Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи сценарної роботи.doc
Скачиваний:
281
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Театралізовані дійства як засіб розвитку особистості

Театралізовані дійства виступають засобом розвитку особистості: вони є невід’ємною частиною всіх життєвих (політичних, економічних, соціальних, ідеологічних, моральних, культурних та ін.) змін, що відбуваються в суспільстві. Тому вони повинні своїм змістовним, емоційним впливом відповідати сучасним потребам та інтересам молоді і громадськості.

Як відомо, існують різні точки зору на функціонально-оціночне значення театралізованих форм роботи. Одні, переоцінюючи їх, вбачають тільки в них найважливіші виховні можливості. Інші, швидкоруч пишуть сценарні розробки і використовують такі форми роботи, аби відзначити ту чи іншу подію. Цим самим певною мірою відбивають охоту в учасників та глядачів до свята, оскільки ці дійства проходять формально, за шаблоном, без глибокого змісту і відповідної форми.

За природою театралізоване дійство - це втілення високої творчої ідеї, задуму в яскраву, емоційну форму. Більш широкого розуміння ролі й місця театралізованих форм роботи набуло в дискусіях науковців і митців у 70-х роках ХХ століття. Так, Д.М. Генкін, А.А. Конович, І.Г. Шароєв та ін. вважають, що театралізоване дійство – це значиме соціально-виховне дійство, яке в художній формі відтворює події реальної дійсності.

Театралізовані форми роботи слід розуміти як творчий соціально-педагогічний метод виховної роботи з чималою кількістю людей, особливість якого полягає в художньому осмисленні тієї чи іншої події в житті групи, колективу, міста, села, країни тощо. Різноманітні теми, які порушуються завдяки масовим формам роботи і завдяки емоційному образному втіленню, вимагають своєрідного стилю та особливих, специфічних виразних засобів для певного часу й вікової групи. Звичайно, що кожний період в житті людини вимагає тих масових дійств, які є найбільш актуальними і відповідають завданням та потребам різних груп суспільства.

Театралізовані дійства як специфічний вид мистецтва виконують такі функції:

1. Соціальна функція. Мистецтво — це вища форма естетичного ставлення людини до світу. Адже через систему художніх образів, ви­користовуючи специфічні засоби і прийоми, мистецтво інтерпретує, ос­мислює, пізнає світ. Театралізовані заходи і свята покликані підтримувати формування благодатного соціуму, піклуватися про моральне здоров'я дітей та молоді, їх са­мопізнання і формування ціннісних орієнтацій, розвиток креативності в повсякденному житті.

  1. Пізнавальна функція. Будь-який театралізований захід — це ес­тетична форма пізнання нової для глядачів та виконавців інформації. Готуючись до заходу, учасники розширюють чи поглиблюють власні знання та уявлення про тему, факти, події, про які йдеться в сценарії. Отже, ця функція найглибше виявляється саме для вико­навців — тієї групи учасників дійства, які беруть безпосередню участь у підготовці і проведенні заходу, оскільки їхня роль — активна. Вони досліджують тему заходу, вивчають її, аналізують, здійснюють відбір інформації, яка буде представлена через художні засоби глядачам. Глядач тут виступає пасив­ним засвоювачем нової для нього інформації, і глибина цього засвоєння залежить від доцільно застосованих художніх засобів, які мають про­буджувати й підтримувати зацікавленість глядача перебігом дійства.

  1. Виховна функція. Надзавдання виховної функції — формування цілісної гармонійної особистості, використання різних механізмів впли­ву для досягнення цієї мети. Виховна функція безпосередньо пов'язана з процесом активізації емоційно-чуттєвого начала, яке сучасна естетич­на наука також ототожнює з компенсаційною та комунікативною функ­ціями.

  1. Компенсаційна функція. Ця функція дає змогу учасникам у процесі сприймання художніх образів і окремих частин заходу переживати ті по­чуття, яких вони позбавлені або відчувають недостатньо в реальному повсякденному житті.

Отже, специфіка театралізованих дійств полягає в тому, що вони синтезують реальну дійсність і художню творчість, органічно поєднують в собі мистецтво, діяльність і просвітництво, виконуючи соціальну, пізнавальну, виховну та компенсаційну функції, виступають засобом розвитку і становлення особистості, її соціалізації.