Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для РГЗ по конкуренции.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Таблиця 7

Суб'єкти ринку

Темпи приросту ринкових часток фірм

Характер зміни

конкурентних позицій фірм

Базова фірма (А)

Фірма Б

Фірма В

Фірма Г

За даними табл.7 робиться висновок стосовно характеру зміни конкурентної позиції базової фірми, а також інших фірм, що оперують на ринку.

2. Визначення конкурентного статусу базової фірми

Результати виконаних у п.1 дій дають можливість зафіксувати положення на ринку усіх розглянутих фірм, що характеризує їх конкурентний статус. Ці результати поєднуються в конкурентну карту ринку (ККР), яка наведена у табл.8.

Як видно з цієї таблиці, в ККР фіксується конкурентний статус усіх заданих фірм шляхом віднесення кожної з них до одного з типових положень 1-16.

З табл.8 видно також, що за силою конкурентного статусу фірми поділяються на дві категорії:

у положеннях 1,2,5,6,9,10,13,14 фірмам характерна позитивна тенденція розвитку, що служить передумовою посилення їхнього конкурентного статусу;

у положеннях 3,4,7,8,11,12,15,16 має місце прямо протилежна тенденція.

Таблиця 8

Характер зміни

ринкових позиції фірм

Ринкові позиції фірм

Позиція

лідера

I)

Сильна

позиція

II)

Слабка

позиція

III)

Позиція аутсайдера

IV)

Швидке поліпшення (NI )

1

5

9

13

Поліпшення (NII )

2

6

10

14

Погіршення (NIII )

3

7

11

15

Швидке погіршення (NIV)

4

8

12

16

В обох випадках перед фірмами з будь-яким конкурентним статусом виникає одна й та ж сама задача: у своїй ринковій діяльності вони, як правило, повинні поєднувати наступальний і оборонний варіанти конкурентної поведінки. Цей принцип фірми реалізують наступним чином:

лідери ринку направляють свої зусилля на зміцнення завойованої позиції, намагаючись витиснути при можливості більш слабких за конкурентним статусом суперників із загальної фундаментальної ніши (наступальна поведінка), і одночасно прагнуть покласти край намаганням суперників втрутитись до їх реалізованій ринкової ніши (оборонна поведінка);

суб'єкти ринку із сильною й слабкою ринковою позицією прагнуть, з одного боку, протистояти атакам найближчих суперників з більш сильним конкурентним статусом (оборонна поведінка) та, з іншого боку, придушувати подібно лідерам більш слабких конкурентів (наступальна поведінка);

аналогічно діють і аутсайдери ринку: вони змушені найчастіше боротися за виживання шляхом відбиття тиску більш сильних конкурентів (оборонна поведінка) та ініціювати спроби поліпшити свою позицію за рахунок найближчих конкурентів, які незначно перевершують їх та/або уступають їм за конкурентним статусом (наступальна поведінка).

На закінчення робиться висновок стосовно ідентифікації ситуації, що склалася на ринку, й характеру можливого в принципі розвитку конкурентних відносин між базовою фірмою та іншими фірмами, які оперують на ринку.