Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ Розрах вогнегасникв.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
675.84 Кб
Скачать

- 21 -

Мета заняття: навчитись обирать тип, кількість вогнегасників для оснащення виробничих, адміністративних, складських, громадських, приміщень, будівель та споруд залежно від категорії приміщень та класу можливих пожеж.

ЗАВДАННЯ. Визначити необхідну кількість та вибрати тип вогнегасників для оснащення приміщень в залежності від їх призначення, розміру, категорії за вибухопожежною та пожежною небезпекою, класу очікуваної пожежі та інших умов.

ВИЗНАЧИТИ:

1. Допустимі типи вогнегасників, рекомендованих для оснащення приміщення заданої категорії.

2. У залежності від характеристики приміщення та його обладнання, а також від розмірів осередку можливої пожежі вибрати для оснащення приміщення конкретний тип вогнегасників.

3. У залежності від площі приміщення визначити необхідну кількість вогнегасників обраного типу.

4. Дати рекомендації щодо розміщення вогнегасників у приміщенні.

ЗВІТНІСТЬ. Звіт про виконану роботу подати за такою формою:

Змістовна частина роботи:

  1. Умова та завдання.

  2. Вихідні дані (за варіантом).

  3. Виклад виконання роботи з необхідними обґрунтуваннями та розрахунками (див. розділ „Методика виконання роботи”, приклад 1).

  4. Ескіз плану розташування вогнегасників в приміщенні.

  5. Підсумкова таблиця результатів розрахунків за такою формою.

Підсумкова таблиця. Вибір вогнегасників для оснащення виробничого приміщення

1.

Види вогнегасників

2.

Типи вогнегасників

Їх кількість для площі _____ кв.м

Їх кількість для площі _____ кв.м

Загальна кількість вогнегасників для нашого цеху площею _____ кв.м

Коефіцієнт ефективності вогнегасника для пожежі класу А

Сумарний коефіцієнт ефективності для всіх вогнегасників

Прийнятий тип вогнегасників

  1. Висновок.

1. Призначення та види первинних засобів пожежегасіння

Первинні засоби пожежегасіння призначені для ліквідації невеликих осередків пожеж, а також для гасіння пожеж у початковій стадії їхнього розвитку силами персоналу об'єкта до прибуття підрозділів пожежної охорони.

Для гасіння невеликих осередків пожеж, а також для гасіння пожеж у початковій стадії використовують первинні засоби гасіння пожеж:

1.Бочки для зберігання води з метою пожежегасіння встановлюються у виробничих, складських та інших приміщеннях, будівлях та спорудах при відсутності в них внутрішнього протипожежного водогону та за наявності горючих матеріалів, а також на території підприємств. Кількість визначається з розрахунку одна бочка місткістю не менше 0,2 куб. м на 250...300м2 площі, яка захищається. Такі бочки повинні бути укомплектовані пожежним відром місткістю не менше 8 л.

2.Ящики з піском місткістю 0,5, 1,0 або 3,0м3 з совковою лопатою.

3.Протипожежні покривала, виготовлені з негорючого теплоізоляційного полотна розміром 11 м або 21 м та 22 м.

4 Вогнегасники. Залежно від речовин, що входять до заряду вогнегасників, останні поділяються на такі типи: водяні, водопінні, вуглекислотні, порошкові.

Вогнегасники випускаються двох видів: переносні та пересувні. Переносні вогнегасники повинні важити не більше 20 кг. Пересувні вогнегасники обладнані колесами. Маса спорядженого пересувного вогнегасника не перевищує 450 кг.

Позначення вогнегасників

ВВ - вогнегасник водяний;

ВВП - вогнегасник водопінний;

ВВПА - вогнегасник водопінний аерозольний;

ВВК - вогнегасник вуглекислотний;

ВП - вогнегасник порошковий.

Цифра після позначення типу вогнегасника означає масу вогнегасної речовини у кілограмах, що міститься у його корпусі.

Цифра після позначення аерозольного водопінного вогнегасника означає масу вогнегасної речовини в грамах (ВВПА-400).

