Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект біох (141).doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Класифікація амінокислот

3(13),12(29),10(55) Амінокислоти найчастіше класифікують за кількістю аміно- та карбоксильних груп, які входять до складу амінокислот. Існують і інші класифікації: по полярності, по циклічності (аліфатичні, циклічні).

І. Ациклічні амінокислоти:

1. Моноаміномонокарбонові:

Аланін було вперше виділено у 1881 р. із фіброїну шовку.

Серин також було виділено у 1856 р. із фіброїну шовку.

Цистеїн відіграє значну роль в обміні речовин як джерело сірки та як відновлюючий агент. Відновлювальні властивості залежать від групи SН, яка називається сульфгідрильною групою. Цистеїн у живій клітині легко перетворюється у діамінодикарбоновукислоту – цистин.

Метіонін відіграє в організмі важливу роль як джерело (донор) метальних груп. Широко використовується у тваринництві для підвищення продуктивності.

Валін виділено з білків підшлункової залози у 1879 р.

Лейцин погано розчиняється в холодній воді, легко з неї кристалізується у вигляді характерних перламутрових пластинок та листочків. Міститься у пророслому зерні у помітній кількості; є джерелом утворення сивушних масел при спиртовому бродінні.

Ізолейцин відкрито у 1904 р. і виділено з меляси. Є джерелом утворення сивушних масел при бродінні.

2.Диаміномонокарбонові:

Аргінін належить до лужних амінокислот. Міститься у дуже великій кількості в деяких білках тваринного походження (білки риб’ячих молок), накопичується у проростаючому насінні хвойних рослин. Відіграє значну роль у білковому обміні, оскільки є проміжним продуктом при синтезі сечовини.

Лізин також належить до групи лужних амінокислот. Особливо багато його у білках риб’ячих молок. Використовують для підвищення продуктивності тварин (Трипільський БХЗ).

3. Моноамінодикарбонові:

Виділена з рослинних білків у 1868 р., особливо високий вміст було виявлено у соці спаржі. У водних розчинах дає кислу реакцію. Накопичується у великих кількостях у вирослих в темноті паростках бобових рослин у вигляді свого аміду – аспарагіну:

Глутамінова кислота міститься у білках рослин та дріжджів у великих кількостях. Дає кислу реакцію у водних розчинах. Виробляють моно натрієву сіль глутамінової кислоти, яка використовується як смакова добавка. Міститься у проростках деяких рослин та у корені буряка у вигляді моноаміда – глутаміна:

ІІ. Циклічні амінокислоти поділяються на:

ароматичні

Виділений фенілаланін з білка люпину.

Тирозин легко піддається окисленню під дією ферменту тирозинази та дає при цьому темнозабарвлені речовини (меланіни).

гетероциклічні

Триптофан має велике значення у обміні речовин та тісно пов’язаний з утворенням у організмі людини вітаміну РР.

Значні кількості гістидину знаходяться у білку глобіні, який входить до складу гемоглобіну крові.

Особливо велика кількість проліну міститься у білках насіння. Похідним проліну є оксипролін.

10(49) Усі амінокислоти, які виявлено у складі білка, синтезуються в рослинних організмах. В організмі людини і тварин синтезується лише частина амінокислот, деякі утворюються в недостатній кількості. У зв’язку з цим амінокислоти поділяють на три групи: незамінні, напівнезамінні, замінні.

Незамінні – це амінокислоти, які в організмі не синтезуються , а повинні поступати в готовому вигляді, тобто з їжею. Для людини відомо 8 незамінних амінокислот: валін, лейцин, ізолейцин, треонін, лізин, метіонін, фенілаланін, триптофан.

Напівнезамінні – синтезуються в недостатній кількості, тому повинні частково поступати в організм з іжею. Для організму людини такими амінокислотами є аргінін, тирозин, гістидин.

Замінні синтезуються в організмі з цілого ряду органічних сполук.

Для деяких організмів (щурі, миші) необхідно 9 незамінних амінокислот (до названих додається гістидин).