (S) і

обернено пропорційна відстані між ними (l):

W æ

S

,

(3.2)

 

 

l

 

15

де æ - питома електрична провідність, що дорівнює електричній провідності розчину, розташованого між плоскими електродами площею 1 см2 на відстані 1 см один від одного:

æ

W l

(3.3)

S

 

 

Відношення l/S називають константою електролітичної комірки.

Питома електрична провідність, віднесена до числа моль-еквівалентів йонів в 1 см3 розчину, називається еквівалентною електричною провідністю, або рухливістю ( ):

 

æ 1000

,

(3.4)

 

С

де С - концентрація йонів, моль-екв/дм3.

Питома та еквівалентна електропровідності залежать від властивостей йонів і їх концентрації, температури та природи розчинника.

При зменшенні концентрації електролітів еквівалентна електрична провідність наближається до певного постійного значення λ0, яке називається граничною еквівалентною провідністю при безмежному розбавленні, або граничною рухливістю.

Гранична рухливість розчину електроліту є адитивною величиною і складається з граничних рухливостей всіх катіонів λ+ та аніонів λ-, що входять до його складу:

0 = + + (закон Кольрауша)

(3.5)

Гранична еквівалентна електропровідність є фізико-хімічною константою йонів у певному розчиннику при певній температурі.

Аналітичний сигнал кондуктометрії (W або æ) є одномірним і неселективним, його величина залежить від природи і концентрації всіх йонів,

які знаходяться в розчині:

 

 

 

 

æ

 

1

Сі і

(3.6)

1000

 

 

 

Тому якісний аналіз цим методом проводити не можна.

Відомо декілька методів кондуктометричного аналізу: пряма кондуктометрія, кондуктометричне та хронокондуктометричне титрування.

Пряма кондуктометрія використовується для аналізу бінарних, псевдобінарних розчинів і контролю чистоти розчинників. Визначення концентрації електролітів проводять методом абсолютного калібрування або заздалегідь визначають, яка питома електрична провідність відповідає необхідній чистоті розчинника. Очистку проводять доти, доки провідність очищеного зразка стане меншою, ніж визначене значення.

16

Переваги методу прямої кондуктометрії: простота, надійність, достатня точність результатів (1-2%), доступне обладнання. Недоліки: обмеженість об’єктів аналізу, вплив забруднення сторонніми електролітами на результати.

Найширше застосування одержав метод кондуктометричного титрування, який полягає в побудові залежності електричної провідності розчину від об’єму титранта і визначенні точки еквівалентності за зламом на кривій титрування. Злам на кривій спостерігається, якщо одним із продуктів реакції є малодисоційована сполука або відбувається перетворення йонів у молекулярну форму і навпаки.

Аналізований розчин наливають в електрометричну комірку з перемішуючим пристроєм (магнітною мішалкою). Розчин титранта однаковими порціями додають у комірку і через деякий час записують електричну провідність розчину. Якщо титрування триває декілька хвилин, комірку можна не термостатувати. Для одержання точніших результатів і при тривалому титруванні електрометричну комірку термостатують.

При кондуктометричному титруванні використовують реакції нейтралізації, осадження, комплексоутворення та окиснення-відновлення. Залежно від природи речовин, які беруть участь у процесі титрування, можливі різні форми кривих титрування. Основні з них наведені на рисунку 8.

W

W

 

W

W

 

а

б

в

г

Vт.е

V(Т)

Vт.е

V(Т)

Vт.е

V(Т)

V1т.е.V2т.е.V(Т)

Рис. 8. Основні форми кривих кондуктометричного титрування.

Точність кондуктометричного титрування залежить від характеру зламу кривої титрування в точці еквівалентності. Її можна фіксувати і за часом, який минув від початку титрування до зламу на кривій. Такий варіант аналізу називають хронокондуктометричним титруванням.

Перевагою кондуктометричного титрування є можливість проведення аналізу каламутних і забарвлених розчинів, використання різних титриметричних методів, визначення органічних і неорганічних сполук, диференційованного титрування сумішей декількох компонентів без розділення. Нижня межа визначуваних концентрацій - 10-4 моль/дм3 при точності не менше 2 %.

17

Лабораторна робота № 4

ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ СИЛЬНОЇ КИСЛОТИ В РОЗЧИНІ

Сильні кислоти (HCl, HNO3, H2SO4, HClO4 та інші) у водних розчинах практично повністю дисоційовані. Реакції їх нейтралізації розчинами сильних основ проходять кількісно, тому кондуктометричне визначення цих кислот можливе не тільки в концентрованих, але й у досить розведених (10-4 М) розчинах. Наприклад, реакція взаємодії розчину хлоридної кислоти з розчином NaOH проходить практично незворотно через утворення малодисоційованих молекул води:

H+ + Cl- + Na+ + OH- Na+ + Cl- + H2O0 = 349,8 76,4 50,1 198,3 50,1 76,4

При титруванні до точки еквівалентності концентрація йонів H+ зменшується внаслідок зв'язування їх з йонами OH- титранта, концентрація Cl- не змінюється, концентрація Na+ збільшується. Відбувається заміна в розчині H+ на Na+ і загальна кількість зарядів не змінюється, але оскільки рухливість H+ значно більша рухливості Na+ ( в 7 разів), електропровідність розчину суттєво зменшується. Після точки еквівалентності в розчині концентрація H+ дуже мала, а концентрації Na+ і OH- збільшуються. Це призводить до різкого зростання електропровідності внаслідок збільшення загальної концентрації йонів і високої рухливості OH-.