Основні технічні характеристики найпоширеніших типів переносних та пересувних вогнегасників наведені в табл. 2.

Водопінний вогнегасник - вогнегасник із зарядом водопінної вогнегасної речовини.

Водопінні вогнегасники призначені для гасіння легкозаймистих речовин, горючих речовин, та твердих горючих матеріалів, за винятком лужних і лужноземельних металів та їх карбідів, а також електроустановок, що знаходяться під напругою, оскільки до складу піни входить вода. Беручи до уваги те, що хімічна піна може мати певну хімічну агресивність, її не бажано використовувати для гасіння цінного устаткування та матеріалів.

Таблиця 1. Технічні характеристики переносних і пересувних вогнегасників

Тип вогне­гасника

Вогнегасна спроможність (площа гасіння осередку, м2) щодо класів пожеж

Час приве­дення в дію (не більше),

сек.

Тривалість подавання вогнегасної речовини (мінімальна), сек.

Довжина струменя вогнегасної речовини (мінімальна), м

Маса вогне­гасника (повна), кг

Діапазон температур експлуатації, °С

А

В

Переносні вогнегасники

ВВ-9

4,78

1,76

5

45±5

4,5

15,5

+5...+50

ВВП-9

4,7

1,1

5

60±5

6,0

14,0

+5...+45

ВВК-5

0,9

0,41

5

15

4,5

13,5

-40...+50

ВВК-2

0,41

5

15

1.5

7,0

-40...+50

ВП-9

25,34

5,75

5

14±2

4,0

17,2

-20...+50

ВП-5

7,59

1,76

5

15±3

5,0

9,5

-50...+50

ВП-2

4,78

0,41

5

10±2

2,5

3,7

-40...+50

Пересувні вогнегасники

ВВП-100

40,29

6,5

10

90±10

6,5

155

5...50

ВП-100

83,27

7,10

10

45—60

11,0

180

-35...+50

ВВК-28

4,78

2,27

5

20

6,0

73

-40...+50

ВВК-56

12,26

4,52

5

50

6,0

245

-40...+50

Аерозольний водопінний вогнегасник - водопінний вогнегасник одноразового використання, з якого вогнегасна речовина подається в розпиленому вигляді.

Вуглекислотний вогнегасник - вогнегасник із зарядом діоксиду вуглецю.

Вуглекислотні вогнегасники застосовують для гасіння рідких та твердих горючих матеріалів (за винятком тих, що можуть горіти без доступу повітря), електроустановок під напругою, а також у випадках, коли застосування води чи піни не дає дієвого ефекту, або воно є небажаним (у музеях, картинних галереях, архівах тощо). Вуглекислотні вогнегасники не можна використовувати для гасіння гідрофільних легкозаймистих речовин (спирт, ацетон і т. п.), в яких вуглекислий газ СО2 добре розчиняється, а також тліючих речовин.

При застосування вуглекислотних вогнегасників необхідно враховувати можливість зниження вмісту кисню в повітрі приміщення нижче граничнодопустимого значення.

Порошковий вогнегасник - вогнегасник із зарядом вогнегасного порошку.

Порошкові вогнегасники призначені для гасіння легкозаймистих речовин та горючих речовин, тліючих матеріалів (бавовни, текстилю, ізоляційних матеріалів тощо), лужних та лужноземельних металів та їх карбідів, електроустановок під напругою. Діапазон використання вогнегасника обумовлюється видом порошку, що знаходиться в ньому.

Застереження: порошкові вогнегасники слід застосовувати після евакуації людей з приміщення.

Оснащення об'єктів первинними засобами пожежегасіння

Визначення видів та кількості первинних засобів пожежегасіння слід проводити з врахуванням фізико-хімічних та пожеженебезпечних властивостей горючих речовин, їх взаємодії з вогнегасними речовинами, а також розмірів площ виробничих приміщень, відкритих майданчиків та установок. Необхідну кількість первинних засобів пожежегасіння визначають окремо для кожного поверху та приміщення. Коли в одному приміщенні знаходяться декілька різних за пожежною небезпекою виробництв, не відділених один від одного протипожежними стінами, то всі ці дільниці забезпечують засобами пожежегасіння за нормами найбільш небезпечного виробництва.

