Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції "Цивільна оборона ".doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.27 Mб
Скачать

3.Планування заходів реагування на нс

3.1. Основи планування заходів запобігання та зменшення впливу наслідків нс на ое

Завчасна підготовка до захисту населення, об'єктів економіки всіх галузей господарської діяльності країни в умовах мирного і воєнного часу є одним з основних принципів їх захисту. Чим більше підготовчих заходів буде проведено заздалегідь в мирний час, тим легше буде вирішити завдання захисту при загрозі виникнення й в умовах НС, під час війни, особливо в її первісний період. Для забезпечення готовності функціональних і територіальних підсистем ЄДС та ЦО до оперативного реагування на НС органами управління підсистем усіх рівнів розробляються окремі плани реагування на НС, найбільш імовірні для певної території, галузі, об'єкта виходячи, з прогнозованих даних та експертних оцінок.

Основними завданнями окремих планів реагування на НС є: визначення можливих джерел НС та їх впливу на довкілля; уточнення зон можливих руйнувань населених пунктів та особливо важливих об'єктів господарювання, шляхів сполучення і комунікаційних мереж; можливого катастрофічного затоплення, осередків пожеж, радіоактивного, хімічного або іншого зараження; надзвичайних екологічних ситуацій; визначення можливих втрат населення, сил та засобів ЄДС та ЦО; встановлення кількісних та якісних показників виведення з ладу транспортних засобів, промислових, громадських і житлових будинків та споруд, комунальних і енергетичних мереж, засобів зв'язку, магістральних газо-, нафто- або інших трубопроводів, залізничних вузлів, портів, мостів, шляхопроводів, тощо; уточнення розмірів можливих збитків; визначення характеру та обсягів АРІНР та відбудовних робіт, проведення розрахунків сил і засобів ЄДС та ЦО, необхідних .для їх виконання; визначення порядку та організації взаємодії, всебічного забезпечення дій підпорядкованих сил ЄДС та ЦО у зоні НС та управління ними. Окремі плани реагування на НС повинні бути взаємоузгодженні, затверджені відповідними керівниками органів управління ЄДС та ЦО, забезпечувати виконання покладених на ці органи управління і сили функцій. Практичне здійснення основних принципів захисту робітників та службовців, на об'єктах економіки, починається з розробки планів реагування на НС. Рішення начальника ЦО і завчасно розроблені плани є основою керування ОЕ у НС.

Закони України “Про цивільну оборону України “, “Про захист населення і територій від НС природного і техногенного характеру”, що визначають загальні для нашої держави організаційно - правові норми в області захисту від НС ставлять за обов'язок усім ОЕ: планувати й приймати міри захисту своїх працівників об'єктів від НС; планувати і здійснювати заходи щодо підвищення стійкості функціонування ОЕ і забезпечення життєдіяльності їхніх працівників у НС; забезпечувати створення, підготовку та підтримку в готовності до застосування сил і засобів з попередження та ліквідації НС, навчання працівників ОЕ способам захисту і діям у НС у складі невоєнізованих формувань; створювати локальні системи оповіщення про НС; забезпечувати організацію і проведення АРІНР на підвідомчих ОЕ та прилягаючих до них територіях; фінансувати заходи щодо захисту працівників ОЕ від НС; створювати резерви фінансових і матеріальних ресурсів для ліквідації НС; оповіщувати працівників ОЕ про загрозу або виникнення НС. Як вихідні документи для планування використовуються накази Президента України, законодавчі акти Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів, рішення МНС, “План реагування на НС державного рівня”, витяги з рішення начальника ЦО області, району щодо організації та ведення ЦО на території області або району, витяг з “Плану організації евакозаходів та визначення місць розміщення евакуйованого населення”.

На ОЕ повинні бути розроблені два плани, а саме – “План дій з попередження та ліквідування НС” (на мирний час ) та “План цивільної оборони ” (на воєнний час). Розробка планів повинна бути підлегла досягненню головної мети – максимальному зниженню людських та матеріальних втрат у будь-яких умовах обстановки. Планування повинне базуватися на наукових прогнозах обстановки, що може скластися в результаті НС і застосування сучасних засобів ураження, ступеня реальної небезпеки виникнення НС на ОЕ, на всебічному аналізі й оцінці матеріальних і людських ресурсів.