Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клос портфоліо.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
989.18 Кб
Скачать

«Аналіз стану здоров’єзбережувальної діяльності у м. Львові»

Виконала:

ст. гр. СРЦм-11

Венгер Олена

Викладач:

к. пед. н., доц.

Клос Л. Є.

Львів-2015

Завдання 3: Проаналізуйте стан здоров’єзбережувальної діяльності в регіоні вашого постійного проживання (районі, місті, області). Для цього дослідіть в мережі Інтернет наявну інформаційну базу про діяльність соціальних організацій (державних і недержавних), що надають соціальні послуги (не тільки соціально-медичні), пов’язані зі здоров’ям індивідів, сімей, груп і громад. Опишіть мережу, охарактеризувавши її суб’єктів (організації) за схемою: повна юридична назва; мета і завдання; структура – керівництво, кадри, характер управління (зовнішні та внутрішні зв’язки), фінансування; здоров’єзбережувальні аспектии діяльності (послуги, їх зміст); клієнти організації – їхні потреби і проблеми. Запропонуйте соціальні послуги в громаді задля покращення здоров’я, з урахуванням тих проблем, що були виявлені під час виконання завдання 5 до теми 1.

Виконання:

До основних проблем пов’язаних зі здоров’ям в місті є:

- розповсюдження активної форми туберкульозу легень

- хвороби нервової системи

- захворюваність на серцево-судинні хвороби

- підвищення захворюваності на онкологічні хвороби, захворювання

щитовидної залози

- підвищення захворюваності на цукровий діабет

- алкоголізм

- наркоманія

- розповсюдження ВІЛ/СНІДу

У лікуванні та профілактиці розповсюдження туберкульозу клієнтам соціальної роботи у місті Львові допомагає Львівська обласна лікарня позалегеневого туберкульозу 79012, м. Львів, вул. Бой - Желенського, 5.

Проблема туберкульозу лише на 10% має медичну складову. На сьогодні надзвичайно гостро стоїть питання поінформованості населення стосовно туберкульозу, пропаганда здорового способу життя. У цьому напрямі велика роль належить засобам масової інформації та громадським організаціям. ЛОЛПТ – це: 

- фаховий колектив медиків;  

-   максимальна безпека від внутрішньо-лікарняного інфікування; 

-  широка можливість госпіталізації хворих з діагнозами,  що належать до групи ризику захворювання на позалегеневі форми туберкульозу;  

-  нові методи лікування і діагностики;  

-  хірургічне лікування.

Лікарня тісно співпрацює з кафедрами Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Це кафедри фтизіатрії і пульмонології, урології, гінекології, офтальмології. Щорічно публікуються статті з питань раннього виявлення позалегеневих форм туберкульозу.

На сьогодні викликає тривогу ситуація, яка склалась як в області так  і в Україні загалом, коли в період епідемії туберкульозу захворюваність та  поширеність на позалегеневі форми туберкульозу зменшується.

Питома вага позалегеневих форм туберкульозу серед вперше виявлених хворих не активний туберкульоз становить лише 1/10. В лікарні функціонує фтизіоофтальмологічне  відділення, для лікування жінок, хворих на туберкульоз жіночих статевих органів, в лікарні розгорнуто фтизіогінекологічне відділення. Також є операційний блок з палатою інтенсивної терапії та бактеріологічна лабораторія в якій проводять мікробіологічні дослідження різних біологічних матеріалів – харкотиння, сечі, менструальної крові, аспірацій з цервікального каналу та інших. 

У лікуванні хвороби нервової системи у м Львові допомагає Комунальний заклад «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня».

Для вирішення питань, пов’язаних з наданням психіатричної допомоги громадяни або їхні родичі можуть звернутися до лікаря – психіатра за місцем реєстрації :

1) мешканцям м. Львова  спеціалізовану медичну допомогу надає комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер», що знаходиться за адресою  вул. Коциловського, 30;

2) для надання невідкладної психіатричної допомоги мешканці м. Львова можуть здійснити за номером телефону «103» виклик спеціалізованої психіатричної бригади;

3) мешканцям міст та районів області спеціалізована медична допомога надається  психіатричними кабінетами центральних районних та міських лікарень;

4) для мешканців м. Львова надається екстрена психологічна допомога Телефоном Довіри 15-58 "Ставропігіон" по телефону: 15-58. "Телефон Довіри 15-58" Ставропігіон "" (ТД) - служба, що надає первинну психологічну допомогу по телефону. Ця допомога адресована людям, що перебувають у стані психологічної кризи, стресу чи розпачу, і має на меті попередження самогубств.

На вирішення проблем розповсюдження ВІЛ/СНІДу свою діяльність скеровує Благодійний фонд САЛЮС. Благодійний фонд САЛЮС, заснований групою лікарів-професіоналів, діє на теренах Західної України протягом 14 років і реалізує безліч  цікавих та важливих програм із метою промоції здоров’я та профілактики хвороб, зокрема ВІЛ-інфекції та СНІДу.

 За час свого існування фондом реалізовано десятки програм та проектів, мистецьких акцій, проведено сотні тренінгів з питань пропаганди здорового способу життя, репродуктивного та статевого здоров’я, подолання насильства серед молоді.

Велика увага приділяється профілактиці ВІЛ та інфекцій, що передаються статевим шляхом. У рамках цього напряму впроваджуються інформаційно-освітні проекти, які підвищують поінформованість населення, і зокрема молоді, про ВІЛ та хвороби, що передаються статевим шляхом, популяризують здоровий та безпечний спосіб життя.

При фонді САЛЮС діє Кризовий центр, у якому надаються кваліфіковані медично-діагностичні та психологічні послуги жінкам, що опинилися у кризових ситуаціях – жертвам насильства, зґвалтування та торгівлі людьми. Водночас працівники фонду працюють з представниками груп ризику щодо інфікування ВІЛ - жінками секс-бізнесу, з споживачами ін’єкційних наркотиків.

До своєї діяльності фонд САЛЮС залучає широке коло ініціативних людей, які, беручи безпосередню участь у різноманітних заходах  фонду, та перейнявшись проблемою, самі поширюють ідеї здорового способу життя у своєму середовищі та інформують до кого і в який спосіб можна звернутися за допомогою та підтримкою у випадку виникнення проблем.

За сприяння Міжнародного БФ „Міжнародний Альянс ВІЛ/СНІД в Україні” впроваджуються проекти, спрямовані на подолання епідемії ВІЛ в середовищі груп підвищеного ризику.

Таким чином з 2008 року при БФ САЛЮС працює мобільна амбулаторія, у якій щоденно здійснюється тестування швидкими тестами на ВІЛ, надається медично-консультативна допомога та інформаційне забезпечення найбільш уразливих до інфікування ВІЛ групам населення.  

Серед нових проектів є діяльність інформаційно-ресурсного центру з питань ВІЛ/СНІДу, який координує роботу неурядових ВІЛ-сервісних організацій  Львівської та Волинської областей.