Пожежний інвентар з пожежним інструментом та вогнегасниками розміщується на спеціальних пожежних щитах (стендах), встановлюються на території об'єкту з розрахунку один щит (стенд) на площу 5000 м2. До комплекту засобів пожежегасіння, які розміщуються на ньому, слід включати:

  • вогнегасники — 3 шт.

  • ящик з піском — 1 шт.

  • пожежне покривало розміром 22 м — 1 шт.

  • гаки — 3 шт.

  • лопати, ломи, сокири — по 2 шт.

не менше 0,1 м3 та мати конструкцію, що виключає попадання в нього опадів.

Вибір типу та визначення необхідної кількості вогнегасників

Необхідна кількість вогнегасників та їх тип визначаються залежно від їх вогнегасної спроможності, площі та категорії приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою, а також класу пожежі, горючих речовин та матеріалів у приміщенні або на об'єкті.

Проводиться в залежності від властивостей та кількості речовин і матеріалів, що там знаходяться (використовуються) та з урахуванням з урахуванням особливостей технологічних процесів розміщених у них виробництв. Категорія будинків та приміщень виробничого і складського призначення за вибухопожежною або пожежною небезпекою визначається відповідно до вимог нормативно-правового акту з пожежної безпеки НАПБ Б.03.002-2007 "Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою"

За вибухопожежною та пожежною небезпекою виробничі та складські приміщення і будівлі поділяються на п’ять категорій: А, Б, В, Г та Д (див. додаток 1, табл. Д1).

Відповідно до міжнародного стандарту (ISO 3941-77) всі пожежі поділяються на 5 класів: A, B, C, D, та (E) (див. додаток 2, табл. Д2).

Вибір типу та необхідної кількості вогнегасників проводиться згідно з нормами оснащення, наведеними в таблицях 2-5. У таблицях 2,3,4 нормування для захисту приміщення, залежно від його площі, передбачено для одного типу вогнегасника, а саме: порошкового, водяного, водопінного або вуглекислотного.

Тип вогнегасника потрібно вибирати, виходячи з особливостей конкретного об'єкту, а також розмірами можливих осередків пожеж на об'єкті. Вид вогнегасника (переносний чи пересувний) приймається залежно від розмірів можливих осередків пожеж. При збільшених розмірах останніх рекомендується використовувати пересувні вогнегасники.

Таблиця 2. Норми оснащення порошковими вогнегасниками виробничих і складських приміщень промислових підприємств

№ з/п

Гранична площа, що захищається, кв.м

Клас можливої пожежі

Мінімальна кількість порошкових вогнегасників

Переносний вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини, кг

Пересувний вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини, кг

5

6

8

9

12

20

50

100

150

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1. Приміщення категорії А, Б, а також В з наявністю горючих газів і рідин

1.1

До 25

А, В, С, (Е)

2

2

1

1

1

-

-

-

-

1.2

25…50

А, В, С, (Е)

3

3

2

2

2

-

-

-

-

1.3

50…150

А, В, С, (Е)

4

4

3

3

2

1

-

-

-

1.4

150…250

А, В, С, (Е)

6

6

4

4

3

2

1

-

-

1.5

250…500

А, В, С, (Е)

8

8

6

6

4

3

2

1

-

1.6

500…1000

А, В, С, (Е)

16

16

12

12

8

4

3

2

1

1.7

понад 1000

А, В, С, (Е)

На першу 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 1.6 цієї таблиці, на кожні наступні: 50 кв. м - згідно з п.1.2, 150 кв. м - згідно з п.1.3, 250 кв. м - згідно з п.1.4, 500 кв. м - згідно з п.1.5, 1000 кв. м - згідно з п.1.6 цієї таблиці.

