Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи красномовства.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
878.59 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет

імені Григорія Сковороди»

Факультет педагогіки і психології

Кафедра соціальної педагогіки та освіти дорослих

Н.Д. ЯНЦ

Основи красномовства

КУРС ЛЕКЦІЙ

Переяслав – Хмельницький – 2013

ЛЕКЦІЯ 1

Вступ. Предмет і завдання курсу «Основи красномовства»

1. Риторика як навчальна дисципліна.

Нині в Україні відновлюється викладання риторики. Саме відновлюється, а не починається, тому що в українській освітній системі риторика з давніх часів була однією з основних гуманітарних дисциплін. У навчальних планах деяких вузів цей навчальний курс має назву «Ораторське мистецтво», у інших, він має давнішу назву «Риторика», а подекуди, зокрема і в планах нашого університету, навпаки, новішу – «Основи красномовства».

Актуальність вивчення курсу «Основи красномовства» полягає в тому, що риторика, яка вивчається сьогодні як комплексна наука інтегрує в собі ряд суміжних дисциплін (логіку, філософію, психологію, лінгвістику, літературознавство, сценічну майстерність, етику та ін.), розвиває в молодій людині цілу систему особистісних якостей, а саме: культуру мислення (самостійність, самокритичність, глибину, гнучкість, оперативність, відкритість мислення, ерудицію), культуру мовлення ( правильність, виразність, якість, точність, стислість, доцільність), культуру поведінки (ввічливість, тактовність, коректність, розкутість), культуру спілкування (повагу до співрозмовника через вивчення його інтересів, управління поведінкою аудиторії, залучення однодумців, відповідальність за своє слово), культуру виконавської майстерності (виразність і доцільність жестів, поз, міміки, поглядів, правильність дикції та інтонації), тобто усе те, що потрібно сучасній молодій людині, щоби досягти успіху і у професійному плані, і у в особистому житті. Тим більше, що нині виникла гостра потреба у людях особистісного типу, які вміють самостійно мислити, переконувати живим словом, спонукати до дій.

Ораторські вміння й навички необхідні в численних випадках життя. Юрист, який покликаний здійснювати законність і не вміє вербально, тобто словом, довести правоту своєї позиції, опиняється за межами цієї професії. В його руках - доля людини, яка може бути помилково звинувачена. І невміле володіння словом означає в даній ситуації безвідповідальність і непрофесіоналізм.

Політик - оратор, що не в змозі запалити словом маси, приречений на невдачу. А відповідальність його значно більша, ніж відповідальність юриста: від політика залежить доля суспільства, принаймні значної групи людей.

У вищій школі студентська аудиторія чітко виокремлює тих, кого "можна слухати". Тут не порятує навіть блискуче знання свого предмета з суто наукового боку: треба вміти ще й зацікавити ним людину.

Бізнесмен, який покладається лише на силу грошей, ризикує розгубити клієнтуру чи партнерів, які знайдуть собі менеджера чи продавця більш приємного і ввічливого. Та й більш пересічні ситуації свідчать про силу слова. Часто-густо на базарі купують у того, хто вміє похвалити свій товар," створює навколо себе атмосферу доброзичливості, щирості та прихильності.

Усі великі релігії будуються на авторитеті слова, святому письмі, яке відбило в собі риси генію засновників цієї релігії, сконденсувало духовні плоди століть. І релігійний проповідник, який не в силі донести ці плоди до свідомості слухачів, не вміє надихати людей словом, автоматично губить авторитет духовного лідера своєї громади.

Сім'я, в якій не знаходиться слів для порозуміння, дуже швидко перестає бути сім'єю і перетворюється на гуртожиток , в якому випадково зібралися різні за духом та інтересами люди. А всякий гуртожиток є річ тимчасова.

Невміння грамотно висловитись, низька культура спілкування - пляма

на офіцерському мундирі.

Хіба не приємно просто бути почутим, виразити себе у слові, вплинути

на свідомість людей? Ото ж і в професійній діяльності людини, і в її повсякденному житті варто користуватися силою слова.

Я пропоную Вам виконати зараз невелике завдання: спробуйте довести, що соціальному педагогу також необхідно уміти спілкуватися з людьми, відстоювати свою думку, переконувати тощо, тобто володіти секретами красномовства.

А який рівень Ваших комунікативними здібностями?

Проведемо невеличке анкетування:

  • Чи часто Вам приходиться повторювати накази, побажання, прохання тощо?

  • Чи часто Ви помічаєте у співрозмовника запитальні погляди?

  • Чи все точно виконується відповідно до Ваших вказівок?

  • Чи складається у Вас враження, що співрозмовник Вас вірно розуміє?

  • Що наштовхує Вас на такі висновки?

  • Як часто виникають у Вас непорозуміння через невірне тлумачення Ваших слів?

  • Як часто Вам задають питання: «Що Ви при цьому маєте на увазі?»?

Проаналізуйте свої відповіді, чи задовольнили вони Вас?

Тож я переконана, що Вам буде корисно і цікаво (адже риторика дуже захоплююча наука) прослухати курс «Основи красномовства».

Мета курсу «Основи красномовства» дати знання основ класичної та сучасної риторики як науки про мисленнєво-мовленнєву діяльність, спрямовану на переконання, вплив, на досягнення цілей у процесі мовної комунікації, а також виробити уміння і навички аналізувати та продукувати тексти різного типу відповідно до мети, призначення й умов спілкування в процесі їхньої майбутньої роботи.

Курс «Основи красномовства» складається з лекційної та практичної частин, індивідуальної та самостійної роботи студента, трьох модульних контрольних робіт.

У лекційному курсі ви ознайомитесь з теоретичними відомостями щодо історії риторичної думки (світової та національної), а також із теорією красномовства, в якій узагальнені певні прийоми, що дозволяють навчитися виступати публічно так, щоб донести до аудиторії власні думки, переконати в чомусь, уплинути на почуття слухачів або спонукати їх до конкретних дій.

Практичний курс передбачає аналіз фрагментів з промов видатних учених, письменників, юристів, державних і громадських діячів, проповідників, оволодіння низкою прийомів: як працювати риторові над своїм мовленням, як готувати промову, будувати і виголошувати її, як зацікавити слухача і самому стати зацікавленим слухачем.

У програмі курсу містяться також теми для самостійного опрацювання та творчі завдання.

Програма складається із трьох змістових модулів.

І змістовий модуль «Історичний розвиток риторики» (6 годин лекційних занять, 4 години практичних занять, )

ІІ змістовий модуль «Сучасна теоретична риторика» (6 годин лекційних занять, 4 години практичних занять).

ІІІ змістовий модуль «Основи ораторського мистецтва» (14 годин лекційних занять, 20 годин практичних занять, ).