Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
109.42 Кб
Скачать

2.4. Земля

Сільське господарство. Для бангладеського села характерне натуральне господарство в дрібних селянських подвір’ях. Все більш важливою стає орієнтація на обробіток товарних культур. Головну з них, джут, обробляють на площі 0,5 млн. га. Культура вирощується переважно в долинах Брахмапутри, Джамуни, Падми і Мегхни, де родючість алювіальних ґрунтів підтримується щорічними розливами рік. Виробництво джуту досягає приблизно 900 тис. т в рік.

Всюди на низовинних рівнинах вирощують рис, але значні надлишки для продажу на внутрішньому ринку є тільки в Силхеті і західних округах. Збір врожаю в середньому складає 18,3 млн. т. Урожаї розподіляються по трьох агрокліматичних сезонах і тому культивується безліч сортів. Рис вирощують переважно для задоволення власних продовольчих потреб, оскільки жнива відбуваються в дощовий сезон і зерно погано зберігається. Рис і джут зростають приблизно в однакових агрокліматичних умовах.

Рис амон (аман) висаджують в поле, як правило розсадою. Прибирають на початку сухого сезону, отримуючи найкраще за якістю зерно, що йде на продаж. Боро, що також висаджується розсадою, приносить більш високий урожай, ніж амон, але його вирощування можливе внаслідок природних обмежень лише на малій площі.

Чай успішно виростає на плантаціях Силхету, його щорічна продукція складає близько 50 тис. т. Серед інших важливих сільськогосподарських культур – цукрова тростина, картопля, пшениця і батат. Для більш інтенсивного використання орних земель (в тому числі і в сухий сезон) і ранньої сівби до основного сезону дощів, широко впроваджується зрошуване землеробство. Полив і рясні опади дозволяють отримати з ділянки два і навіть три урожаї в рік, перетворюючи тим самим 7,6 млн. га орних угідь в 13,6 млн. га валової посівної площі.

Лісове господарство. Головні лісові ресурси країни зосереджені в гірському Читтагонзі. Найбільш цінним є дерево гарджан – споконвічна для Бангладеш порода червоного дерева, що має високоякісну тверду деревину.

Успішно продовжується закладка плантацій тику. Ліс сплавляється по р. Карнапхулі на лісопереробні підприємства. Бамбук використовується в паперовій промисловості.

Гаї салового дерева з міцною деревиною, що знаходиться у верхів’ї Мадхупур, вирубують на паливо і для будівельних цілей.

Розділ 3 Участь країни у торгівлі товарами та послугами

Таблиця 2

Динаміка експорту-імпорту товарів та послуг Бангладеш (млн. дол. США)

Рік

2010

2011

2012

2013

2014

Експорт, млн. дол.

19,5

26,2

27,1

29,8

34,3

Імпорт, млн. дол.

25

36,1

37,4

40,7

43,8

За даними наведеними в Таблиці 2 видно, що динаміка експорту-імпорту товарів та послуг Бангладешу в діапазоні 2010-2014рр. є зростаючою.

Рис. 1. Зовнішня торгівля Бангладеш (2010-2014)

Обсяг зовнішньоторговельного обороту Бангладеш збільшується з кожним роком і в 2014 році він становив 78,1 млн. дол. США.

Дефіцит зовнішньоторговельного балансу складає близько 2,5 млрд. дол. Незбалансованість зовнішньої торгівлі компенсується за рахунок іноземних позик, кредитів і грошових переказів у країну від громадян, що працюють за кордоном. Ці перекази досягають 1,5 млрд. дол. Іноземний капітал направляється в основному в тютюнову, фармацевтичну, хімічну, шкіряну, електротехнічну й електронну промисловість. Зовнішній борг країни оцінюється в 17 млрд. дол. (близько 50% ВВП). щорічно на обслуговування зовнішнього боргу затрачається близько 18% ВВП.

Рис. 2. Товарна структура експорту Бангладеш в 2014 році

Провідними статтями експорту є: готовий одяг, джут та вироби із нього, текстиль, морепродукти, додаткові шкіра та шкіряні вироби,

Основними експорт-партнерами Бангладеш є: США 14,3%, Німеччина 13,6%, Великобританія 7,9%, Франція 5,2%, Іспанія 4,3%, Італія 4,1%.

За експортом Бангладеш посідає 66 місце в світі.

Рис. 3. Товарна структура імпорту Бангладеш в 2014 році, %

Як вказано на рисунку 3 основними товарами імпорту Бангладеш є бавовна23,67%, промислове обладнання 13,65%, масла 12,56% і т п.

Партнерами Бангладеш по імпорту є такі країни як: Китай 18,8%, Індія 14,8%, Сінгапур 5,8%, Малайзія 4,2%

Місце країни в світі за імпортом: 62.