Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ Вступ до фаху ФК.pdf
Скачиваний:
54
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
767.3 Кб
Скачать

24

3.4. Терміни навчання в інших університетах і визнання дипломів

Терміни навчання у закордонних університетах є різними і залежать, так само як в Україні від багатьох чинників. Зокрема на бакалавраті студенти можуть навчатися від 2,5 до 4 років Значною мірою це визначають спеціальності і відповідні навчальні програми, а також наявність попередньої підготовки майбутнього студента.

На ОКР «магістр» навчаються теж у різний термін, але, як правило від 1,5 до 2 років.

3.5. Практика академічної мобільності викладачів у деяких країнах

Євросоюзу

Академічна мобільність викладачів визначається запрошенням провідних професорів до певних університетів, наданням грантів урядами країн для проведення підготовки кадрів.

Викладачі працюють за кордоном від одного семестру до 5-ти років.

Слід зазначити. Що у західних університетах є інша традиція, на відміну від української. Якщо в нас викладач, як правило працює майже усе життя в одному університеті, то, наприклад, у Німеччині викладачі працюють в одному університеті до 5-ти років, а потім повинні змінити навчальний заклад. Проте окремі професори,

які мають великі заслуги перед університетом, можуть отримати контракт на довічне продовження педагогічної практики. Щоправда, це стосується невеликої частки найбільш видатних учених.

3.6. Фінансові засади функціонування університетів в Європі і в

Україні

Принципи фінансування вищих навчальних закладів в Європі і в Україні суттєво відрізняються.

Європейські та американські університети отримують фінансування як від центрального (федерального) уряду, так і від місцевих органів влади (урядів земель або штатів). Проте найбільш значним джерелом надходження коштів в університети є бізнес, що зацікавлений у підготовці висококваліфікованих фахівців різних професій.

Окрім того, отримання коштів у багатьох випадках пов’язано з отриманням грантів на конкурсних засадах.

25

Запитання для самоконтролю:

1)Що залежить від фінансиста як фахівця у діяльності підприємств, установ і організацій?

2)Які чинники уповільнюють впровадження новітніх фінансових ідей у практичну діяльність установ, підприємств та організацій?

3)Що таке академічна мобільність студента університету?

4)Чи є система оцінювання знань передумовою академічної мобільності студента?

5)В чому зміст кредитно-модульної системи організації навчального процесу у Національному університеті «Львівська політехніка»?

6)Якими є терміни навчання для фінансистів у Національному університеті «Львівська політехніка» ?

7)Якими можуть бути терміни навчання у закордонних університетах?

Список рекомендованої літератури:

1) Збірник нормативних документів Національного університету «Львівська політехніка» / За ред. Професора Ю.Я. Бобала. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 277 с.

26

ТЕМА 4. ЗАКОНОДАВЧА І НОРМАТИВНА БАЗА ФІНАНСОВОЇ

ОСВІТИ В УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ.

Питання теми:

4.1.Національна рамка кваліфікацій і документи, що засвідчують рівні кваліфікації.

4.2.Освітньо-кваліфікаційні характеристики (ОКХ) і освітньо-кваліфікаційні програми (ОПП).

4.3.Навчальні плани і робочі навчальні програми.

4.1.Національна рамка кваліфікацій і документи, що засвідчують рівні кваліфікації

Спеціальність «Фінанси і кредит» це – (1) теоретичні знання, що мають постійно оновлюватися, (2) практичні навички, які неперервно вдосконалюються,

(3) культура особистості, (4) дисципліна, завдяки якій досягаються позитивні результати в роботі, в т.ч. фінансові, (5) правильний спосіб життя, через який здобувається власний добробут, (6) соціальний та економічний поступ громади й суспільства, задля якого працює економіка держави і фінансова система зокрема.

Національна рамка кваліфікацій (НРК) значною мірою розширює нормативну базу з підготовки фахівців в Україні, наближує її до вимог та стандартів Європейського союзу.

Національна рамка кваліфікацій є основою вітчизняної стандартизації освітньої та професійної підготовки кадрів. Вона спрямована на визначення єдиних вимог до практичних та загальноосвітніх компетенцій; характер описування кваліфікацій усіх типів та видів національних освітніх систем; створення прозорого сприйняття рівнів кваліфікацій та дескрипторів (описів) до них; урахування підходів Європейської рамки кваліфікацій навчання впродовж життя, Міжнародної стандартної класифікації освіти (МСКО) – 97, Міжнародної стандартної класифікації занять (МСКЗ-08), Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) та Класифікатора професій (КП).

Гуманітарна підготовка покликана, насамперед, розвинути навички спілкування майбутнього фінансиста.

Природничо-наукова підготовка покликана закласти основи фундаментальних знань, які слугуватимуть доволі тривалий час і сприятимуть швидшому переходу від

27

одних оперативних знань і навичок до інших, що вкрай важливо для випускника університету у сучасному мінливому соціально-економічному середовищі.

Завданнями математичної підготовки є не лише надання знань з точних дисциплін, а й формування певної логіки мислення.

Загальноекономічні дисципліни мають закласти фундамент для майбутньої професійної підготовки.

Професійна та практична підготовка максимально наближають студента – майбутнього фахівця до виробничої діяльності.

Рівні кваліфікації засвідчуються дипломами, посвідченнями.

4.2. Освітньо-кваліфікаційні характеристики (ОКХ) і освітньо-

кваліфікаційні програми (ОПП)

Підготовка фахівців усіх напрямів та спеціальностей в Україні регламентується Законом України «Про освіту», Законом України «Про вищу освіту», освітньокваліфікаційними характеристиками (ОКХ) та освітньо-професійними програмами

(ОПП). ОКХ та ОПП складають галузеві стандарти вищої освіти (ГСВО), що затверджуються Міністерством освіти і науки України.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика (ОКХ) містить вимоги до теоретичних знань та практичних навичок фахівця (бакалавра, спеціаліста, магістра).

Освітньо-професійна програма (ОПП) регламентує розподіл навчального часу за циклами підготовки, перелік та обсяг нормативних дисциплін, визначає зміст окремих навчальних дисциплін.

ОПП передбачає «нормативну частину» і «варіативну частину». Склад нормативної частини визначається Науково-методичною радою Міністерства освіти і науки України. Варіативна частина містить навчальні дисципліни за вибором вищого навчального закладу (ВНЗ) і за вибором студента.

Згідно ОПП передбачено такі цикли підготовки за нормативною частиною:

-цикл гуманітарної підготовки;

-цикл природничо-наукової підготовки;

-цикл професійної та практичної підготовки.

Зурахуванням навчальних дисциплін варіативної частини на кафедрі фінансів Національного університету «Львівська політехніка» визначено чотири спеціалізації, для яких сформовано чотири програми фахового спрямування підготовки магістрів:

1) (блок 0100) Управління державними фінансами;

2) (блок 0300) Управління страховою діяльністю: