Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ Вступ до фаху ФК.pdf
Скачиваний:
54
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
767.3 Кб
Скачать

45

3)Хто безпосередньо керує розроблянням проекту державного бюджету України?

4)Хто затверджує державний бюджет і звіт про його виконання?

5)Хто затверджує місцевий бюджет і звіт про його виконання?

6)Хто здійснює контроль за доходами і видатками бюджетів?

7)Кому підпорядкована Рахункова палата України?

Список рекомендованої літератури:

1)Закон України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» від 08.09.2011 № 3715-VI / [Електронний ресурс] // Верховна Рада України – Режим доступу: www.rada.gov.ua

2)Закон Украiни “Про освiту” №1060-12 вiд 23 травня 1991 року // Галицькi контракти, №12, 1997.

3)Закон України “Про основи державної політики в сфері науки і науково-технічної діяльності” від 13.12.1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 12. – С. 166.

46

ТЕМА 8. ЗМІСТ ПІДГОТОВКИ ЗА ПРОГРАМОЮ «УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖАВНИМИ ФІНАНСАМИ»

Питання теми:

8.1.Завдання підготовки фахівців для фінансових служб органів державної влади та управління.

8.2.Склад навчальних модулів програми та їх зв’язок з навчальними модулями загальноекономічної, математичної та гуманітарної підготовки.

8.1.Завдання підготовки фахівців для фінансових служб органів державної влади та управління.

Органи державної влади та управління пред’являють доволі високі вимоги до фахівців будь-яких професій і спеціальностей, які залучаються на державну службу.

По-перше, фахівці мають мати високу професійну підготовку, зокрема фінансисти мають добре розумітися на питання формування і використання фінансових ресурсів, що складають бюджети відповідних рівнів. Бюджетні відносини є одними з найскладніших у сфері державного управління. В одному випадку – це відносини,

що стосуються безпосереднього формування бюджету і використання його коштів. В іншому випадку – це лише використання бюджетних коштів і звітування за цільове використання бюджетних коштів.

Окрім вимог до фахової підготовки до фінансистів – державних службовців, -

також пред’являються високі вимоги щодо моральності, чесності, точності й оперативності виконання покладених на них обов’язків. Адже, наприклад,

рятувальні роботи, подолання наслідків стихійного лиха вимагають неабиякого за швидкістю реагування саме з питань надання фінансових ресурсів. Щодо чесності,

то без неї у фінансовій сфері взагалі не буде не лише результативності, а й елементарного порядку, що завжди викликає не тільки незадоволення пересічних громадян, але й збурення у суспільстві, чи в окремій громаді.

8.2. Склад навчальних модулів програми та їх зв’язок з навчальними

модулями загальноекономічної, математичної та гуманітарної підготовки.

Нині затверджена програма підготовки магістрів «Управління державними

фінансами». Чинним стандартом ОПП для ОКР «магістр» передбачено річне

47

навчання. Однак вже розроблений і знаходиться у друці стандарт підготовки магістрів, розрахований на півтора року навчання.

Щодо бакалаврського етапу навчання, то на ньому закладаються базові знання та виробляються навички, необхідні у подальшому для вивчення дисциплін магістерської програми.

З дисциплін загальноекономічної підготовки беззаперечно є пов’язаними з даною програмою «Політична економія», «Макроекономіка», «Історія економіки та економічної думки», «Статистика», «Міжнародна економіка». Одні дисципліни дають уяву про загальнодержавний підхід до економіки, до її впливу на соціальний розвиток держави, інші – про теоретичні засади економічного впливу на розвиток держав за різних соціально-економічних доктрин. Окрім того, загальноекономічні дисципліни формують певний погляд і готують фундамент для засвоєння дисциплін професійної та практичної підготовки.

Вивчення точних наук («Вищої математики для економістів», «Теорії ймовірностей і математичної статистики») стає підґрунтям вивчення економіко-

математичних методів, і методів фінансової статистики, які дозволяють фахівцю у майбутньому правильно скористатися математичним апаратом для дослідження певних статистичних матеріалів і обґрунтування висновків щодо встановлених тенденцій розвитку державних фінансів, для вибору оптимальних шляхів вирішення проблем взаємодії бюджетів різних рівнів.

Безпосередній зв’язок із зазначеною програмою мають такі дисципліни блоку професійної та практичної підготовки: «Бюджетна система», «Податкова система», «Місцеві фінанси», «Фінансовий аналіз», «Фінансова статистика».

Про дисципліни магістерської програми нині, через підготовку півторарічного стандарту, говорити недоцільно. Адже Вам, вочевидь, доведеться навчатися вже за новим стандартом.

Запитання для самоконтролю:

1)Які вимоги пред’являють до фінансистів у державній

службі?

2)Якими якостями має характеризуватися фінансист –

державний службовець?

3) Чому важливо вивчати дисципліни загальноекономічного блоку для подальшого навчання на магістерській програмі «Управління державними фінансами»?

48

4)Для чого потрібні знання з «Вищої математики для економістів» і «Теорії ймовірностей і математичної статистики»?

5)Які дисципліни бакалаврського циклу підготовки безпосередньо пов’язані з магістерською програмою «Управління державними фінансами»?

6)Якою є нині і якою передбачається у майбутньому тривалість навчання на ОКР «магістр»?

Список рекомендованої літератури:

1)Закон України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» від 08.09.2011 № 3715-VI / [Електронний ресурс] // Верховна Рада України – Режим доступу: www.rada.gov.ua

2)Закон Украiни “Про освiту” №1060-12 вiд 23 травня 1991 року // Галицькi контракти, №12, 1997.

3)Закон України “Про основи державної політики в сфері науки і науково-технічної діяльності” від 13.12.1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 12. – С. 166.

4)Вища освіта України і Болонський процес: Навчальний посібник /

За редакцією В.Г. Кременя. Авторський колектив: М.Ф. Степко, Я.Я. Болюбаш, В.Д. Шинкарук, В.В. Грубінко, І.І. Бабин. – Тернопіль:

Навчальна книга – Богдан, 2004. – 384 с.

5)Впровадження ECTS в українських університетах: Методичні

матеріали. / Укладачі: В.Д. Шинкарук, І.І. Бабин, Ю.М. Рашкевич, А.Г. Загородній, В.А. Павлиш, І.В. Алєксєєв, Є.В. Федів, М.С. Федоришин / Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2006. - 56 с.