Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ТВКК.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
679.94 Кб
Скачать

7. Етапи розробки еом і систем

Основні Стандарти встановлюють наступні етапи розробки КД на вироби всіх галузей промисловості, в тому числі і на ЕОМ:

ТЕХНІЧНЕ ЗАВДАННЯ (ТЗ) встановлює основне призначення, ТТХ, показники якості і тактико-технічні вимоги, що подаються до виробу ,що розробляється;

ТЕХНІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ - сукупність КД, технічне і техніко-економічне обґрунтування доцільності розробки виробу на підставі аналізу ТЗ замовника і різноманітних варіантів, що містять можливої реалізації виробу, порівняльної оцінки рішень з урахуванням конструктивних і експлуатаційних особливостей нового і існуючих виробів, а також патентних матеріалів;

ЭСКІЗНИЙ ПРОЕКТ - сукупність КД, що містять принципові конструктивні рішення, що дадуть загальне уявлення про влаштування і принцип чинності виробу, а також дані, визначальні призначення і основні параметри виробу, що розробляється;

ТЕХНІЧНИЙ ПРОЕКТ - сукупність КД, що містять остаточні технічні рішення, що дадуть повне уявлення про влаштування виробу що розробляється, і вхідні дані для розробки робочої документації;

РОЗРОБКА РОБОЧОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ - сукупність КД, призначених для виготовлення і іспити спробного зразка виробу.

Для нового виробу - два етапи:

 НДР - попередня аналітична і розрахункова опрацювання виробу. Результат НДР - науково-технічний звіт з висновками про нові принципи будівництва виробу, науково обґрунтований підхід до реалізації цих принципів, аналіз проведених досліджень НДР може дати і негативний результат.

 ДКР - процес інженерного втілення теоретичних результатів, отриманих на етапі НДР, в схему і конструкцію виробу. Під час ДКР виробляються теоретичні, розрахункові та експериментальні дослідження реалізованих у виробі ідей. ДКР закінчується випуском повного комплексу технічної документації на виріб, виготовленням і іспитом спробного зразка.  

НДР - розробка ТЗ і ТП.

ДКР - ескізне і технічне проектування, розробка робочої документації. В залежності від ступеня новизни ескізне проектування в ДКР може бути випущене.

Етапи розробки еом

1-й етап - ПІДГОТОВЧИЙ:  вивчення задач, для яких призначена дана ЕОМ, аналіз існуючих машин, нових принципів. Визначаються технічні хаpактеpистики майбутньої машини.

2-й етап - РОЗРОБКА ТЗ містить:  - основне призначення;  - ТХ і ТТХ;  - показники якості і техніко-економічні вимоги; - виконання необхідних стадій розробки КД і її склад;  - спеціальні, конструктивні, технологічні, експлуатаційні вимоги і вимоги до надійності.  В ТЗ вказується підпpиємство-замовник і підпpиємство-pозробник ЕОМ. Відношення між ними регламентуються договором - юридичним документом. Погодження, корегування ТЗ, зміни. 

3-й,4-й етапи - ТЕХНІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ. Розроблюється сукупність КД, які відображають різноманітні варіанти конструктивного і схемного будування ЕОМ, що розроблюється. Вибір основних комплектуючих виробів, елементної бази, носія інформації, оперативної і зовнішньої пам'яті та ін. Основне в технічній пропозиції - побудова загальної структурної схеми ЕОМ (взаємодія всіх основних вузлів і блоків ОМ). Всім КД, що випускаються на стадії технічної пропозиції, присвоюється літера "П".  

5-й - 7-й етапи - ЕСКІЗНЕ ПРОЕКТУВАННЯ. На цих етапах приймаються принципові конструктивні і технічні рішення, що відрізняються від технічної пропозиції більш детальної опраювання приладів в відповідності з ТЗ, літера "Е". 

8-й,9-й етапи - ТЕХНІЧНЕ ПРОЕКТУВАННЯ. Детально відпрацьовуються схемні та конструкторські рішення ЕОМ, випускаються креслення на всі елементи, вузли, блоки і прилади ЕОМ, проробляються питання захисту від механічних, кліматичних і радіаційних впливів, доступу при ремонті і контролі, прив'язки до об'єкту установки та ін. В результаті - корегування ТЗ. Літера "Т". 

10-12-й етапи - виготовлення, настройка і експлуатація спробного зразка. Літера "О". 

13,14-й етапи - ВИПУСК УСТАНОВОЧНОЇ СЕРІЇ "Р". Після випуску і іспиту установочної партії ЕОМ розробник передає всі оригінали технічної документації заводу-виробнику, який при необхідності передруковує її, присвоюючи літеру "А." По закінченню відпрацьованої документації виробляється масовий випуск ЕОМ. 

15,16-й етапи - Корегування функціональних, принципових, монтажних і інших схем, КД і технологічної документації або ТЗ, в результаті експлуатації і ремонту ЕОМ. Скоректована технічна документація передається на завод-виробник.