Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-16.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
36.14 Кб
Скачать

11. Визначити взаємозв'язок закономірностей і принципів навчання

закономірності навчання можна роз­поділити на дві групи:

1) закономірності, що притаманні процесу навчання за його сутністю, яка неминуче виявляється, як тільки він виникає в будь-якій формі, іншими словами — це закони, які притаманні будь-якому навчанню, де б і коли б воно не виникало;

2) закономірності, що виявляються залежно від характеру діяль­ності того, хто навчає, і тих, хто навчається, засобів навчання, отже, залежно від виду змісту освіти і методів, якими вони користуються.

Ці закономірності виявляються не при будь-якому навчанні; їх вияв здебільшого залежить від викладача, від того, чи усвідом­лює він усю повноту завдань навчання і чи застосовує відповідні до кожного завдання методи і засоби. Друга група закономірностей обумовлена тим, що педагогічний процес пов'язаний з ціле­спрямованою і усвідомленою діяльністю взаємопов'язаних суб'єктів — учителя і учнів — і з різноманітністю завдань навчання. Приклади законів і закономірностей першої групи:

1. Виховуючий характер навчання. Будь-який акт діяльності викладання справляє на учнів той чи інший виховуючий вплив. Цей вплив може бути позитивним, негативним або нейтральним.

2. Усяке навчання реалізується тільки при цілеспрямованій вза­ємодії того, хто навчає, і тих, хто навчається, без такої взаємодії навчання не буває.

3. Навчання виникає тільки з активної діяльності учнів. Воно тим ефективніше, чим інтенсивніша і різнобічніша забезпечувана учителем діяльність учнів з предметом засвоєння. Рівень же його (засвоєння) залежить від характеру діяльності — репродуктивної або творчої. Іноді цю закономірність формулюють як закономір­ність єдності педагогічного керівництва і самодіяльності учнів.

4. Цілеспрямоване навчання індивіда тій чи іншій діяльності досягається при включенні його в цю діяльність.

5. Між метою навчання, змістом освіти і методами навчання існують постійні залежності: мета визначає зміст і методи, методи і зміст обумовлюють ступінь досягнення мети.

Приклади закономірностей другої групи:

1. Поняття можуть бути засвоєні тільки в тому випадку, якщо цілеспрямовано організована пізнавальна діяльність учнів щодо співвідношення одних понять з іншими, відокремлення одних понять від інших.

2. Навички можуть бути сформовані, якщо вчитель організує відтворення усвідомлених операцій і дій, що лежать в основі на­вичок.

3. Міцність засвоєння усвідомленого змісту освіти тим більша, чим регулярніше організовано пряме і відстрочене повторення цього змісту і введення його в систему вже засвоєного раніше змі­сту та ін.

12. Визначити роль і значення методів заохочення і покарання у процесі виховання

Заохочення і покарання має роль стимулювання і гальмування діяльності. Заохочення сприяє закріп­ленню позитивних форм по­ведінки людини і може знай­ти прояв у різноманітних фо­рмах. Призначення покарання — виховувати у школярів уміння гальму­вати виявлення тих якостей, прагнень здійснення вчинків, які в пе­вних умовах суперечать вимогам норм моралі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]