2 Приміщення категорії В за відсутності горючих газів і рідин

2.1

До 50

А, (Е)

2

2

1

1

1

-

-

-

-

2.2

50…100

А, (Е)

3

3

2

2

2

-

-

-

-

2.3

100…300

А, (Е)

4

4

3

3

2

1

-

-

-

2.4

300…500

А, (Е)

6

6

4

4

3

2

1

-

-

2.5

500…1000

А, (Е)

9

9

7

7

5

3

2

1

-

2.6

понад 1000

А, (Е)

На першу 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 2.5 цієї таблиці, на кожні наступні: 50 кв. м - згідно з п.2.1, 100 кв. м - згідно з п.2.2, 300 кв. м - згідно з п.2.3, 500 кв. м - згідно з п.2.4, 1000 кв. м - згідно з п.2.5 цієї таблиці.

3 Приміщення категорії Г

3.1

До 50

В, С

2

2

1

1

1

-

-

-

-

3.2

50…100

В, С

3

3

2

2

2

-

-

-

-

3.3

100…300

В, С

5

5

3

3

2

1

-

-

-

3.4

300…500

В, С

7

7

4

4

3

2

1

-

-

3.5

500…1000

В, С

11

11

7

7

5

3

2

1

-

3.6

понад 1000

В, С

На першу 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 3.5 цієї таблиці, на кожні наступні: 50 кв. м - згідно з п.3.1, 100 кв. м - згідно з п.3.2, 300 кв. м - згідно з п.3.3, 500 кв. м - згідно з п.3.4, 1000 кв. м - згідно з п.3.5 цієї таблиці.

4 Приміщення категорій Г; Д

4.1

До 50

А, (Е)

2

2

1

1

1

-

-

-

-

4.2

50…150

А, (Е)

3

3

2

2

2

-

-

-

-

4.3

150…500

А, (Е)

4

4

3

3

2

1

-

-

-

4.4

500…1000

А, (Е)

6

6

4

4

3

2

1

-

-

4.5

понад 1000

А, (Е)

На першу 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 4.4 цієї таблиці, на кожні наступні: 50 кв. м - згідно з п.4.1, 150 кв. м - згідно з п.4.2, 500 кв. м - згідно з п.4.3, 1000кв.м - згідно з п.4.4 цієї таблиці.

Примітка: Знаком "-" позначені вогнегасники, які не рекомендуються для оснащення зазначених приміщень.

Таблиця 3. Норми оснащення водяними та водопінними вогнегасниками виробничих і складських приміщень промислових підприємств

№ з/п

Гранична площа, що захищається, кв.м

Клас можливої пожежі

Мінімальна кількість порошкових вогнегасників

Переносний вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини, кг

Пересувний вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини, кг

5

6

9

12

20

50

100

150

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1. Приміщення категорії А, Б, а також В з наявністю горючих рідин

1.1

До 25

А/В

4/3

4/3

2/2

2/1

-

-

-

-

1.2

25…50

А/В

8/5

8/5

4/3

3/2

1/1

-

-

-

1.3

50…150

А/В

12/8

12/8

6/5

4/3

2/2

1/1

-

-

1.4

150…250

А/В

-

-

8/7

6/4

3/3

2/2

1/1

-

1.5

250…500

А/В

-

-

12/10

8/6

4/4

3/3

2/2

1/1

1.6

500…1000

А/В

-

-

-

16/12

6/6

4/4

3/3

2/1

1.7

понад 1000

А, В

На кожні 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 1.6 цієї таблиці, на кожні наступні: 500 кв. м - згідно з п.1.5; 250 кв. м - згідно з п.1.4; 150 кв. м - згідно з п.1.3; 50 кв. м - згідно з п.1.2 цієї таблиці.

2 Приміщення категорій В за відсутності горючих рідин

2.1

До 50

А

4

4

2

2

-

-

-

-

2.2

50…100

А

8

8

4

3

1

-

-

-

2.3

100…300

А

12

12

6

4

2

1

-

-

2.4

300…500

А

-

-

8

6

3

2

1

-

2.5

500…1000

А

-

-

14

10

4

3

2

1

2.6

понад 1000

А

На кожні 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 2.5 цієї таблиці, на кожні наступні: 500 кв. м - згідно з п.2.4; 300 кв. м - згідно з п.2.3; 100 кв. м - згідно з п.2.2; 50 кв. м - згідно з п.2.1 цієї таблиці.