Графічним методом на кривій титрування (рис. 8а) встановлюють точку еквівалентності і відраховують кількість мілілітрів розчину NaOH, який витрачений на титрування кислоти.

Прилади та реактиви

1.Установка для кондуктометричного титрування: кондуктометр N5721, кондуктометричні електроди, електрометрична комірка, магнітна мішалка, бюретка.

2.Стандартний розчин натрій гідроксиду( 0,1 М).

3.Розчин сильної кислоти (0,01 0,05 н).

Виконання роботи

Схема установки для кондуктометричного титрування показана на рис. 9. Розчин кислоти невідомої концентрації наливають в електрометричну

комірку, яка складається з хімічної склянки 1 і вміщеного в неї магніта 2. Оскільки титрування відбувається швидко, термостатування комірки не

проводиться.

18

 

У склянку поміщають досліджу-

 

ваний розчин кислоти, ставлять на

 

магнітну мішалку 3 і занурюють у

 

розчин електроди 4 (графітові – N-5981

 

або платинові). Електроди повинні бути

 

занурені так, щоб рівень рідини був

 

приблизно на 1 см вище оголеної

 

частини електродів (у разі необхідності

 

додають дистильовану воду).

 

 

Вмикають

живлення

електро-

 

мішалки і регулюють її на помірне

 

обертання магніта.

 

 

Рис. 9. Схема установки

Заповнюють бюретку 5 стандартним

для кондуктометричного титрування

розчином NаОН і встановлюють рівень

 

розчину на позначку “0”.

 

Закріпляють бюретку в штативі 6 по центру комірки і під'єднують вилку електродів до кондуктометра.

Вмикають кондуктометр в мережу електричного струму і вимірюють електричну провідність згідно з інструкцією.

Відраховують і записують у таблицю покази кондуктометра W за шкалою 0 – 100 при об'ємі титранта 0 мл.

До розчину кислоти додають із бюретки по 0,5 мл розчину NaOH. Після встановлення стабільних показників значення електропровідності записують у таблицю.

Таблиця

V(NaOH), мл

W, ум. одиниці

 

 

 

Спочатку електрична провідність зменшується, а потім збільшується. Титрування припиняють після вимірювання 4 – 6 значень від початку збільшення електропровідності.

Після закінчення титрування вимикають живлення мішалки і кондуктометра. Від'єднують електроди від кондуктометра, виймають їх з електрометричної комірки, виливають із неї розчин, споліскують комірку і магніт дистильованою водою.

За отриманими даними будують графік у координатах W - V(NaOH) i розраховують вміст кислоти (мг) у розчині:

m(HCl) = C(NaOHV(NaOH) ·M(HCl).

19

4. ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО КОЛОКВІУМУ З ЕЛЕКТРОХІМІЧНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ

1.У чому суть потенціометричних методів аналізу? Яка відмінність між стандартними і реальними окисно-відновними потенціалами?

2.Запишіть рівняння Нернста і поясніть зміст величин, які в нього входять. Наведіть принципову схему установки для вимірювання потенціалу.

3.Поясніть, які електроди називають: а) електродами І, ІІ і ІІІ роду; б) індикаторними електродами; в) електродами порівняння. Які вимоги ставляться до них? Наведіть приклади.

4.Дайте характеристику водневого, скляного, хлоридно-срібного і каломельного електродів.

5.Дайте характеристику електронообмінним та іонообмінним електродам.

6.Опишіть суть методу прямої потенціометрії. Наведіть схему установки, назвіть основні індикаторні електроди. Як визначають рН розчину в потенціометрії?

7.Поясніть роботу нормального елемента Вестона та його роль у потенціометрії.

8.Опишіть методи потенціометричного титрування, основані на реакціях нейтралізації, окиснення-відновлення, осадження, комплексоутворення. Наведіть приклади (реакції, електроди, криві титрування, розрахунки).

9.Яким вимогам мають відповідати реакції, що використовуються в потенціометричному титруванні?

10.Опишіть суть кондуктометричних методів аналізу. Дайте визначення понять: електрична провідність, питома електрична провідність, еквівалентна електрична провідність, гранична електрична провідність, закон Кольрауша.

11.Наведіть схему установки для вимірювання електричної провідності.

12.У чому суть методу прямої кондуктометрії? Вкажіть особливості, переваги та недоліки методу.

13.Поясніть, як впливають на електричну провідність: а) природа електроліту і розчинника; б) концентрація електроліту; в) температура.

14.У чому суть методу кондуктометричного титрування? Вкажіть особливості, переваги та недоліки методу.

15.Який вигляд мають криві кондуктометричного титрування для реакцій: а) кислотно-основної взаємодії; б) осадження; в) комплексоутворення? Від чого залежить вигляд кривих титрування?

16.Опишіть методи кондуктометричного титрування, основані на реакціях: нейтралізації, окиснення-відновлення, осадження, комплексонометрії. Наведіть приклади.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]