Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Підприємнецтво та менеджмент

.pdf
Скачиваний:
61
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Державна реєстрація суб’єктів підприємництва, фізичних і юридичних осіб – засвідчення факту створення або припинення діяльності юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій внесенням відповідних записів до єдиного державного реєстру.

Єдиний державний реєстр – автоматизована система збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Порядок державної реєстрації передбачає перевірку комплектності документів, які подають державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці; внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу-підприємця до Єдиного державного реєстру; оформлення і видавання свідоцтва про державну реєстрацію та витягу з Єдиного державного реєстру. Внесення змін до установчих документів діючих суб’єктів підприємництва, створення представництв і філій підлягає державній реєстрації. Державний реєстратор – посадова особа, яка здійснює державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб-підприємців. Державна реєстрація суб’єктів господарювання здійснюється у виконавчому комітеті міської, районної в місті ради або в районній державній адміністрації за місцезнаходженням або місцем проживання цього суб’єкта.

Державна реєстрація здійснюється за місцем розташування (місцем проживання) суб’єкта підприємницької діяльності.

Місце проживання фізичної особи – житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово, що розміщені за певною адресою, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою-підприємцем.

Місцезнаходження юридичної особи – місцезнаходження постійнодіючого виконавчого органу юридичної особи за певною адресою, яка вказана засновниками (учасниками) в установчих документах і за якою здійснюється зв’язок з юридичною особою. Місцезнаходженням суб’єкта підприємницької діяльності – юридичної особи на дату державної реєстрації може бути місцезнаходження (місце проживання) одного з засновників або місцезнаходження за іншою адресою, яка підтверджується договором, що передбачає передавання засновникові у власність абокористуванняприміщеньчичастини приміщення.

За здійснення державної реєстрації справляється збір у розмірі:

10 НМДГ (неоподатковуваних мінімумів доходів громадян = 17 грн.) – за державну реєстрацію юридичної особи;

2 НМДГ – за державну реєстрацію фізичної особи-підприємця.

Для державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності подають документи, вказані у табл. 2.

21

Таблиця 2

Документи, необхідні для державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності

Якщо суб’єкт підприємництва – юридична особа

Якщо суб’єкт підприєм-

 

 

ництва– фізична особа

1)

рішення власника (власників) майна або уповноваженого

1) реєстраційну карт-

ними органу про створення юридичної особи (крім приват-

ку встановленого зраз-

ного підприємства). Якщо власників або уповноважених ни-

ка, яка одночасно є

ми органів два і більше, таким рішенням є установчий дого-

заявою про державну

вір та протокол установчих зборів;

реєстрацію;

2)

установчі документи (статут, засновницький договір),

2) копію довідки про

передбачені законом для відповідного виду юридичних осіб;

присвоєнняідентифіка-

3)

рішення Антимонопольного комітету України про згоду

ційного номерафізич-

на створення, реорганізацію (злиття, приєднання) суб’єктів

ної особи– платника

господарювання, у випадках, передбачених законом;

податків та іншихобо-

4)

реєстраційна картка встановленого зразка, яка одночасно

в’язкових платежів;

є заявою про державну реєстрацію;

3) документ, щозасвід-

5)

документ, що засвідчує сплату власником (власниками)

чує внесення платиза

внеску до статутного фонду суб’єкта підприємницької

державнуреєстрацію

діяльності в розмірі, передбаченому законом для відповідної

(для громадян-підпри-

організаційної форми підприємництва;

ємців– 2 НМДГ)

6)

документ, що засвідчує внесення плати за державну

 

реєстрацію підприємницької діяльності (реєстраційний збір)

 

(для юридичних осіб – 10 НМДГ);

 

7)

під час реєстрації ВАТ подається засвідчений Держав-

 

ною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіт про

 

результати підписки на акції

 

Установчі документи повинні містити відомості про:

*вид товариства;

*предмет і цілі його діяльності;

*склад засновників та учасників;

*найменування (найменування суб’єкта підприємницької діяльності повинно містити відомості про його організаційно-правову форму та назву. У ньому забороняється використовувати повні або скорочені назви органів державної влади, місцевого самоврядування та похідних від них назв, а також найменування, тотожні найменуванню іншого суб’єкта підприємницької діяльності);

*місцезнаходження;

*розмір та порядок утворення статутного фонду;

*порядок розподілу прибутків та збитків;

22

*склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, зокрема перелік питань, щодо яких необхідна одностайність або більшість голосів;

*порядок внесення змін до установчих документів;

*порядок ліквідації та реорганізації товариства.