3 Приміщення категорії Г

3.1

До 50

В

3

3

2

1

-

-

-

-

3.2

50…100

В

5

5

3

2

1

-

-

-

3.3

100…300

В

8

8

5

3

2

1

-

-

3.4

300…500

В

11

11

7

4

3

2

1

-

3.5

500…1000

В

-

-

12

7

4

3

2

1

3.6

понад 1000

В

На кожні 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 3.5 цієї таблиці, на кожні наступні: 500 кв. м - згідно з п.3.4, 300 кв. м - згідно з п.3.3, 100 кв. м - згідно з п.3.2, 50 кв. м - згідно з п.3.1 цієї таблиці.

4 Приміщення категорій Г; Д

4.1

До 50

А

4

4

2

2

-

-

-

-

4.2

50…150

А

8

8

4

3

1

-

-

-

4.3

150…500

А

12

12

6

4

2

1

-

-

4.4

500…1000

А

16

16

8

6

3

2

1

-

4.5

понад 1000

А

На кожні 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 4.4 цієї таблиці, на кожні наступні: 500 кв. м - згідно з п.4.3; 150 кв. м - згідно з п.4.2; 50 кв. м - згідно з п.4.1 цієї таблиці.

Примітки:

1. Знаком "-" позначені вогнегасники, які не допускаються для оснащення зазначених приміщень.

2. Для гасіння пожеж класу В слід застосовувати водяні вогнегасники із зарядом води з добавками, що забезпечують гасіння пожеж класу В.


Таблиця 4. Норми оснащення вуглекислотними вогнегасниками виробничих і складських приміщень промислових підприємств

№ з/п

Гранична площа, що захищається, кв.м

Клас можливої пожежі

Мінімальна кількість порошкових вогнегасників

Переносний вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини, кг

Пересувний вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини, кг

3,5

5

7

14

18

28

56

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1. Приміщення категорії А, Б, а також В з наявністю горючих рідин

1.1

До 25

В, (Е)

4

4

1

-

-

-

-

1.2

25…50

В, (Е)

8

8

2

1

-

-

-

1.3

50…150

В, (Е)

13

13

3

2

1

-

-

1.4

150…250

В, (Е)

-

-

4

3

2

1

-

1.5

250…500

В, (Е)

-

-

-

4

3

2

1

1.6

500…1000

В, (Е)

-

-

-

-

4

3

2

1.7

понад 1000

В, (Е)

На кожну 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 1.6 цієї таблиці 3, на кожні наступні: 500 кв. м - згідно з п.1.5, , 250 кв. м - згідно з п.1.4, 150 кв. м - згідно з п.1.3; 50 кв. м - згідно з п.1.2 цієї таблиці.

2 Приміщення категорії Г

2.1

До 50

А

4

4

1

-

-

-

-

2.2

50…100

А

8

8

2

1

-

-

-

2.3

100…300

А

13

13

3

2

1

-

-

2.4

300…500

А

-

-

4

3

2

1

-

2.5

500…1000

А

-

-

-

4

3

2

1

2.6

понад 1000

А

На кожну 1000 кв. м площі кількість вогнегасників згідно з пунктом 2.5 таблиці 3, на кожні наступні: 50 кв. м - згідно з п.2.1 табл.3, 100 кв. м - згідно з п.2.2, 300 кв. м - згідно з п.2.3, 500 кв. м - згідно з п.2.4 таблиці 3, 1000 кв. м - згідно з п.2.5 таблиці 3.

Примітка: Знаком "-" позначені вогнегасники, які не допускаються для оснащення зазначених приміщень.


Таблиця 5. Норми оснащення вогнегасниками гаражів та автомайстерень

№ з/п

Кількість місць стоянки автомобілів у боксі гаража

Мінімальна кількість вогнегасників одного з типів

порошковий

водяний*

водопінний

1

до 10

один ВП-5 або один ВП-6

два ВВ-9

два ВВП-9

2

більше 10

На кожні наступні 15 місць стоянки - згідно з пунктом 1 таблиці 4

* Водяний вогнегасник із зарядом, придатним для гасіння пожеж класів А та В.

