Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-20(Карина).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

1.Загальні відомості про гос.Облік та його суть

Поняття облік у широкому розумінні означає спостереження, вимірювання та реєстрацію певних природних і суспільних явищ. Для людей важливим є облік того, що впливає на суспільство, й об'єктом особливої уваги є господарська діяльність, основу якої становить виробництво матеріальних благ.

Облік - це:

-          фіксування, встановлення наявності, з 'ясування кількості чогось;

-          система реєстрації процесів будь-якої діяльності в ії кількісному та якісному виявах.

Поняття господарського обліку досить широке і багатогранне, воно яке пов'язане з господарською діяльністю людей.

Облік - це обов'язкова функція управління господарством, основними елементами якого є спостереження, вимірювання, реєстрація і групування го-сподарських явищ.

2.Вимірники, що застосовуються в обліку, їх характеристика

Для відображення господарських засобів і процесів, що здійснюються на підприємстві, їхніх кількісних і якісних характеристик, в обліку застосовують різні вимірники: натуральний, трудовий, грошовий.

Натуральні вимірники забезпечують кількісне і якісне відображення облікових об'єктів в одиницях ваги, об'єму, площі, потужності тощо. Вони мають свої переваги і недоліки. Без натуральних вимірників не можна скласти виробничий план з номенклатури виробів, проаналізувати використання матеріальних ресурсів, балансів. Проте натуральні вимірники можна застосовувати лише для обліку однорідних об'єктів, їх не можна узагальнювати, використовуючи різні одиниці виміру.

Трудові вимірники використовують для визначення затраченої праці в одиницях робочого часу — днях, годинах, хвилинах. За їх допомогою у поєднанні з натуральними встановлюють і контролюють норми виробітку, визначають продуктивність праці, обчислюють фонд робочого часу й оплати праці.

Грошовий вимірник застосовують для узагальнення, обчислення вартості об'єктів обліку. Цей вимірник використовують при плануванні та обліку процесів виробництва й обігу, для визначення результатів і рентабельності діяльності, здійснення розрахунків між підприємствами, організаціями, установами. Як і натуральний, грошовий вимірник має певні переваги і недоліки.

Застосування в обліку всіх трьох вимірників у взаємозв'язку забезпечує повне і різнобічне відображення обліковуваних об'єктів, отримання узагальненої інформації щодо діяльності як окремого підприємства, галузі, так і економіки країни в цілому.

3.Види гос.Обліку,їх характеристика

Єдина система обліку на підприємстві, в галузі, державі забезпечується трьома нерозривно пов'язаними видами обліку - оперативним, статистичним та бухгалтерським.

Оперативний облік - це система організованого спостереження й контролю окремих господарських і технічних операцій безпосередньо в процесі їх виконання для оперативного управління ними. Він здійснюється безпосередньо на місці (цех, склад тощо) й забезпечує негайне спостереження та реєстрацію визначених виробничих і комерційних операцій та інших факто-рів господарської діяльності підприємства, організації, установи. Мета опера-тивного обліку полягає в швидкому одержанні інформації про хід виробницт-ва, реалізацію продукції (робіт, послуг). За його допомогою одержують даніпро щоденний випуск, відвантаження і реалізацію продукції, товарів, витрати сировини та інших матеріальних цінностей, трудові витрати, дотримання умов договірних поставок тощо. Він охоплює господарські й виробничі операції, що не мають безпосереднього відображення нарахунках бухгалтерського обліку.

В оперативному обліку застосовують як грошовий вимірник, так і на-туральний або трудовий, проте останні застосовують найчастіше.

Для нагляду за об'єктами оперативного обліку застосовують такі спо-соби: документування, технічні засоби реєстрації, спостереження, усну інфо-рмацію, інвентаризацію, оцінку об'єктів, калькулювання, систему групувань об'єктів, внутрішньозаводську звітність.

На основі інформації оперативного обліку формуються дані бухгалтер-ського і статистичного обліку.

Статистичний облік - це планомірне збирання й вивчення масових кількісних та якісних явищ і закономірностей загального розвитку за конкретних умов місця й часу (перепис наявності обладнання, визначен-ня середньої заробітної плати працівників підприємства за категоріями працюючих, кількість і якість вироблюваної продукції, використання робочого часу, чисельності населення тощо).

Дані про господарські та виробничі зміни статистичний облік одержує з оперативного і бухгалтерського обліку. Наприклад, за даними статистичного обліку можна визначити зростання продуктивності праці, зниження собівар-тості продукції (робіт, послуг), чисельність працюючих за віком, статтю, ква-ліфікацією тощо. Ці дані допомагають аналізувати результати різних проце-сів і прогнозувати їх подальший розвиток.

На основі статистичного обліку визначаються кількісні й якісні показ-ники роботи кожного підприємства. Операції та явища підлягають статисти-чному спостереженню, групуванню, обчисленню середніх та відносних вели-чин, індексів, побудови рядів динаміки, аналізу тощо.

Таким чином, статистичний облік - це система вивчення, узагальнення і контролю за масовими явищами, що мають загальнодержавний характер.Предметом статистичного обліку є не тільки процеси виробництва сус-пільного продукту та його обертання, а й інші суспільні явища (показники кі-лькості продукту та склад населення, матеріального становища народу, куль-тури, науки, охорони здоров’я і т.ін.). Отримання всього спектру такої інформації можливе лише за наявності достовірної статистичної звітності, яку повинні складати всі суб’єкти господарювання.

Бухгалтерський облік - це спосіб документального спостереження, відображення й контролю за господарською та фінансовою діяльністю виробників і господарників (підприємств, організацій, орендних, спіль-них підприємств, акціонерних товариств тощо).

Бухгалтерський облік має свій предмет і метод, він забезпечує система-тичне і взаємопов’язане відображення господарських операцій.

Облік ведеться у вартісному, натуральному та трудовому вимірниках. Він ґрунтується на суворому дотриманні документації та здійснюється на ос-нові державних правових актів, тобто правових чинників.

Бухгалтерській облік, в свою чергу, класифікують зарізними ознаками.

За сферою діяльності бухгалтерський облік поділяється на:

-          виробничо-господарський (тобто облік, який ведеться в галузях матеріального виробництва економіки України);

-          облік виконання бюджету (бюджетний облік в податкових адмі-ністраціях, казначействі);

-          облік у невиробничій сфері (установи освіти, охорони здоров’я, силові структури тощо, які фінансуються з бюджету);

-          банківський облік

Ці види обліку суттєво вирізняються за об’єктами, планом рахунків, специфікою ведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]