Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клос портфоліо.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
989.18 Кб
Скачать

«Програма реформування «Місто здоров’я» у м. Львові»

Виконала:

ст. гр. СРЦм-11

Венгер Олена

Викладач:

к. пед. н., доц.

Клос Л. Є.

Львів-2015

Завдання 5: Запропонуйте програму реформування «Міста здоров’я» у вашому рідному місті (населеному пункті). Для цього проведіть емпіричне дослідження проблем здоров’я у громаді міста. Враховуючи отримані результати, а також результати виконання завдань 5 (тема 1) і 4 (тема 3). Програму представте у вигляді пропозицій щодо розбудови соціальних послуг здоров’я, враховуючи основні принципи ВООЗ в цьому питанні.

Виконання:

Програма ”Місто здоров’я” в м. Львів в контексті Європейської мережі вооз «Здорові міста».

Мета програми – це створення сприятливого і підтримуючого середовища проживання та здорово збереження суспільства.

Львів — місто обласного значення в Україні, адміністративний центр Львівської області, національно-культурний та освітньо-науковий осередок країни, великий промисловий центр і транспортний вузол, вважається столицею Галичини та центром Західної України. За кількістю населення — сьоме місто країни (станом на 1 січня 2015 року у Львові проживали 729 429 осіб[1]). Центр Львівської агломерації з населенням понад 1 млн. осіб.

Упродовж дослідження нами було виявлено, що найбільш поширеними проблемами, пов’язаними зі здоров’ям у місті Львові є:

- розповсюдження активної форми туберкульозу легень;

- захворюваність на серцево-судинні хвороби;

- підвищення захворюваності на онкологічні хвороби, захворювання щитовидної залози;

- підвищення захворюваності на цукровий діабет;

- алкоголізм (як дитячий, так жіночий , так і чоловічий);

- низький рівень імунітету у дітей ( часті захворювання на простудні захворювання, проблеми захворювань кишково-шлункового тракту, інфекційні захворювання);

- висока захворюваність на різного роду хвороби у ЛПВ, незмога лікуватись через низьку фінансову забезпеченість ( пенсія);

- розповсюдження ВІЛ/СНІДу та хворіб що передаються статевим шляхом;

Важливі питання, що потребують вирішення для впровадження програми Місто здоров’я Львів

Кращі умови для всіх дітей. Надання педіатричної допомоги дітям раннього віку, надання підтримки всім молодим людям і прийняття систематичних зусиль для поліпшення життя дітей;

Одним із методів такої допомоги може стати просвітницько-інформаційна діяльність соціального працівника щодо промоції здоров’я, здоров’єзбереження молодих сімей та дітей, що має на меті профілактику небажаних явищ у життєдіяльності сім’ї як осередку первинної соціалізації дітей, формування здорового способу життя.

Організація лекторіїв та тематичних тренінгових занять для учнів СЗШ про ЗСЖ (здорове харчування, активний фізичний спосіб життя,боротьба з шкідливими звичками, безпечність сексуальних стосунків та репродуктивного здоров’я)

Проведення флеш-мобів, квестів, ігор на тему ЗСЖ.

Організація соціальними педагогами творчих занять з дітьми, наприклад розфарбовування кольоровими крейдами асфальту на певну тематику. Це допоможе дітям змалку краще засвоювати інформацію та базові знання про власне здорово збереження.

Міста, сприятливі для літніх. Впровадження стратегій і комплексних планів дій, спрямованих на задоволення медико-санітарних потреб літніх, особливу увагу в яких приділяється таким аспектам, як широка участь, розширення прав і можливостей, незалежний спосіб життя, підтримуюче та безпечне фізичне і соціальне середовище проживання, доступні послуги та підтримка.

Участь соціального працівника у місцевій соціальній ініціативі створення комфортних умов для проживання ЛПВ у місті Львові (обладнання відпочинкових майданчиків, налагодження ефективної роботи волонтерських команд для соціально-побутового обслуговування ЛПВ на дому.

