Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД_конспект-Прибильський (2).doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Перелік та зміст документів при поданні заявки на видачу патенту на об’єкт інтелектуальної власності. Ліцензійний договір

План

1. Ліцензійні договори як угода між ліцензіаром і ліцензіатом на право використання об’єкта інтелектуальної власності. Нормативні акти.

2. Види ліцензій.

Ліцензійний договір – це консенсуальна і двостороння угода, за якою ліцензіар зобов’язується передати право на використання об’єкта інтелектуальної власності іншій особі (ліцензіату), що приймає на себе обов’язок вносити ліцензіару обумовлені договором платежі і здійснювати інші дії, передбачені договором.

Ліцензійної діяльності в Україні стосуються такі нормативні акти:

1. «Інструкція про по­дання, розгляд, публікацію та внесення до реєстру відо­мостей про передачу права власності на промисловий зразок та видачу ліцензії на використання промислового зразка». Затверджена наказом МОН від 3 серп­ня 2001 року (№ 574). Зареєстровано в Мінюсті України 17 серпня 2001 року, № 176/5907 (Офіційний вісник Ук­раїни. 2001. № 34).

2. «Інструкція про офіційну публікацію заяви про готов­ність надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого винаходу (корисної моделі) та клопотан­ня про її відкликання». Затверджена наказом МОН від 16 липня 2001 року. Зареєстровано в Мінюсті України ЗО липня 2001 року, № 643/5834 (Офіційний вісник України. 2001. № 31).

3. «Інструкція про подання, розгляд, публікацію та вне­сення до реєстру відомостей про передачу права власності на винахід (корисну модель) та видачу ліцензії на вико­ристання винаходу (корисної моделі)». Затверджена нака­зом МОН від 16 липня 2001 року. Зареєстрова­но в Мінюсті України 30 липня 2001 року, № 644/5835 (Офіційний вісник України. 2001. № 31).

4. «Інструкція про офіційну публікацію заяви про го­товність надання будь-якій особі дозволу на використан­ня запатентованого промислового зразка та клопотання про її відкликання». Затверджена наказом МОН від 3 серпня 2001 року (№ 575). Зареєстровано в Мінюсті України 17 серпня 2001 року, № 717/5908 (Офіційний вісник України. 2001. № 34).

5. «Інструкція про подання, розгляд, публікацію та вне­сення до реєстру відомостей про передачу права власності на промисловий зразок та видачу ліцензії на використан­ня промислового зразка». Затверджена наказом МОН від 3 серпня 2001 року. Зареєстровано в Мін­юсті України 17 серпня 2001 року, № 716/5907 (Офіцій­ний вісник України. 2001. № 34).

6. «Інструкція про подання, розгляд, публікацію та вне­сення до реєстру відомостей про передачу права власності на топографію інтегральної мікросхеми та видачу ліцензії на використання топографії інтегральної мікросхеми». Затверджена наказом МОН від 3 серпня 2001 ро­ку. Зареєстровано в Мінюсті України 17 серпня 2001 ро­ку, № 719/5910 (Офіційний вісник України. 2001. № 34).

7. «Інструкція про розгляд і реєстрацію договору про на­дання права на патент на сорт та ліцензійного договору про використання сорту». Затверджена наказом МОН від 16 січня 2002 року. Зареєстровано в Мінюсті України 31 січня 2002 року, № 83/6371 (Офіційний вісник України. 2002. № 6).

Враховуючи той факт, що інструкції мають довгі на­зви, будемо використовувати лише номери їх реєстрації у Міністерстві юстиції України.

Світовою практикою вироблено три види ліцензій: повна, виключна і невиключна або проста.

При повній ліцензії до ліцензіата переходять усі майнові права, що випливають із патенту, на строк дії договору. Це занадто обмежує права патентовласника. Завдяки виключній або не виключній ліцензії патентовласник може одержати кращий прибуток. За простою (невиключною) ліцензією ліцензіар передає ліцензіату право на використання об’єкта інтелектуальної власності і при цьому зберігає за собою право на використання цього ж об’єкту і видачу ліцензій іншим особам. Виключна ліцензія передбачає продаж ліцензії ліцензіату, право на використання цого об’єкта інтелектуальної власності, але не передбачає продаж ліцензії іншим особам.

Діюче в Україні законодавство передбачає:

- ліцензія може надаватися лише в межах строку чинності патенту;

- ліцензійний договір має складатися лише в пись­мовій формі;

- ліцензійний договір мусить реєструватися в Держ­департаменті інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України;

- ліцензії можуть бути винятковими або невинятковими; винятковий ліцензіар може видавати субліцензії;

- до зареєстрованого ліцензійного договору в межах терміну його дії можуть бути внесені зміни на підставі за­яви сторін і за умови сплати встановленого за це збору;

- для надання ліцензії потрібна згода всіх власників охоронного документа;

- дія ліцензійного договору може припинятися достроково;

- співвласник патенту може передати свою частку власності іншим особам.

Доречно зазначити, що ліцензійний договір прий­мається до розгляду й реєстрації в Установі після пуб­лікації відомостей про видачу охоронного документа на відповідний об'єкт промислової власності.

У патентознавстві є таке поняття, як «відкрита ліцен­зія». Зазначене явище в Україні регулюється Інструк­ціями № 643/5834, 717/5908. Перша з них стосується відкритих ліцензій на промислові зразки, а друга — на винаходи і корисні моделі.

Власник патенту на винахід, корисну модель, промис­ловий зразок має право протягом терміну чинності па­тенту подати до Установи для публікації в її офіційному бюлетені заяву про надання будь-якій особі дозволу на використання відповідного об'єкта промислової влас­ності. Заява приймається до розгляду після публікації відомостей про видачу патенту на винахід, корисну мо­дель, промисловий зразок у офіційному бюлетені Відом­ства. Подання такої заяви може мати місце лише в тому разі, якщо до цього відповідний ліцензійний договір не укладався. Особа, яка виявила бажання скористатися вказаними дозволами, зобов'язана укласти з власниками патенту угоду про платежі. В угоді мають зазначатися розміри платежів та умови їх сплати.

Українське законодавство передбачає, що заяву про надання відкритої ліцензії можна відкликати, якщо жод­на особа не заявила власникові патенту про свої наміри стосовно використання його винаходу, корисної моделі, промислового зразка.

Питання для самопідготовки

1. Що таке ліцензійний договір?

2. Які нормативні акти регулюють ліцензійну діяльність в Україні?

2. Які бувають види ліцензій ?