Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
109.42 Кб
Скачать

Розділ 4 Участь у міжнародному русі факторів виробництва

В даний час Бангладеш намагається зарекомендувати себе як сильна одиниця в Південній Азії для іноземних капіталовкладень. Були проведені кілька реформ, націлених на створення більш відкритого і більше конкурентоспроможного клімату для приватних інвестицій, як іноземних, так і внутрішніх. Країна має демократичну систему правління і політично стабільна, що є обов'язковою умовою сприятливого клімату для інвестицій і тривалого розвитку. Бангладеш швидко пройшов шлях реорганізації для створення ринкової економіки, в якій головною опорою є приватний сектор. У країні спостерігається невисокий, але стабільне економічне зростання. Його стратегія розвитку заснована на тій передумові, що накопичення і розподіл багатства відбувається через збільшення зростання за допомогою конкуруючих ринкових сил, при цьому уряд сприяє зростанню і віддаляється від методів контрольованої економіки, в якій приватна економіка знаходиться в обмежених умовах. З цією метою уряд поступово йде від втручання в промисловий сектор та інфраструктуру і сприяє залученню приватного сектора.

Уряд швидко почало реалізовувати свої заяви в окремих реформах. Воно постійно переслідує політику відкритих інвестицій, граючи при цьому роль скоріше каталізатора, а не розпорядника. Регулюючий контроль та обмеження зведені до мінімуму. Уряд стабільно послаблює обмеження на торгівлю. Значний прогрес був досягнутий в зниженні безтарифної і внутрішньої податковій системах. Система тарифів і політика по імпорту постійно переглядаються для виявлення областей для подальших покращень. Що стосується правового та адміністративного аспектів, уряд вживає заходів по повного поділу законодавчої і виконавчої влади, що розглядається інвесторами як необхідна умова для відновлення довіри правовій системі. Була створена постійна Комісія з правових реформ щоб забезпечити більшу прозорість та передбачуваність того, як створюються і виконуються правила і закони. Законодавство про Компанії було оновлено та модернізовано. Була створена комісія з цінних паперів і бірж для спостереження і регулювання операціями на фондовій біржі. Фінансові послуги були модернізовані через введення Закону про банки і Закону про фінансові установи. Закон про відносини в промисловості зазнав змін, щоб підвищити ефективність ринку праці. Будучи мотивованим, просто розумінням того, що підприємства, що належать державі, відчувають дефіцит ресурсів і, як наслідок, не ефективні, дорого обходяться і повільно реагують на ринкові зміни і на споживчий попит, країна вступила в програму з приватизації, пропонуючи істотні можливості іноземним інвесторам. У зв'язку з цим була перетворена Комісія з Приватизації.

Щоб залучити й сприяти інвестиціям, уряд розробив велику програму пільг, зокрема:

  • Відсутність обмежень на інвестиції.

  • Податкові пільги або скасування податків.

  • Звільнення від податку та безмитний імпорт машинного обладнання та запасних частин для стовідсотково-орієнтованих на експорт галузей промисловості.

  • Дозвіл на постійне проживання іноземним підданим.

  • Пільги на повернення на батьківщину капіталу, прибутку і дивідендів.

  • Звільнення від прибуткового податку до 3-х років для емігрантів, які працюють за наймом.

  • Дозволені термінові позики і позики на оборотний капітал в місцевих банках.

  • Повторні вкладення девідентів, що підлягають репатріації, вважаються новими вкладеннями.

  • Скасування подвійного обкладення податками згідно вже укладеному двостороннім угодам.

  • Звільнення від належних до сплати відсотків на іноземні позики, авторські гонорари і мита на технічні ноу-хау.

  • Відкритий валютний контроль.

  • Багаторазова в'їзна віза для іноземних інвесторів.

  • Інвестори мають перевагу користуватися загальною системою переваг, роздільної безмитний доступ до ринків США, Європи та Японії.

  • Така (національна валюта Республіки Бангладеш; дорівнює 100 Пойшена) конвертована для операцій на поточному рахунку.

  • Дуже низькі витрати на оплату праці, можливо найнижчі в Азії.

  • Легко навчаюсь робоча сила, близько 60000000.

  • Великий внутрішній ринок зі зростаючим чистим доходом, особливо серед середнього класу.

  • Стратегічне розташування - сполучний міст між регіонами Південної та Південно-Східною Азією, а також зв'язки з іншими ринками: Індія, Пакистан, Малайзія, Сінгапур та ін.

  • Низькі ціни на землю та енергоносії.

  • Хороша інфраструктура доріг, мостів.

  • Два розвиваються морських порту.

  • Статус найбільшого сприяння.

  • Правовий захист іноземних інвестицій від націоналізації і експропріації.

  • Справедливе поводження з місцевими інвесторами щодо компенсацій та ін.

Всі сектора промисловості (крім п'яти) відкриті для приватних капіталовкладень. П'ять секторів, де можливі тільки державні капіталовкладення: оборонна промисловість, атомна енергія друкування грошових документів і монетний двір, повітряний транспорт (деякі внутрішні маршрути та маршрути міжнародного вантажного транспорту вже відкриті для приватних капіталовкладень) і залізничний транспорт (деякі ділянки вже зараз відкриті для приватного управління за договором з владою).

Деякі можливості іноземних приватних інвестицій:

  • Прямі (100%) іноземні інвестиції або інвестиції спільних підприємств у виробничих зонах експорту (EPZ) або за їх межами (за винятком п'яти галузей, згаданих вище)

  • Портфельні інвестиції через покупку акцій у відкритих компаніях на фондовій біржі.

  • Інвестиції проекти інфраструктури, такі як виробництво електроенергії (оголошено про політику приватного виробництва електроенергії), нафта, газ і розвідка корисних копалин, засоби телекомунікації, порти, дороги і шосе.

  • Купівля акцій підприємств, що належать державі і знаходяться в процесі приватизації.

  • Інвестиції в приватні виробничі зони експорту.

Іноземні інвестиції особливо вітаються в галузях промисловості, орієнтованих на експорт, таких як текстильна промисловість, електротовари, хімічні та нафтохімічні продукти, с / г продукція, целюлоза із зеленого джуту, папір, продукція з віскози, заморожені продукти (креветки), туризм, сільське господарство , легка промисловість, програмне забезпечення та обробка даних.

Іноземні інвестиції також бажані в виробництві високоякісної продукції, яка допоможе імпортувати замінники, або трудомісткі галузі промисловості.

Прагнення країни до іноземних інвестицій очолює Комісія з Інвестиціям, створена щоб сприяти налагодженню виробництва в приватному секторі. Це - організація, створена для того, щоб надати допомогу всім інвесторам. Комісію очолює прем'єр-міністр країни і складається з міністрів і секретарів із зацікавлених міністерств, а також представників з приватного сектора.

Комісія розпочала рекламну кампанію по залученню інвестицій в країні і за її кордоном. Комісія допомагає впроваджувати нові проекти, а також надає різні послуги, пов'язані з інвестуванням в Бангладеш.

Бангладеш зараз здійснює значний прорив як відносно довіри іноземним інвесторам, так і щодо зростаючого вливання нових інвестиційних коштів.