Залучення людей похилого віку до участі і громадських заходах.

Організація додаткового догляду за домашніми тваринами людей похилого віку.

Організація змістовного дозвілля ЛПВ, в контексті подолання проблем самотності, що є причиною психосоматичних розладів – одноманітність буднів призводить до стресу чи депресивних станів що впливають на здоров’я індивіда, оскільки це є біопсихосоціодуховна категорія.

Інформаційно-просвітницька діяльність з приводу ефективного і дієвого лікування.

Активна громадянська позиція. Забезпечення ефективної інфраструктури для участі місцевих громад та розширення їх прав і можливостей, використовуючи методи розвитку місцевих спільнот як каталізатор для діяльності та сприяння розвитку соціальних контактів, зв'язків і мереж. Активна співпраця з органами місцевого самоврядування, неурядовими громадськими організаціями, засобами масової інформації щодо забезпечення кризових комунікацій, проведення широкої інформаційно-роз′яснювальної роботи серед населення і медичних працівників з питань діяльності галузі охорони здоров’я.

Служби охорони здоров'я і соціального забезпечення. Пропаганда, просування і надання підтримки розвитку високоякісних служб охорони здоров'я та соціального забезпечення, які гнучко реагують на потреби населення, доступні для всіх і засновані на систематичній оцінці потреб населення - особливо його уразливих груп.

Грамотність в питаннях здоров'я. Розробка і реалізація програм зміцнення грамотності населення в питаннях здоров'я, провадження здоров’єзбережувальної діяльності в контексті промоції здоров’я. Соціальні працівники, служби та організації займають активну позицію в просвітницькій діяльності, як агенти впливу на більшість верств населення, що мають важелі для формування чітких уявлень громадян про санітарно-гігієнічні норми, безпечну поведінку, ЗСЖ, так як працюють в широкому спектрі надання соціальних послуг, що не можуть робити лікарі чи медичні працівники.

Здорове місто забезпечує можливості й умови, які підтримують здоровий спосіб життя, тому при впровадженні програми варто виконувати діяльність, що буде спрямована на вирішення таких завдань як:

Профілактика неінфекційних хвороб.

Активізація зусиль і зміцнення місцевих партнерств для боротьби з епідемією неінфекційних і хронічних хвороб за допомогою інтегрованих підходів, спрямованих на усунення факторів ризику та соціальних детермінант цих хвороб серед населення в цілому.

Робота з формування умінь і знань у населення про підтримку власного здоров’я, піклування про власний рівень здоров’я та імунітету. Формування безпечної поведінки щодо свого здоров’я. Здійснення профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів. Наприклад, соціальний працівник може подати ініціативу щодо проведення щорічних днів вимірювання артеріального тиску чи проведення флюрографії серед так званих «груп-ризику». Здійснення просвітницької роботи в галузі ФЗСЖ (лекції, семінари, тренінги, випуск брошур і книжечок, реклама на радіо та в газеті). Організація рекреаційних та оздоровчих послуг;

Місцеві системи охорони здоров'я. Нарощування потенціалу місцевих систем охорони здоров'я, включаючи служби громадської охорони здоров'я та первинної медико-санітарної допомоги з метою попередження, боротьби і лікування серцево-судинних, онкологічних і респіраторних хвороб і хвороб, пов'язаних з вживанням алкоголю.

Надання чіткої інформації про мережу закладів, які надають кваліфіковану допомогу у подоланні хвороб. Соціальні працівники мають виступати посередником між клієнтом, що отримує соціальні послуги і має потреби в медичній допомозі та установами, що безпосередньо надають медичні послуги.

