Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
109.42 Кб
Скачать

Розділ 5 Значення країни на регіональному та глобальному рівнях

Міжнародні відносини Бангладеш з моменту створення держави в 1971 році характеризуються політикою неприєднання до військових блоків, і разом з тим активною участю в миротворчих операціях ООН.

Індійсько-бангладешські відносини - двосторонні відносини між Індією і Бангладеш. Дипломатичні відносини між країнами були встановлені в 1948 році. Протяжність державного кордону між країнами становить 4023 км.

Згідно з опитуванням Інституту Геллапа в 2010 році, населення Бангладеш воліє лідерство Індії, ніж США чи Китаю: 43% висловлює схвалення діям індійського керівництва, 29% висловлює несхвалення і 28% бангладешців залишилися визначилися.

Китайсько-бангладешські відносини - двосторонні відносини між Китаєм і Бангладеш. Дипломатичні відносини між країнами були встановлені в 1976 році.

Бангладеш є третім за величиною торговим партнером Китаю в Південній Азії. Однак, Пекін має панування в даних економічних відносинах, будучи одним з найбільших торгових партнерів Банладеш . У 2006 році Двостороння торгівля досягала рівня в 3,190,000,000 доларів США, що відображає зростання на 28,5% у період між 2005 і 2006 роками. Китай збільшив свою економічну допомогу Бангладеш для вирішення проблем торгового дисбалансу, так як в 2006 році експорт Бангладеш в Китай склав всього близько 98800000 доларів США. Під егідою Азіатсько-тихоокеанського угоди про вільну торгівлю (AFTA), Китай прибрав мита для 84 видів товарів ввозяться з Бангладеш, також почала проводитися робота зі зниження тарифів на торгівлю джгутом і текстилем які є головним експортним товаром Бангладеш [9]. Китай також запропонував побудувати АЕС в Бангладеш, щоб допомогти задовольнити зростаючі в країні потреби в енергії, а також прагне сприяти розвитку видобутку природного газу в Бангладеш. Імпорт Китаю з Бангладеш: шкіра, бавовняні тканини, риба і т. д. Експорт Китаю в Бангладеш: текстиль, машини та електронні вироби, цемент, добрива, шини, шовк, кукурудза і т. д.

Пакистано-бангладешські відносини - дипломатичні відносини між Пакистаном і Бангладеш. Бангладеш був частиною Пакистану з 1947 по 1971 рік, потім отримав незалежність після кровопролитної народно-визвольної війни. У рамках угоди Шимла , Індія робила заходи, щоб Пакистан визнав незалежність Бангладеш. Пакистан звернувся до Китаю з проханням заблокувати вступ Бангладеш в Організацію Об'єднаних Націй до 1974 року. Індія, тим часом, прикладала зусиль, щоб допомогти домогтися міжнародного визнання Бангладеш. До кінця березня 1973 року, 98 країн визнали Бангладеш. Пакистан визнав Бангладеш в 1974 році після того, як стало чинитися тиск з боку інших мусульманських країн, особливо арабських держав. Муджибур Рахман заявив, що він буде присутній на конференції ОВК в Лахорі, тільки якщо Пакистан визнає Бангладеш. Пакистан встановив повні дипломатичні відносини з Бангладеш 18 січня 1976.

Американо-бангладешські відносини - двосторонні відносини між США і Бангладеш. Дипломатичні відносини між країнами були встановлені в 1972 році.

Американський експорт в Бангладеш: сільськогосподарська продукція (бавовна, пшениця, молочні продукти), літаки, машини, залізні і сталеві вироби. Імпорт США з Бангладеш: одяг і інші текстильні вироби, головні убори, креветки, сільськогосподарська продукція (в першу чергу тютюн). Сполучені Штати є одним з найбільших експортних ринків для Бангладеш.