Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ТВКК.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
679.94 Кб
Скачать

16.7 Виготовлення фотошаблонів

Для отримання робочих ФШ, що володіють високою стійкістю проти спрацювання при частому контакті з поверхнею ДП, необхідний точний еталонний ФШ. Т. я. еталонний ФШ використовується рідко, то при його виготовленні можна застосувати тонку світлочутливу емульсію. Рисунок на еталонному ФШ можна отримати прямим способом та способом пере зйомки.

ПРЯМИЙ: ФШ виробляється в натуральну величину за допомогою фотокоординатографа, що викреслює на емульсії тонкий рисунок зі зфокусованим світловим променем (при програмному керуванні).

Фотокоординатограф забезпечує допуск на розміри: від - 50 мкм до+50 мкм та R=10 ліній/мм. Цей спосіб застосовується для малосерійного та багатономенклатурного виробництва.

СПОСІБ ПЕРЕЗЙОМКИ: Спочатку виконують фото оригінал - креслення рисунка в збільшеному масштабі. Похибка в розмірах рисунка, що зменшується при перезйомці, знижується за рахунок зменшення зображення на ФШ.

При цьому застосовують координатограф (а не фотокоординатограф) з різцем для виготовлення великомасштабного фото оригінала та репродукційну камеру для зменшення перезйомки.

Масштаб рисунка на ФО Мо вибирається з двох співвідношень:

Мо >= Rш/Rо, Rш - дозвільна спроможність ФШ,

Rо - технічно здійснена дозвільна спроможність ФО,

Мо >= sigma_o/sigma_ш, sigma_ш - заданий допуск на ФШ

sigma_о - технічно здійсненний допуск на ФО.

ОСНОВА ФО - при виконанні на координатографі (лист скла, вкритий непрозорою легковидаляємою плівкою товщиною 50 мкм).

Різець координатографа нарізає контури рисунка, надрізані дільниці видаляються.

+ Ручний спосіб викреслювання + Липка стрічка.

16.8 Оплавлення покриття олово-свинець та гаряче олудження

Гальванічно нанесений металорезист олово-свинець має пористу структуру, матовий світло-сірий відтінок, швидко окислюється та втрачає спроможність до паяння, створює ефект навісання після травлення міді.

Для усунення цих недоліків використовують оплавлення покриття. При цьому поверхня перетворюється на гладку блискучу, захищаються бокові стінки від корозії, покращується спроможність до паяння. Ця операція є додатковою операцією контролю якості.

Оплавлення виконують зануренням у рідкий теплоносій або під дією інфрачервоного випромінювання. В першому випадку t = 230 C на час Т = 15 сек.

Товщина покриття повинна бути <= 15 мкм, інакше відбуваються великі напливи металу в отворах. Якщо при виробництві ДП не передбачене покриття їх металорезистом, то для поліпшення паяння застосовують гаряче лудження їхнього провідного рисунка за допомогою припою.

ДВА ВИДИ:

 (1).Нанесення на ДП припою в надлишковій кількості, вирівнювання його по поверхні провідного рисунка та видалення надлишків.

Нанесення - зануренням, наливом або хвилею розплаву. Вирівнювання та вилучення надлишків за допомогою центрифуг, ракелів, сіток й т. д.

 (2).Припой наноситься строго дозовано. Застосовують спеціальні пасти та пари валиків, що обертаються у розплавленому припої.

16.9 Способи виготовлення односторонніх та двосторонніх друкованих плат

Способи виготовлення ОДП та ДДП за принципом формування провідного рисунка поділяються на:

 - субтрактивні (subtratio (лат.)- віднімання), при яких провідний рисунок утворюється за рахунок вилучення провідного шару з дільниць поверхні, які утворюють непровідний рисунок (пробільні місця);

 - адитивні (additio-додання), при яких провідний рисунок одержують за допомогою нанесення провідного шару заданої конфігурації на діелектричну основу плат;

 - напівадитивні, при яких провідний рисунок одержують за допомогою нанесення провідного шару на основу зі заздалегідь нанесеним допоміжним провідним покриттям згодом видаляємим з пробільних місць;

 - комбіновані, що являють собою поєднання означених засобів.