Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
10.07 Mб
Скачать

Висновки до першого розділу

На підставі літературних даних установлено, що проблема підвищення рівня професіоналізму в будь-якому виді діяльності вимагає високих показників стану здоров'я і наявності визначених психофізіологічних властивостей і особливостей мислення. Однак підготовка студентських баскетбольних команд має свої складності в зв'язку протиріччям у завданнях, зв'язаних з необхідністю прагнення до максимальних спортивних результатів, і необхідністю професійного удосконалення в обраній професії. Крім того, існують об'єктивні складності організаційного характеру при побудові навчально-тренувального процесу в студентських баскетбольних командах.

Розділ 2 методи й організація дослідження

Для рішення поставлених завдань у даному дослідженні застосовувалися наступні методи:

1. Аналіз літературних джерел. Результати аналізу літератури, присвяченої питанню особливостей побудови навчально-тренувального процесу в баскетбольних командах ВНЗ, освітлені в першому розділі.

2. Метод технічного протоколювання ігор.

3. Педагогічне тестування. При проведенні педагогічного тестування застосовувалися тести, рекомендовані для виявлення рівня спеціальної фізичної і технічної підготовленості баскетболісток.

4. Експертна оцінка техніки виконання основних технічних прийомів.

5. Психофізіологічні методи дослідження, що включали визначення показників почуття часу, швидкості реакції, рівня уваги, здатності до зосередження, розумової впрацюємості і психологічної витривалості, а також визначення суб'єктивної оцінки сприйманої напруженості навантаження, здатності диференціювати зусилля. Показники почуття часу визначалися також в умовах тренування.

6. Педагогічний експеримент із застосуванням сучасних інформаційних технологій і розробленої методики підготовки баскетболісток ВНЗ на основі їх індивідуальних особливостей.

7. Методи математичної статистики з застосуванням факторного і кластерного аналізу, порівнянням середніх і дисперсійного аналізу.

Розглянемо перераховані методи докладніше.

2.1. Метод аналізу літературних джерел

При аналізі рівня освітленості в сучасній літературі проблеми підготовки студентських баскетбольних команд було проаналізовано 95 літературних джерел. На підставі літературних даних було встановлено, що підготовка студентських баскетбольних команд має свої складності в зв'язку протиріччям у задачах, зв'язаних з необхідністю прагнення до максимальних спортивних результатів, і необхідністю професійного удосконалення в обраній професії. Крім того, існують об'єктивні складності організаційного характеру при побудові навчально-тренувального процесу в студентських баскетбольних командах.

2.2. Метод технічного протоколювання ігор

Технічне протоколювання ігор проводилося незалежним експертом в іграх з головними суперниками. Усього було проаналізовано 11 ігор. Ефективність діяльності кожного гравця визначалася на основі технічних протоколів ігор за допомогою обчислення спеціальних коефіцієнтів суми "позитивних" і "негативних" очок [22, 30]. Однак формули визначення суми "позитивних" і "негативних" очок були трохи модифіковані, і в нашому дослідженні мали такий вид:

де:

S+ - сума набраних "позитивних" очок;

S- - сума "негативних" очок за помилки в нападі і захисті;

Т - час участі в грі;

- результативність гравця, набрана 1- очковими кидками;

- процентне значення влучень 1-очкових кидків;

- процентне значення влучень 1-очкових кидків по модельним даним;

- результативність гравця, набрана 2-очковими кидками;

- процентне значення влучень 2-очкових кидків;

- процентне значення влучень 2- очкових кидків по модельним даним;

- результативність гравця, набрана 3-очковими кидками;

- процентне значення влучень 3- очкових кидків;

- процентне значення влучень 3-очкових кидків по модельним даним;

А – кількість атакуючих передач;

П - кількість перехоплень м'яча;

С - кількість узятих відскоків біля свого щита;

Ч - кількість узятих відскоків біля щита суперника;

Пп - кількість утрат м'яча;

К - кількість очок, отриманих командою в грі.

У дослідженні взяли участь гравці основного і дублюючого складів команди Горловського педагогічного інституту іноземних мов. Були проаналізовані дані ігрової результативності й ефективності згідно даним технічним протоколів, що велися за стандартною методикою. Усього було проаналізовано 11 ігор, до початку експерименту і після експерименту в яких брало участь 12 осіб контрольної і 11 осіб експериментальної груп.

Обчислення ефективності ігрової діяльності проводилося в комп'ютерній програмі "EXСEL".

При технічному протоколюванні ігор фіксувалися також застосовувані групові тактичні взаємодії («передай-вийди», «заслін», «наведення», «трійка», «швидкий прорив»).