Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БАКАЛАВРСЬКА Віннічук 2.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Висновки по другому розділу висновки та рекомендації

Головним джерелом коштів, що надходять у розпорядження держави і використовуються для фінансування гарантованих державою соціальних витрат є внески загальнообов‘язкового державного соціального страхування, які представлені наступними фондами:

  • Пенсійний фонд України, який забезпечує державне пенсійне страхування;

  • Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, який надає допомогу в зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності і здійснює витрати, обумовлені народженням та похованням, надає допомогу в оплаті путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення;

  • Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, який надає допомогу по безробіттю, у тому числі одноразову виплату для організації безробітним підприємницької діяльності, допомогу при частковому безробіттю, матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного, допомогу по працевлаштуванню, у тому числі надання роботодавцю дотації на створення робочих місць;

  • Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, який проводить профілактичні заходи, спрямовані на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров‘ю застрахованих, викликаних умовами праці, спрямовує кошти на відновлення здоров‘я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань, відшкодовує матеріальну та моральну шкоду застрахованим і членам їх сімей.

Податкова система включає податки, збори, відрахування, плату, інші обов’язкові платежі, які мають соціальний характер. Природно, така термінологічна невизначеність формує певні перепони у сприйнятті структури вітчизняної системи та оподаткування підприємств в цілому [41, 69], яка сьогодні має навантаження в розмірі 37,27% ФОП для ТОВ «А-Реал».

Сьогодні є актуальним проблем питанням визначення середньої заробітної плати, яка визначається за різними нормативними актами та використовується як база визначення відпускних окремо та нарахування сум допомоги по тимчасовій непрацездатності. У результаті виникають суттєві труднощі при фактичному застосування методичних узагальнень та практичних рішень щодо проблем вітчизняного нарахування та проведення розрахунків по фондах соціального страхування.

В Україні стягуються 4 види зборів, які стосуються ФОП, які мають фіскальне значення, з огляду на те, що частина витрат покривається власними коштами підприємства, витрати на адміністрування яких значні і навіть перевищують відповідні доходи. Ці платежі не формують умов для ведення бізнесу і не створюють зацікавленості у підвищенні ефективності виробництва [41, 69].

Внески до соціальних фондів відображають складні економічні відносини і тому мають бути адекватними цим відносинам. У протилежному разі вони не зможуть повною мірою виконувати покладені на них функції. Тому потрібно встановити такі розміри податків, які б не обтяжували ФОП платників і закріпити таку кількість податків і зборів, щоб вони мали стабільні надходження для виконання своїх функцій [41].

Актуальною проблемою на кожному підприємстві є зближення податкового і фінансового обліку, в результаті пильної уваги потребує організація податкового обліку на підприємстві, оскільки від показників податкового обліку залежить сума податкового зобов‘язання підприємства, та суми валових витрат в склад яких входять нарахування підприємства в Фонди. Особливу увагу необхідно приділяти збору первинної документації, своєчасному та вірному відображенню її в податковому обліку.

Метою написання бакалаврської роботи є:

  • визначення та систематизація зборів на загальнообов‘язкове соціальне страхування, визначення суб‘єктів та об‘єктів сплати зборів, їх ставок, термінів сплати та подачі звітності за видами соціального страхування;

  • побудови облікового процесу видів нарахованих та утриманих внесків на соціальне страхування підприємства;

  • визначення порядку відображення розрахунків з Фондами в бухгалтерському обліку підприємства, в тому числі розмежування розрахунків за кожним видом внесків в синтетичному та аналітичному обліку;

  • теоретичні обгрунтування напрямків аналізу заборгованості підприємства перед Фондами;

  • проведення аналізу техніко-економічної характеристики базового підприємства;

  • вивчення облікових процесів досліджуваного підприємства по нарахуванню та сплаті всіх видів внесків, які нараховуються на ФОП;

  • проведення аналізу стану розрахунків підприємства по зобов‘язаннях підприємства перед Фондами по визначеному напрямку;

  • визначення шляхів побудови контролю на підприємстві.

Підприємство діє на підставі Статуту, метою створення підприємства є одержання прибутку від фінансового-господарської діяльності в інтересах засновників. Підприємство веде свою діяльність згідно із законодавством України.

Бухгалтерській облік на підприємстві організований згідно з вимогами “Положення про організацію бухгалтерського обліку в Україні” за допомогою програмних продуктів, як “1С – Бухгалтерія”; “1С – Підприємство”, що полегшило роботу бухгалтерів.

Підприємство сплачує всі податки згідно з чинним законодавством України у відповідні строки і у визначених сумах.

Основними формами первинних документів для обліку розрахунків по зборах і платежах в фонди соціального страхування є документи по нарахованій зарплаті підприємства. Аналітичний облік розрахунків за внесками соцстрахування підприємство здійснює за їх видами. Облік платежів веде окремо по кожному внеску окремо. Облік розрахунків організований таким чином, щоб за кожним із внесків до Фонду соцстрахування окремо мати дані про нараховані і сплачені суми, заборгованість на кінець періоду. Реєстри аналітичного і синтетичного обліку відповідають своєму призначенню, дозволяють оперативно і без помилок узагальнити інформацію, отриману з первинних документів.

На підприємстві складається звітність в Фонди, бухгалтерська і податкова та статистична звітність, що подається до податкової інспекції і інших органів у відповідні строки і за певною формою згідно з чинним законодавством.

Під час виконання бакалаврської роботи були розширені і закріплені теоретичні знання ведення бухгалтерського обліку на практиці. Опрацювання теоретичного і практичного матеріалу дало можливість досконало вивчити порядок нарахування і сплати внесків загальнообов‘язкового державного соціального страхування згідно нормативних і законодавчих актів, їх первинний, аналітичний і синтетичний облік, а також порядок подання звітності в Фонди.

На сучасному етапі слід зазначити, що сучасна нормативна-правова система законодавства не є достатньо розробленою, оскільки вона не відповідає жодній з економічних моделей країн Європи, тобто при нинішній системі оподаткування процес Євро-інтеграції є неможливим [41, 69], тому що ФОП в Україні додатково підлягає оподаткуванню в розмірі більше 37%. Для ефективного зростання національної економіки, для зростання основних макроекономічних показників, та для ефективно-прибуткової діяльності національних підприємств, необхідно мінімізувати всі види податків, які нараховуються на ФОП.