Статут акціонерного товариства, окрім цих відомостей, повинен містити відомості про:

*види акцій, що випускаються;

*номінальну вартість акцій;

*співвідношення акцій різних видів;

*кількість акцій, що купують засновники;

*наслідки невиконання зобов’язань з викупу акцій;

*строк та порядок виплати частини прибутку (дивідендів);

*один раз на рік за підсумками року.

Засновницький договір про командитне товариство, окрім цих умов, повинен містити:

*розмір часток кожного з учасників з повною відповідальністю;

*розмір, склад і порядок внесення вкладів повними учасниками;

*форму їхньої участі у справах товариства;

*сукупний розмір часток вкладників у майні товариства;

*розмір, склад і порядок внесення вкладниками вкладів.

Відсутність цих відомостей в установчих документах є підставою для відмови у державній реєстрації товариства.

Підприємство має право займатися лише тими видами діяльності, які зазначені в його статуті. Наявність, крім статуту, ще й установчого договору пов’язана з тим, що відносини майнового та організаційного характеру між засновниками з приводу утворення господарського товариства повинні мати юридичну підставу та бути належно оформленими.

Органам державної реєстрації забороняється вимагати від суб’єктів підприємницької діяльності додаткові документи.

Орган державної реєстрації надає заявникові у разі потреби безоплатну допомогу в заповненні реєстраційної картки, перевіряє відповідність наведених в ній відомостей поданим документам. Після перевірки наведених у реєстраційній картці відомостей та комплектності пакета документів орган державної реєстрації формує реєстраційну справу суб’єкта підприємництва і фіксує дату надходження документів у журналі реєстрації справ та письмово повідомляє про це заявника, видаючи довідку, яку підписує представник органу державної реєстрації, відповідальний за прийняття документів і яка засвідчується штампом цього органу.

23

Орган державної реєстрації відповідає за комплектність та зберігання реєстраційної справи.

За наявності всіх документів орган державної реєстрації зобов’язаний упродовж 10 днів з дня їх надходження внести дані реєстраційної картки до Єдиного державного реєстру суб’єктів підприємницької діяльності та видати свідоцтво про державну реєстрацію встановленого зразка з проставленим ідентифікаційним кодом юридичної особи, який надається органу державної реєстрації органом державної статистики, або з ідентифікаційним номером фізичної особи-платника податків та інших обов’язкових платежів.

Орган державної реєстрації подає у 5-денний термін з дня державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності до органу державної статистики та органу державної податкової служби копії реєстраційної картки з відміткою про державну реєстрацію до органів Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування – інформаційне повідомлення (згідно з Постановою КМУ № 747 від 29.04.1999). Підставою для взяття юридичної особи на облік в органах статистики, Державної податкової служби, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування є надходження до цих органів повідомлення державного реєстратора про виконання державної реєстрації юридичної особи та відомостей з відповідної реєстраційної картки.

До свідоцтва, що видається суб’єкту підприємництва про його державну реєстрацію, органи статистики визначають і заносять коди видів економічної діяльності суб’єкта підприємництва відповідно до державного класифікатора України ДК 009-96 “Класифікація видів економічної діяльності”. Залежно від використовуваних ресурсів, виробничого процесу, продукції, яку випускає підприємство, чи послуг, що надаються, ця економічна діяльність належатиме до того чи іншого виду. Єдиним нормативним актом, згідно з яким в Україні класифікують всі види економічної діяльності суб’єктів господарювання (фізичних та юридичних осіб), є Державний класифікатор України Дк 009-96 “Класифікатор видів економічної діяльності” (КВЕД) (затверджений наказом Держстандарту України від 22.10.1996 р. № 441) [109]. Перелік видів економічної діяльності для фізичних осіб конкретизовано у спеціальному наказі Державного комітету статистики України та Державної податкової адміністрації України “Про класифікацію видів економічної діяльності фізичних осіб” від 15.02.2001 р. № 95/56 [105].

У разі зміни назви, організаційно-правової форми суб’єкта підприємницької діяльності, а також форми власності суб’єкта підприємницької діяльності у місячний термін з моменту настання зазначених змін суб’єкти підприємництва зобов’язані подати документи для перереєстрації. Перереєстрація здійснюється в порядку, встановленому для реєстрації.

24

1.3.2. Реєстрація у ДПА України

У 5-денний термін від дати реєстрації, зазначеної у свідоцтві, юридичні особи та їхні філії та фізичні-особи-підприємці повинні звернутися до органів Державної податкової служби за своїм місцезнаходженням для взяття на податковий облік [75].

