Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
10.07 Mб
Скачать

2.3. Методи педагогічного тестування

Педагогічне тестування проводилося по 12 тестам, що застосовуються у збірних командах України і Росії [72]. Тестування проводили до і після основного педагогічного експерименту. При виконанні кожного тесту надавалося 3 спроби, фіксувався кращий результат. Тести проводилися протягом 2-3 тренувальних занять. Час фіксувався за електронним секундоміром "Електроніка" тими ж експертами до і після проведення основного педагогічного експерименту. У тестуванні взяли участь 12 чоловік експериментальної групи і 11 чоловік контрольної групи.

Як антропометричні показники визначалися довжина і маса тіла.

Опис тестів

1. Біг 20м з фіксацією часу пробігання 6-метрового відрізка.

2. Біг 28м (довжина площадки) із зупинкою, торканням лицьової лінії і назад. Фіксувався час виконання.

3. Стрибок у висоту з місця. Вимірявся зріст із піднятою рукою, після чого виконувався стрибок з фіксацією діставання найвищої точки на щиті або стенді. Обчислювалася різниця між даними величинами в см.

4. Стрибок у висоту з розбігу. Тестування проводилося по тій же методиці, по якій визначалася висота стрибка з місця.

5. Швидкісна стрибучість. Між двома стійками, розташованими по кутах квадрата, натягалися хрест-навхрест мотузки (скакалки) на висоті 30 см. Протягом 20c виконувалися стрибки по колу через перешкоди. Фіксувалася кількість стрибків (рис. 2.1).

6. Швидкісна техніка. Виконувалося ведення з обведенням перешкод, що були розташовані в центрі кіл, з перекладом м'яча перед кожною перешкодою і кидком у кошик з обов'язковим улученням - і аналогічним чином - назад. Фіксувався час виконання усього тесту. При промаху результат не зараховувався.

7. Метання набивного м'яча з розбігу не більш 5 м.

Рис. 2.1. Тест "швидкісна стрибучість"

8. Метання набивного м'яча з місця.

9. Швидкість захисних переміщень. Відзначалися точки на середині лицьової лінії, на перетинанні лицьової і 6- м лінії, на 6- м лінії по обидва боки від щита під кутом 45 градусів і на 6- м лінії напроти щита (рис. 2.2). Виконувалися захисні переміщення від першої точки до всіх інших з поверненням назад до першої точки: правим-лівим боком по лицьовій лінії; особою вперед до точок, розташованих під кутом 45 градусів до щита з поверненням приставними кроками правим-лівим боком; біг обличчям вперед до точки напроти щита з поверненням спиною вперед. При виконанні тесту - обов'язкове доторкання відзначених точок.

Рис. 2.2. Ілюстрація тесту «швидкість захисних переміщень».

10. Відсоток влучень кидків із середньої дистанції. Кидки виконувалися з 10 точок, розташованих парами на відстані 4-6,5м від кільця на протязі 1 хв. Фіксувалася кількість кидків і кількість влучень, обчислювався відсоток влучень.

11. Відсоток влучень штрафних кидків. Виконувалося 20 штрафних кидків серіями по 2 кидки в кільце із самостійним підбором м’яча після другого кидка (після першого кидка м'яч подавався) і веденням до протилежного кільця.

12. Швидкісна витривалість. Фіксувався час пробігання 5-ти площадок з вистрибуванням до щита (доторканням щита). Виконувалися 3 спроби з 30 з відпочинком між спробами. Обчислювалася сума 3-х виконаних спроб.