Примітка. Додатково гаражі та автомайстерні можуть оснащуватися ВВПА з масою заряду 400 г і більше.

При виборі типу вогнегасників необхідно також враховувати кліматичні умови експлуатації будинків та споруд. Придатність переносних і пересувних вогнегасників до гасіння пожеж різних класів та діапазони температур їх експлуатації наведено в таблиці Д3 додатку 3.

Якщо на об'єкті можливі осередки пожеж різних класів, то слід вибирати вогнегасники окремо для кожного класу пожежі або віддавати перевагу більш універсальному вогнегаснику щодо галузі застосування. При виборі таких вогнегасників їх кількість повинна дорівнювати більшому значенню, що отримане для кожного класу пожежі окремо. При виборі вогнегасників необхідно користуватися переліками, наведеними в додатках 3 та 4.

Виробничі приміщення категорії Д, а також такі, що містять негорючі речовини й матеріали, можуть не оснащуватися вогнегасниками, якщо їх площа не перевищує 100м2.

Захист громадських та адміністративно-побутових приміщень

Громадські та адміністративно-побутові будинки на кожному поверсі повинні мати не менше двох переносних (порошкових, водопінних або водяних) вогнегасників з масою заряду вогнегасної речовини 5 кг і більше. Крім того, слід передбачати по одному вуглекислотному вогнегаснику з величиною заряду вогнегасної речовини 3 кг і більше:

  • на 20 кв. м площі підлоги в таких приміщеннях: офісні приміщення з ПЕОМ, комори, електрощитові, вентиляційні камери та інші технічні приміщення;

  • на 50 кв. м площі підлоги приміщень архівів, машзалів, бібліотек, музеїв.

При захисті від пожежі приміщення з наявністю ПЕОМ, телефонних станцій тощо слід використовувати вуглекислотні вогнегасники або водопінні аерозольні вогнегасники. Приміщення музеїв, архівів тощо рекомендується оснащувати вуглекислотними вогнегасниками, які не допускають псування обладнання під час їх застосування.

Приміщення, у яких розміщені ПЕОМ, слід оснащувати переносними вуглекислотними вогнегасниками з розрахунку один вогнегасник ВВК-1,4 чи ВВК-2 або один ВВПА-400 на три ПЕОМ, але не менше ніж один вогнегасник на приміщення.

Для захисту квартир житлових будинків і будинків індивідуальної забудови слід використовувати переносні вогнегасники з розрахунку один водяний (ВВ-5, ВВ-6) чи водопінний (ВВП-6) вогнегасник або один порошковий (ВП-2, ВП-3) вогнегасник на одну квартиру або на один будинок індивідуальної забудови.

Розміщення вогнегасників

У приміщеннях, у яких немає постійного перебування персоналу, вогнегасники слід розміщувати ззовні приміщення або на вході в нього.

У приміщеннях, у яких персонал перебуває постійно, вогнегасники потрібно розміщувати всередині приміщення, запобігаючи створенню перешкод для евакуації людей.

Відстань від можливого осередку пожежі до місця розташування вогнегасника не повинна перевищувати:

20 м — для громадських будівель та споруд;

30 м — для приміщень категорій А, Б, В (горючі гази та рідини);

40 м — для приміщень категорій В, Г;

70 м — для приміщень категорій Д.

Застосування вогнегасників різних типів

При необхідності застосування різних типів вогнегасників допускається здійснювати заміну одного типу на інший із забезпеченням рівності сумарної вогнегасної здатності вогнегасників за класом пожежі, характерної для цього об'єкта. Для зручності здійснення такої заміни в додатку 4 наведено коефіцієнти ефективності вогнегасників, які є відносними значеннями ефективності при гасінні пожежі класів А та В.

Наприклад, порошковий вогнегасник ВП-9 для пожежі класу В, який має коефіцієнт ефективності 13, можна замінити на два вогнегасники – порошковий ВП-6 (має коефіцієнт ефективності 8) та водопінний ВВП-6 (має коефіцієнт ефективності 5), які мають сумарний коефіцієнт ефективності 13.