Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ Вступ до фаху ФК.pdf
Скачиваний:
54
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
767.3 Кб
Скачать

28

3)(блок 0600) Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу;

4)(блок 0000) Фінансовий ринок.

Програма «Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу» практично замінила попередню вибіркову програму «Фінанси підприємств».

Для освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» чинною є одна навчальна програма, яка є найближчою за своїм змістом до програми «Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу» магістратури.

Декілька років очікується прийняття нового Закону України «Про вищу освіту», де будуть врегульовані окремі аспекти діяльності вищих навчальних закладів. Серед них: визначення нового переліку кваліфікацій згідно з Національною рамкою кваліфікацій, зміна підходів до визначення понять «базова вища освіта» та «повна вища освіта», терміни навчання за різними світкокваліфікаційними рівнями (бакалавр, магістр).

Навчальні плани і робочі навчальні програми

На базі ОПП (освітньо-кваліфікаційних програм) випускові кафедри вищих навчальних закладів складають навчальні плани, у яких вказують нормативні дисципліни і конкретизують склад вибіркових дисциплін для окремих спеціалізацій, а також вказується навчальний графік для кожного року навчання. Нормативні дисципліни є обов’язковими для усіх ВНЗ держави.

Навчальні плани містять нормативні, варіативні та факультативні дисципліни.

Дисципліни диференціюються на гуманітарної та соціально-економічної підготовки, природничо-наукової підготовки, професійної та практичної підготовки.

Окрім теоретичних дисциплін є курсові проекти й роботи, виконання яких має сприяти набуванню практичних навичок.

Для конкретизації змісту окремих дисциплін складають робочі навчальні програми, у яких докладно описуються теми лекційних, практичних і лабораторних занять, вказуються обсяги для усіх видів занять, форми поточного й семестрового контролю знань. Подаються також відомості про зміст завдань для самостійного опрацювання і список рекомендованої літератури.

Запитання для самоконтролю:

1)чим характеризується спеціальність «Фінанси і кредит» ?

2)що таке Національна рамка кваліфікацій ?

3)для чого потрібна Національна рамка кваліфікацій ?

29

4)чим викликана потреба у вивченні гуманітарного блоку дисциплін

?

5)для чого покликана природничо-наукова підготовка ?

6)що очікується від математичної підготовки ?

7)яким є завдання при вивченні загальноекономічних дисциплін ?

8)чому сприяють дисципліни професійного та практичного циклу ?

9)якими законами регламентується отримання освіти в Україні ?

10)що таке освітньо-кваліфікаційна характеристика ?

11)що містить освітньо-професійна програма ?

12)хто визначає зміст нормативної частини ОПП ?

13)ким затверджуються дисципліни варіативної частини ОПП ?

14)які навчальні програми спеціалізацій на ОКР «магістр» передбачені кафедрою фінансів Національного університету «Львівська політехніка» ?

15)цикли яких дисциплін містять навчальні плани ?

16)що містять робочі навчальні програми ?

Список рекомендованої літератури:

1)Закон України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» від 08.09.2011 № 3715-VI / [Електронний ресурс] // Верховна Рада України – Режим доступу: www.rada.gov.ua

2)Закон Украiни “Про освiту” №1060-12 вiд 23 травня 1991 року // Галицькi контракти, №12, 1997.

3)Закон України “Про основи державної політики в сфері науки і науково-технічної діяльності” від 13.12.1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 12. – С. 166.

4)Вища освіта України і Болонський процес: Навчальний посібник /

За редакцією В.Г. Кременя. Авторський колектив: М.Ф. Степко, Я.Я. Болюбаш, В.Д. Шинкарук, В.В. Грубінко, І.І. Бабин. – Тернопіль:

Навчальна книга – Богдан, 2004. – 384 с.

5)Впровадження ECTS в українських університетах: Методичні

матеріали. / Укладачі: В.Д. Шинкарук, І.І. Бабин, Ю.М. Рашкевич, А.Г. Загородній, В.А. Павлиш, І.В. Алєксєєв, Є.В. Федів, М.С. Федоришин / Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2006. - 56 с.

30

ТЕМА 5. ВИЩІ НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ УКРАЇНИ І ФІНАНСОВА

ОСВІТА

Питання теми:

5.1.Класифікація ВНЗ в Україні відповідно до профілю підготовки фахівців.

5.2.Наукові школи фінансового спрямування і їх розвиток в українських університетах.