Міста без тютюну, алкоголю та наркотиків. Впровадження та забезпечення дотримання політики з заборони куріння у громадських та робочих місцях в масштабах всього міста в контексті здоров’єзбережувальної діяльності соціальних працівників з ФЗСЖ. Розробка міжсекторальних планів дій з попередження зловживання алкоголем і психоактивними засобами Також контроль за дотриманням законодавства про продаж тютюнових та алковиробів неповнолітнім особам у формі рейдів, вуличної роботи ( “таємні покупці”), фіксація неправомірних дій та звернення у відповідні органи для притягнення до відповідальності.

Проведення тематичних заходів проти куріння та алкогольної залежності у місті з різними категоріями населення ( за віком та за усвідомленням проблеми( незалежні особи і особи з залежністю).

Активний спосіб життя. Забезпечення того, щоб у будь-яких стратегіях і планах міського розвитку пріоритетну увагу приділялося заходам, спрямованим на сприяння активному способу життя, фізичної активності та пішохідному руху

Організація щорічних спортивних змагань для всіх (масові забіги, велоперегони, дружні футбольні матчі, волейбол, тощо)

Організація щотижневих велосипедних поїздок мешканців Львова.

Організація та проведення спортивних турнірів з великого тенісу, футболу, волейболу.

Подання запитів про відкриття басейнів, задля розвитку фізичних здібностей мешканців Львова.

Забезпечення безкоштовними абонементами у спортивний зал мешканців Львова, які не спроможні їх придбати за повну вартість.

Створення спортивних клубів чи секцій для неповносправних осіб.

Здорова їжа і раціон харчування. Забезпечення рівного доступу до здорової їжі та підвищення поінформованості щодо здорових звичок харчування.

Запровадження традиції осінніх ярмарків, де продаватимуть свою продукцію селяни чи фермери ( екологічно вирощені продукти). Соціальні працівники в контексті таких заходів проводять роз’яснювально-просвітницьку роботу з формування здорового раціону сім’ї, розвінчують міфи про здорове харчування, допомагають сформувати споживчий кошик із внесенням до нього корисної їжі.

Насильство і травматизм. Впровадження стратегій і планів, що стосуються усіх аспектів насильства і травматизму в містах, включно з насильством по відношенню до жінок, дітей і літніх людей, а також дорожньо-транспортні пригоди і побутовий травматизм.

Сприяння в зборі коштів для реабілітації, протезування, оперування бійців та волонтерів, які постраждали під час участі у АТО. Як приклад, звір пластмасових кришечок від соків, мінеральних вод, та їх подальша переробка.

Допомога в отриманні медичних послуг особам, що страждають від домашнього насильства і є клієнтами соціальної служби, при збереженні конфеденційності звернення громадян з такими потребами, адже часто жінки відчувають страх, осуд та інші чинники психологічного дискомфорту, що в свою чергу впливає на рівень їх як фізичного, так і психологічного здоров’я.

Розробка соціальної реклами щодо розміру понесеної відповідальності при завданні будь-кому шкоди.

Здорові умови середовища. Надання підтримки програмам сприяння здоровому способу життя та психічному добробуту людей, які реалізовуватимуться в таких умовах середовища повсякденного життя людей, як місцеві спільноти (громади), школи та місця роботи.

Соціальний працівник бере безпосередню участь у соціальних ініціативах і програмах на місцевому рівні що зверненні на охорону довкілля як місця проживання населення.

Організація та проведення серії тренінгів, які буде проводити психолог.

Добробут і щастя. Розширення розуміння факторів та умов, що підтримують добробут і щастя людей, зменшують стреси і підвищують стійкість місцевих громад.

Наснаження індивідів з метою підвищення рівня самоактуалізації особистості в питаннях збереження та розвитку власного здоров’я.

Впровадження програми та координація нею здійснюється ЦСССДМ в м. Львові за підтримки міської державної адміністрації.

Міністерство освіти та науки України

Національний університет “Львівська політехніка”

Інститут гуманітарних та соціальних наук

Кафедра соціології та соціальної роботи