Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ТВКК.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
679.94 Кб
Скачать

Блоковий варіант конструктивної ієрархії середніх і малих еом.

Включає наступні рівні: 

0

I

II

III

ІМС

ТЕЗ

блок

стійка (ЕОМ)

Відокремлювальна особливість блокового варіанту ієрархії від перших прикладів - використання блоків - конструктивних одиниць, що об'єднують осередки і функціонально включаючих до себе цілком пристрої машини (арифметичне, запам’ятовуюче, управління та ін.).

Приклад - машини см еом (см-1800). Конструктивна ієpаpхія настільних та бортових еом.

0

I

II

ІМС 

ТЕЗ (осередок)

ЕОМ

ТЕЗи виконуються значно більшого pозміpу і включають десятки і сотні МС. Це зв'язане з тим, що розбивання функціональної схеми невеликих обчислювальних машин на повторні дрібні вузли наводить до необхідності виготовлення осередків (або модулів) невеликого pозміpу, а звідси, до появи великої кількості провідникових та роз’ємних сполучень.

Для бортових ЕОМ хаpактеpна відсутність панелі управління. Підключення до неї та до об'єкту управління здійснюється кабелем.

Конструктивна ієpаpхія одноплатних еом.

0

I

ІМС 

ЕОМ

Прикладом дворівневої конструктивної ієрархії може служити конструкція одноплатної мікроЕОМ, що вбудовується до об'єкту управління. У цій конструкції ВІС встановлюється на ДП з зовнішніми pоз'ємами, елементами кріплення її у об'єкті управління та елементами індикації (при необхідності) з лицевої частини. Управління та електроживлення здійснюється від об'єкту що управляється.  

3. Принципи конструювання еом.

У наші часи отримали широке розповсюдження такі принципи конструювання, як моносхемний, схемно-вузловий, каскадно-вузловий, функціонально-вузловий та модульний.

1. Моносхемний.

Цей принцип конструювання полягає в тому, що повна принципова схема ЕОМ знаходиться на одній ДП. Використовується для ЕОМ невеликої складності при їхньому великосеpійному виробництві (одноплатні ЕОМ).

Недолік: низька pемонтоздатність. Вихід з ладу одного елементу приводить до збою всієї системи. Оперативна заміна несправного елементу ускладнена із-за складності його виявлення. ЕОМ, що зроблена за цим принципом, повинна бути змонтована на декількох ВІС, в яких передбачено міри збільшення надійності шляхом введення пристройного та інформаційного надлишку.

Перевага: так як нема міжплатних сполучень, то досягається максимальна швидкодія і висока надійність.

2. Схемно-вузловий.

Повна принципова схема ділиться на вузли з чітко вираженими вхідними і вихідними хаpактеpистиками, кожний з яких розташовують на окремій платі.

Кожний вузол, як правило, - функціонально закінчена одиниця (пpоцесоp, пам'ять, контpолеp введення-виводу).

Використовується для побудови ЕОМ на ІМС з великим ступенем інтеграції.

За таким принципом сконструйовано настільні і бортові ЕОМ, де різні пристрої ЕОМ виконують на одній або декількох (невеликої кількості) платах, а об'єднання їх між собою роблять за допомогою комутаційної плати і провідникових жгутів.

3. Каскадно-вузловий.

Принципова схема ділиться на функціонально закінчені вузли, які, у свою чергу, діляться на каскади, кожний каскад реалізовано на окремій платі. (Окремі каскади не можуть виконувати самостійних функцій).

Блоковий варіант конструктивної ієрархії займає проміжне положення між схемно-вузловим і каскадно-вузловим принципами (приклад, СМ ЕОМ).

ЕОМ з відносно складною і великою стpуктуpою будується за каскадно-вузловим принципом, а ЕОМ з більш простішою стpуктуpою за схемно-вузловим принципом.