5.1.Класифікація ВНЗ в Україні відповідно до профілю підготовки

фахівців

Відповідно до профілю підготовки фахівців вищі навчальні заклади в Україні поділяються на класичні, економічні та інші університети, які мають четвертий або третій рівень акредитації, а також відомчі навчальні заклади.

Щодо підготовки фінансистів, то підготовку таких фахівців здійснюють виші різного профілю та рівня акредитації.

Провідними університетами, що здійснюють підготовку фінансистів, є, поперше, профільні: Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (КНЕУ), Харківський національний економічний університет (ХНЕУ), Одеський національний економічний університет, Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ), Донецький національний торговельноекономічний університет імені Михайла Туган-Барановського, Київський національний торговельно-економічний університет, Університет банківської справи Національного банку України (м. Київ, скорочено – УБС НБУ); по-друге, так звані класичні: Київський національний університет імені Тараса Шевченка (КНУ), Львівський національний університет імені Івана Франка (ЛНУ), Національний університет «Києво-Могилянська академія»; по-третє, провідні технічні університети: Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Севастопольський національний технічний університет. Серед відомчих ВНЗ України економічного профілю слід назвати Академію фінансового управління Міністерства фінансів України, Університет банківської справи Національного банку України (м. Київ), Сумську національну академію банківської справи Національного банку України, Національний університет державної податкової служби України (м. Ірпінь), Полтавський кооперативний торговельно-

економічний університет (Укоопспілки) та Львівську комерційну академію (Укоопспілки).

31

Можна було б назвати значно більше вищих навчальних закладів, у яких успішно здійснюється підготовка за напрямом «Фінанси і кредит». Проте, завданням є не стільки перелічити усі виші, які мають ліцензію на підготовку фінансистів,

скільки привернути увагу до тих університетів, де рівень навчання дозволяє підготувати переможців та призерів другого туру Всеукраїнської студентської олімпіади із спеціальносте «Фінанси і кредит», «Банківська справа», навчальних дисциплін «Податкова система України», а також студентські наукові роботи з різних аспектів фінансової діяльності.

Слід зазначити, що наш Національний університет «Львівська політехніка» посідає чільне місце серед названих вишів. Студенти нашого напряму підготовки й спеціальності були неодноразовими переможцями та призерами різних студентських академічних змагань. Вони перемагали і були призерами у різні роки на Всеукраїнських олімпіадах (нині ці випускники є провідники спеціалістами у банківській системі: к.е.н. Роман Лепак у КРЕДОБАНКУ, Іван Істомін в Укрсиббанку, Роман Черкес в Укрексімбанку).

Випускники нашої спеціальності за програмою другої вищої освіти очолюють нині Львівські обласні дирекції провідних банків: Сергій Бойко – РайффайзенбанкАВАЛЬ, Олександр Волков – Форум банк.

Випускники кафедри працюють у багатьох банках, а також у навчальних закладах, здобувши наукові ступені кандидатів і докторів економічних наук. Багатьох з них ви побачите на етапі державної атестації як голів Державних екзаменаційних комісій на державних екзаменах за ОКР «бакалавр», при захисті бакалаврських, магістерських і дипломних робіт, а також як рецензентів зазначених випускних робіт.

На превеликий жаль, ставлення до вітчизняних університетів з боку європейських освітніх структур носить переважно характер зверхності, оскільки в наших вишах європейці вбачають доволі потужних конкурентів. А з конкурентами намагаються говорити мовою ультимативною, ніби то наші освітні програми є недосконалими, наші методи викладання відстають від кращих зразків західноєвропейської та північноамериканської вищої школи. Зокрема, західні виші хизуються технічними засобами, що використовують у навчальному процесі. Не відкидаючи досягнень провідних іноземних університетів, слід вказати на те, що наша вища школа успадкувала кращі традиції університетської освіти, яка виховала таких знаних у світі економістів як М. Туган-Барановський, М. Кондратьєв, нобелівські лауреати В. Леонтьєв і М. Канторович та інші.

