Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клос портфоліо.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
989.18 Кб
Скачать

«Аналіз етичних дилем»

Виконала:

ст. гр. СРЦм-11

Венгер Олена

Викладач:

к. пед. н., доц.

Клос Л. Є.

Львів-2015

Завдання 6: Проаналізуйте основні етичні дилеми, що будуть виникати під час реалізації програми «Місто здоров’я» (4-5 прикладів) і схарактеризуйте стратегію соціального працівника щодо прийняття етично правильних рішень. Обґрунтуйте.

Виконання:

Як професіонал, соціальний працівник має дотримувати таких основних цінностей: соціальна справедливість, гідність і цінність людини, важливість людських відносин, цілісність і компетенція.

Важливим аспектом розв’язання етичних дилем і успішного вирішення практичних завдань здоров’єзбережувальної діяльності соціального працівника, є закони. Соціальні працівники сфери здоров’я постійно стикаються з етичними дилемами у своїй повсякденній роботі. Вони вирішують етичні питання, що випливають з таких різноманітних факторів, як дисбаланс між необмеженими вимогами щодо бажаної допомоги (з боку клієнтів) і обмеженими ресурсами (соціальних працівників), технологічний прогрес у втручаннях в людське життя, внутрішній конфлікт між правом пацієнта на знання і потенційно негативними наслідками небажаного знання, відсутність ясності щодо діагнозів і лікування тощо.

Найбільш нормативно етичні теорії належать до двох категорій – деонтологічних або телеонтологічних. Деонтологічні теорії ставлять на перше місце етичну цінність, стандарт або принцип у визначенні правильної дії без врахування її результату. Телеонтологічна теорія більше стурбована результатом певної дії, ніж значеннями принципів чи стандартів.

В основі групи етичних дилем лежить конфлікт між особистими і професійними цінностями соціального працівника. Він може бути не згоден з клієнтом за політичними, релігійними, моральними чи іншими мотивами, але зобов'язаний виконати професійний обов'язок. Наприклад, соціальний працівник, який не підтримує абортів, може мати труднощі, обговорюючи цю проблему з вагітною юною дівчиною.

Соціальний працівник повинен дотримуватись принципу конфіденційності. Хоча це справедливо майже завжди, в окремих випадках він змушений розглядати можливість розкриття інформації, коли, наприклад, існує загроза того, що клієнт може завдати шкоди третій особі.

Соціальні працівники у своїй щоденній діяльності нерідко опиняються перед складними моральними проблемами, що змушує їх діяти відповідно до своїх моральних переконань, оскільки такі ситуації недостатньо врегульовані законодавством. Він повинен бути готовим діяти від імені клієнта, незважаючи на можливу фрустрацію, щоб прийняти етично правильне рішення у даній ситуації.

Соціальний працівник, насамперед, при роботі з клієнтами повинен гарантувати в дотриманості всіх прав. Всі люди мають потенціал стати корисними і цінними для суспільства і для самих себе, особливо у роботі в команді. Соціальний працівник повинен пам’ятати, що кожна особа має право розв'язувати власні проблеми, виходячи зі своєї спроможності приймати розумні рішення, а також із факту, що людина глибше за інших знає саму себе й має право помилку. Виникнення проблеми із хабарем надає соціальному працівникові показати свої знання та вміння допомогти вирішувати проблеми клієнтів із етичної точки зору. Завжди потрібно шукати інший варіант вирішення проблеми із законної точки зору тому, що соціальні працівники завжди повинні дотримуватись закону та правил. Жоден індивід не може бути цілком самодостатнім, взаємозалежність людей — це позитивний і цілком нормальний стан, який сприяє згуртованості людей.

Соціальний працівник повинена бути готовим відокремити особисті почуття і потреби від професійних стосунків і вирішення проблем. Яким би не був результат конфлікту, соціальний працівник не повинен осуджувати то коментувати неправильні дії клієнта.

Соціальний працівник повинен мати активну роль у плануванні, узгодженні дій із різними системами для реалізації програми «Місто здоров’я» та допомоги населенню. Це не стільки виховний, словесний процес, а скільки ініціювати команду просування до наміченої мети за допомогою відповідних засобів і методів. Цей процес повинен містити у собі взаємодію і бажання виконати програму у місті Хоростків чесним шляхом, по правилам, для того, щоб покращити життя населення та медичне обслуговування.

Завжди, при прийнятті будь якого рішення соціальний працівник повинен дотримуватись принципів професійно – етичного кодекс соціального працівника. Етичний кодекс соціальних працівників виступає певною системою контролю, формує основні принципи професійної моралі та вказує на специфіку рис особистості, що роблять її професійно придатною до діяльності в якості соціального працівника, а також висвітлює соціальні функції, які покладені на професію суспільством. Етичний кодекс соціальних працівників приймається асоціацією або союзом професійних соціальних працівників і служить стандартом етичних відношень у професійній діяльності.