Порядок взяття на податковий облік юридичних та фізичних осібсуб’єктів підприємницької діяльності встановлено Інструкцією про порядок обліку платників податків (затверджена наказом ДПА України від 19.02.1998 р.

80). Для реєстрації в органах ДПАУ необхідно подати такі документи:

заяву за формою №5-ОПП (її бланк видають у податковій інспекції);

копію свідоцтва про державну реєстрацію;

документ, який посвідчує особу (необхідно пред’являти особисто).

Після взяття на облік в органі податкової служби суб’єкту підприємництва видають документ, який це підтверджує – довідку за формою № 4-ОПП. Реєстрація в органах ДПА безкоштовна.

1.3.3. Реєстрація у Пенсійному фонді

Протягом 10 днів з моменту державної реєстрації приватний підприємець повинен зареєструватись в органах Пенсійного фонду за місцем проживання. Для цього необхідно подати такі документи [152]:

заяву встановленого зразка (бланк заяви видають у відділенні Пенсійного фонду);

засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

засвідчену копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб;

копію угоди про прийняття на роботу фізичних осіб (якщо приватний

підприємець наймає на роботу працівників).

Після реєстрації в органах Пенсійного фонду видається посвідчення, яке є підставою для відкриття рахунків у банках.

1.3.4. Реєстрація у фондах соціального страхування

Реєстрація у фондах соціального страхування є обов’язковою для осіб, що наймають працівників.

Протягом 10 днів з моменту укладення першої ж трудової угоди з найманим працівником суб’єкт підприємництва повинен зареєструватися в Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності [154]. Для цього необхідно подати такі документи:

заяву встановленого зразка (бланк заяви видають у відділенні Фонду);

засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

25

засвідчену копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб.

Упродовж 10 днів з моменту укладення першої ж трудової угоди з найманим працівником суб’єкт підприємництва повинен зареєструватися в Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності [153]. Для цього необхідно подати такі документи:

заяву встановленого зразка (бланк заяви видають у відділенні Фонду);

засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб;

трудову угоду з найманим працівником.

Протягом 10 днів з моменту укладення першої ж трудової угоди з найманим працівником суб’єкт підприємництва повинен зареєструватися в Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

[112].Функції виконавчих дирекційФондувиконуютьцентри зайнятості. Для цього необхідно подати такі документи:

заяву встановленого зразка (бланк заяви видають у центрі зайнятості);

засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб;

трудову угоду з найманим працівником.

1.3.5. Дозвіл на виготовлення печатки юридичної особи

Печатка юридичної особи – обов’язкова складова податкової накладної – документа, який супроводжує акти виконаних робіт і товарно-транспортні накладні. Виготовити печатку можна лише з дозволу територіального відділу управління Міністерства внутрішніх страв [151]. Щоб отримати дозвіл, необхідно подати такі документи:

заяву на ім’я начальника УМВС, в якій вказують: прізвище, ім’я, по батькові та паспортні дані приватного підприємця та його місце проживання; прізвище, ім’я, по батькові та паспортні дані особи, відповідальної за отримання дозволу; потрібну кількість печаток; а також вказують, чи печатка виготовляється вперше;

нотаріально засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію;

копію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду з Державного реєстру фізичних осіб;

зразок (ескіз) печатки у двох примірниках;

– документ, який підтверджує внесення плати за видання дозволу

(3 НМДГ).

Суб’єкт підприємництва, якийне є платникомПДВ, моженемати печатки.

26

1.4. Відкриття рахунків у банку

Рахунки для зберігання грошових коштів і здійснення всіх видів банківських операцій відкриваються в будь-яких банках України за вибором клієнта і за згодою цих банків. Нормативним документом, що регулює порядок відкриття поточних рахунків, є Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена Постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492 [151].

Для формування статутного фонду господарського товариства клієнти банку можуть відкривати лише один рахунок в національній або іноземній валюті кожною угодоюсумісної (спільної) діяльності безстворення юридичної особи.

Для відкриття поточних рахунків суб’єкти підприємництва подають банку документи, наведені у табл. 3.

Таблиця 3

Документи, необхідні для відкриття суб’єктами підприємництва поточних рахунків

Якщо суб’єкт підприємництва – юридична особа

Якщо суб’єкт підприєм-

 

ництва– фізична особа

1. Заявапровідкриттяпоточногорахункавстановленоїформи.

1. Заява про відкриття

Заявупідписує керівниктаголовнийбухгалтерпідприємства.

