Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клос портфоліо.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
989.18 Кб
Скачать

«Аналіз історичної довідки про діяльність лікарських товариств на західноукраїнських землях»

Виконала:

ст. гр. СРЦм-11

Венгер Олена

Викладач:

к. пед. н., доц.

Клос Л. Є.

Львів-2015

Завдання: Проаналізуйте історичну довідку (див. дод. Б) про діяльність лікарських товариств на західноукраїнських землях і сформулюйте пропозиції щодо профілактичної роботи в питаннях збереження здоров’я, формування здорового способу життя серед різних вікових, професійних, соціальних, національних груп населення на основі використання прогресивного досвіду минулого.

Виконання:

Проаналізувавши додаток Б, можна сказати про те, що суспільно-громадська діяльність товариств включала різні форми гігієнічного виховання та культурно-просвітницьку роботу з населенням, які можна застосувати і в наш час.

Більшість товариств провадило інформаційну кампанію: газети, статті, брошури, різного роду книжки та ін. Я вважаю, що доцільно продовжувати проводити інформування населення про здоровий спосіб життя та профілактику захворювань у газетах та журналах Також варто акцентувати увагу на спеціальних видавництвах та розповсюдженню збірників, щодо збереження здоров’я з якими люди різних вікових, соціальних та професійних категорій мали б змогу ознайомитись, наприклад, у відділах медичного обслуговування(поліклініках, лікарнях), на рекламних стендах, на автобусних зупинках, у книгарнях, та при кожному пункті медичного обслуговування. Розповсюдження інформації на бігбордах про рівень захворюваності у вигляді таблиць, графіків, статистичних даних.

Однією із форм діяльності Відчитової комісії були «самаритянські курси», що тривали по кілька тижнів і збирали значну кількість слухачів (до 80 чол.). Тематика їх була завжди актуальною: надання невідкладної допомоги при різних патологічних станах (хворобах, травмах). Тому сьогодення було б актуальним проведення щотижневих тренінгів чи лекцій для населення про інфекційні недуги, про те як правильно надавати першу медичну допомогу та інше. Створення безкоштовних консультаційних пунктів при соціальних організаціях чи лікарнях, які б надавали консультації щодо формування та збереження здоров’я. Також створення пункту продажу ліків, які б видавались у кредит для людей, які не мають змоги оплатити повну суму за потрібні ліки.

Не менш активно можливо впроваджувати методики профілактики здорового способу життя за рахунок, розсилання на поштову адресу газети, де б були розміщені статті про проблеми охорони здоров'я, нові досягнення в лікуванні та діагностиці захворювань, стану захворюваності, діяльність лікарських організацій та лікарень та інше. Також залучення ЗМІ та розповсюдження відео роликів по телебаченню та в мережі Інтернет активної антиалкогольної і антинікотинової пропаганди, культивування здорового способу життя через заохочення широких мас до фізкультури і спорту на прикладі відомих спортсменів України та світу.

Заслуговує на увагу також досвід Медичної Громади (МГ), в складі якої діяла Відчитова комісія. Щонеділі та в святкові дні у Львові та селах проводила спільно з членами товариства ім. Петра Могили лекції для населення. Цей досвід дозволяє нам сьогодні проводити акцій присвячені збереженню здоров’я, до яких залучали б громадськість. Ще одним методом є створення безкоштовних спортивних секцій для дітей та молоді, задля розвитку їх фізичних здібностей.

Українське лікарське товариство (УЛТ) мало також свій друкований орган «Здоровлє», найбільше місця в часописі відводилося питанням суспільної опіки, і в першу чергу, гігієнічному «лікнепу». На його сторінках велася активна антиалкогольна і антинікотинова пропаганда, культивування здорового способу життя через заохочення широких мас до фізкультури і спорту. Важливо також, що часопис містив «Дитячий куток». Надруковані там доступною мовою (нерідко у віршованій формі) виклади приваблювали наймолодших читачів, знайомлячи їх з основними засадами здорового способу життя. Тим самим сприяючи вихованню здорового способу життя серед дітей та молоді. Цей досвід можна застосувати наступним чином, а саме, через створення цікавих мультфільмів для дітей, де б розповідали про здоров’я, про дотримання особистої гігієни, про корисні властивості їжі, а також про значення зарядки зранку та інше

Діяльність Українського гігієнічного товариства (УГТ) була також спрямована на активне поширення знань і популяризацію матеріалів про здоровий спосіб життя. Основними методами і засобами діяльності в цій ділянці були: друковані статті і замітки в пресі; видання інформаційних листків – «летючок», популярних книжечок для народу; відчити рефератів і доповідей у селах; організація пересувних (мандрівних) гігієнічних виставок; проведення гігієнічних курсів. Ще одним важливим і досить дієвим методом впливу на переоцінку людиною ставлення до власного життя є демонстрація активним лідером здорового способу життєдіяльності. Такий метод можна впроваджувати за рахунок тематичних зустрічей з школярами різних вікових категорій. Демонструвати їм демонстративні відео, проводити тренінги, обговорення проблем, Ще, як доповнення до вищеназваного методу є розповсюдження брошур про формування здорового способу життя на вулиці, в школах та інших навчальних закладах.

Міністерство освіти та науки України

Національний університет “Львівська політехніка”

Інститут гуманітарних та соціальних наук

Кафедра соціології та соціальної роботи