Нобелевські премії з економіки є одним з провідних факторів, який вважають ознакою переваг наукових та освітніх досягнень зарубіжних університетів. Однак

32

кризи останніх десятиліть і принесені у зв’язку з ними вибачення деяких нобелівських лауреатів показали усьому світові ніби то великі досягнення. А кризи (зокрема іпотечна) були наслідком розкручування визнаних кращими економіко-

математичних моделей, системи деривативів (цінних паперів). Також слід відзначити часом безапеляційний характер виступів американських фінансистів з приводу рекомендацій для бізнесу, для споживачів, банківських структур та ін. Наявність найбільшої у світі економіки і світової резервної валюти (долара) роблять представників фінансових кіл США занадто самовпевненими у своїх висловлюваннях, порадах висновках щодо інших країн. Проте заклики до якомога ширшого розгортання будівництва, отримання кредитів на житло без застави, без поруки, без жодних гарантій з боку незабезпечених матеріально осіб призвело до іпотечної кризи і наступних вибачень перед американцями з боку найвпливовішого фінансиста – голови Федеральної резервної системи.

Також слід нагадати про факти нечесного проведення аудиту з боку світових провідних аудиторських компаній, що призвело в кінцевому підсумку до їх викриття у зв’язку з банкрутством транснаціональних і національних компаній.

Отож, як висновок можна констатувати, що слід з повагою ставитися до реальних досягнень і використовувати передовий світовий досвід у підготовці фінансистів, однак не вдаватися до фетишизації досягнень будь-яких університетів.

Досягнення – це результат роботи конкретних людей, а люди мають звичку змінювати місце роботи, змінювати часом не у кращий бік рівень своєї фаховості.

Зазначене означає тільки одне: немає нічого постійного, у тому числі й постійних переваг або відставання. Вітчизняні наукові та освітні школи розвиваються і набувають таких темпів позитивного розвитку, які дозволяють говорити про суттєвий прогрес. Випускники вітчизняних університетів показують належний рівень підготовки й успішно конкурують на ринку праці як в Україні, так і за її межами.

5.2. Наукові школи фінансового спрямування і їх розвиток в

українських університетах

В Україні склалися наукові школи галузі фінансів. Серед них можна виділити такі ключові спрямування: бюджетне, банківське, податкове, страхування, фінанси корпорацій, фінансове забезпечення економіки знань, фінансові ринки,

фінансування інновацій.

Щодо бюджетного спрямування, то слід відзначити такі університети і науковців. У Київському національному економічному університеті імені Вадима

33

Гетьмана (КНЕУ) проблемами державного бюджету займається професор В. Опарін,

у Тернопільському національному економічному університеті (ТНЕУ) питання місцевих бюджетів досліджує професор О. Короленко, у Черкаському національному технологічному університеті бюджетну тематику вивчає професор Ю. Пасічник.

Провідними дослідниками банківської тематики є: у КНЕУ професори А. Мороз, М. Савлук, М. Диба, Л. Примостка, у КНУ ім. Т. Шевченка професор С. Науменкова, в Одеському національному економічному університеті професор Л. Кузнєцова, у Харківському національному економічному університеті професор

О. Колодізєв, в Університеті банківської справи Національного

банку України

(м. Київ) професори О. Барановський, Т. Смовженко, В. Міщенко,

Г. Азаренкова

(Харківський інститут УБС НБУ), Р. Слав’юк (Львівський інститут УБС НБУ), у Севастопольському національному технічному університеті професор А. Вожжов, у

Сумській національній академії банківської справи Національного банку України професор І. Школьник, в Національному університеті державної податкової служби України (м. Ірпінь) професор С. Онишко.

Значне місце серед фінансових досліджень посідають проблеми оподаткування,

якими займаються професор В. Вишневський в Інституті економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), професор Ю. Іванов (ХНЕУ), професор З. Варналій

(КНУ), професори А. Крисоватий та О. Десятнюк (ТНЕУ), професори Т. Єфіменко і А. Соколовська (Науково-дослідний фінансовий інститут Академії фінансового управління Міністерства фінансів України), професор Л. Тарангул, доцент Д. Серебрянський (Національний університет державної податкової служби України в м. Ірпінь).

Проблеми страхування досліджують професор О. Гаманкова у КНЕУ, доцент В. Плиса у ЛНУ імені І. Франка

Фінанси корпорацій досліджують професор Л. Омелянович у Донецькому національному торговельно-економічному університеті імені Михайла ТуганБарановського, професори В. Федосов, В. Суторміна, А. Поддєрьогін (КНЕУ),

професори І. Булєєв і Н. Брюховецька в Інституті економіки промисловості НАН України (м. Донецьк) та ін.

Проблеми фінансового забезпечення економіки знань досліджуються в Інституті економіки та прогнозування НАН України академіком В. Геєцем, чл.-кор.

А. Даниленком, професором І. Луніною, у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди професором Т. Боголіб, у

ХНЕУ професором І. Отенко.