поточного рахунка

2. Копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної

встановленої форми.

особи в органі виконавчої влади, засвідчена нотаріально чи

2. Копія свідоцтва

органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію.

про державну реєст-

3. Копія належно зареєстрованого установчого документа

рацію фізичної особи-

(статуту, засновницького договору, положення), засвідчена

підприємця в органі

нотаріально чи органом реєстрації.

виконавчої влади, зас-

4. Копія довідки про внесення юридичної особи до Єдино-

відчена нотаріально,

го реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ),

чи органом, який

засвідчена нотаріально або органом, що видав довідку

видав свідоцтво про

5. Копіядокумента, щопідтверджує взяттяпідприємства напо-

державну реєстрацію.

датковийоблік, засвідченанотаріальноабоподатковиморганом.

3. Документ, щозас-

6. Копія документа, що підтверджує реєстрацію юридичної

відчуєособу(паспорт).

особи у відповідному органі Пенсійного фонду, засвідчена

4. Договір про від-

нотаріально або органом, що видав довідку.

криття та обслуго-

7. Копія документа, що підтверджує реєстрацію юридичної

вування рахунка між

особи у фонді соціального страхування від нещасних випад-

установою банку та

ків на виробництві та професійних захворювань України як

громадянином.

платника страхових внесків, засвідчена нотаріально або ор-

5. Картки зі зразками

ганом, що його видав.

підписів (засвідчує

8. Картка зізразками підписівосіб, яким відповідно до чин-

працівник банку, який

ного законодавствачи установчих документів надано право

відкриває рахунок)

розпорядження рахунком та підписаннярозрахункових доку-

 

ментів, засвідчена нотаріально або вищепоставленоюоргані-

 

зацією. У картці наводять такожзразок відбитка печатки під-

 

приємства(2 примірники)

 

27

Банки відкривають поточні рахунки суб’єктам підприємництва протягом 10 календарних днів після отримання банком повного пакета документів на відкриття рахунків.

Суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний упродовж 3 робочих днів з відкриття або закриття рахунка (враховуючи день відкриття або закриття) повідомити про відкриття або закриття рахунка державний податковий орган, в якому він обліковується як платник податків. Повідомлення подається особисто або надсилається на адресу податкового органу з повідомленням про вручення.

Заява про відкриття поточного рахунка має дві форми – для юридичних осіб і для приватних підприємців.

Право першого підпису на картці зі зразками підписів належить першому керівнику юридичної особи; право другого підпису належить головному бухгалтеру, а якщо немає такої посади – особі, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку і звітності. Відбиток печатки повинен містити ідентифікаційний код юридичної особи – власника рахунка.

1.5. Ліцензування підприємницької діяльності

Ліцензія – документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання (ліцензіата) на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Ліцензування здійснюється на підставі Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 01.06.2000 р. № 1775-ІІІ.

В Україні ліцензуванню підлягають види діяльності, наведені у табл. 4. Суб’єкт підприємницької діяльності, який має намір провадити певний вид

діяльності,щоліцензується, звертаєтьсядо відповідногооргануліцензуванняіз:

1)заявою встановленого зразка про видання ліцензії;

2)засвідченою копією свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємництва;

3)засвідченою копією довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України;

4)іншими документами, перелік яких для окремих видів діяльності, що

ліцензуються, встановлює КМУ.

Заява про видавання ліцензії має містити такі дані: 1) відомості про суб’єкт підприємницької діяльності

 

для юридичної особи

 

для фізичної особи

1)

найменування;

1)

прізвище, ім’я, по батькові;

2)

місцезнаходження;

2)

паспортні дані (серія, номер паспорта,

3)

банківські реквізити;

кимі коли виданий, місце проживання);

4)

ідентифікаційний код

3)

ідентифікаційний номер фізичної

 

 

особи-платника податків

 

2) вид господарської діяльності із вищевказаних.

28

Таблиця 4

Переліквидів діяльності, що підлягають ліцензуванню, органів ліцензування та затверджених ліцензійних умов [26]

 

Орган ліцензування

 

Вид господарської діяльності

 

Нормативний акт, яким

 

 

 

затверджено ліцензійні умови

 

 

 

 

 

 

1

 

2

3

 

Міністерство внутріш-

 

Виробництво, ремонт вогнепальноїзброї калібру понад4,5 міліметраі

 

Наказ МВС від 21.03.2001 р.

 

ніх справ

 

швидкістю польотукулі понад100 метрів насекунду, торгівля вог-

 

№ 53/213

 

 

 

непальною зброєю та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пнев-

 

 

 

 

 

матичноюзброєю калібру понад4,5 міліметра ішвидкістю польоту

 

 

 

 

 

кулі понад 100 метрів на секунду;

 

 

 

 

 

виробництвоспеціальних засобів, заряджених речовинами сльозогін-

 

 

 

 

 

ної та подразнювальної дії, індивідуального захисту, активної оборони

 

 

 

 

 

надання послуг, пов’язаних з охороною державної та іншої влас-

 

Наказ МВС від28.02.1994 р. №112

 

 

 

ності, надання послуг з охорони громадян

 

 

 

Мінагрополітики

Культивування, використання рослин, що містять наркотичні засо-

 

НаказМіністерствааграрноїполітики

29

 

би, для промислових цілей

 

Українивід21.06.2001 р.№92/173

 

Міністерство екології

 

Пошук (розвідка) корисних копалин

 

Наказ Міністерства екології та

 

і природних ресурсів

 

 

 

природних ресурсів України від

 

 

 

 

 

13.02.2001 р. № 31/51

 

 

 

Видобування уранових руд

 

Наказ Міністерства екології та

 

 

 

 

 

природних ресурсів України від

 

 

 

 

 

13.02.2001 р. № 30/50

 

 

 

Заготівля, обробка окремих видів ресурсоцінних відходів, збирання

 

Наказ Міністерства екології та

 

 

 

і заготівля окремих видів відходів як вторинної сировини (перелік

 

природних ресурсів України від

 

 

визначає КМУ)

 

19.03.2001 р. № 52/105

 

 

 

Операції у сфері поводження з небезпечними відходами

 

Наказ Міністерства екології та

 

 

 

 

 

природних ресурсів України від

 

 

 

 

 

12.02.2001 р. № 27/44

 

 

 

Виконання топографо-геодезичних, картографічних робіт

 

Наказ Міністерства екології та

 

 

 

 

 

природних ресурсів України від

 

 

 

 

 

12.02.2001 р. № 24/43

 

 

 

 

 

Продовження табл. 4

 

1

 

2

 

3

 

 

Міністерство еконо-

 

Діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих

 

Наказ Міністерства економіки

 

 

міки України

 

санацією, ліквідаторів)

 

України від 04.05.2001 р. № 72/49

 

Міністерство охорони

 

Виконання дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт

 

Наказ Міністерства охорониздоро-

 

здоров’я

 

(крім робіт на об’єктах ветеринарного контролю)

 

в’я України від16.02.2001 р. №38/63

 

 

 

Медична практика

 

 

 

 

 

 

Переробка донорської крові та її компонентів, виготовлення з них

 

 

 

 

 

препаратів

 

 

 

 

Мінпраці України

 

Посередництво у працевлаштуванні за кордоном

 

Наказ Міністерства праці та

 

 

 

 

 

соціальної політики України від

 

 

 

 

 

19.12.2001 р. № 155/534

 

Міністерство фінансів

 

Виробництводорогоціннихметалівідорогоцінногокаміння, дорогоцін-

 

Наказ Міністерства фінансів

 

України

 

ногокамінняорганогенного утворення, напівдорогоцінногокаміння

 

України від 26.12.2000 р. № 82/350

 

 

 

Виготовлення виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного

 

 

 

 

 

 

каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння,

 

 

 

30

 

 

торгівля виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння

 

 

 

 

 

органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Збирання, первинна обробка відходів і брухту дорогоцінних мета-

 

 

 

 

 

 

лів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органоген-

 

 

 

 

 

 

ного утворення, напівдорогоцінного каміння

 

 

 

 

 

 

Виготовлення бланків цінних паперів, документів суворої звітності

 

Наказ Міністерства фінансів

 

 

 

 

 

України від 09.01.2001 р. № 1/3

 

 

 

Випуск та проведення лотерей

 

Наказ Міністерства фінансів

 

 

 

 

 

України від 22.11.2000 р. № 285

 

Держбуд

Централізоване водопостачання та водовідведення

 

НаказДержавногокомітетубудівни-

 

 

 

 

 

цтва, архітектуритажитловоїполіти-

 

 

 

 

 

киУкраїнивід14.02.2001 р.№35/34

 

 

 

Будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для

 

Наказ Державного комітету будів-

 

 

будівництва, зведення несучих та огорожувальних конструкцій,

 

ництва, архітектури та житлової

 

 

будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж)

 

політики України від 13.09.2001 р.

 

 

 

 

 

№ 112/182