Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для РГЗ по конкуренции.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра

«Експлуатація морських портів»

ОБГРУНТУВАННЯ ВИБОРУ

КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ ФІРМИ

Методичні вказівки

до виконання розрахункової роботи з дисципліни

«Проблеми теорії конкуренції»

Спеціальність:

8.100403 «Організація перевезень та управління на транспорті»

Одеса - 2013

Методичні вказівки розроблені професором кафедри «Експлуатація морських портів» Одеського національного морського університету Магамадовим Олексієм Різаудіновичем, при участі асистентів Макаренка Олександра Євгеновича і Павлової Наталії Леонідівни та викладача-стажиста Русанової Світлани Сергіївни відповідно до робочої програми дисципліни «Проблеми теорії конкуренції» зі спеціальності 8.100403 «Організація перевезень та управління на транспорті».

Методичні вказівки розглянуті і схвалені на засіданні кафедри «Експлуатація морських портів» ОНМУ 28 лютого 2013 р. (протокол № 12).

Рецензент - канд. екон. наук, доц. Раскевич Ігор Вікторович.

Методичні вказівки за розділами розрахункової роботи

Запропонована нижче розрахункова робота (РР) базується на уявленнях сучасної теорії конкуренції, яка відображена у працях М.Портера, А.Ю. Юданова та Г.Л. Азоєва. У ній вивчаються методичні основи рішення ключової проблеми теорії конкуренції, пов’язаної з обґрунтуванням вибору конкурентної стратегії деякої фірми, яка оперує одночасно з іншими фірмами на спільному ринку товарів/послуг. При цьому рішення задачи, що адекватна вказаної проблемі, відшукується в прив'язці до конкретного періоду часу, який задається, для чотирьох фірм (А, Б, В, Г), перша з котрих (А) трактується як базова.

Розв’язання визначеної задачи відшукується у два етапи, на першому з котрих виконується оцінка ринкової позиції усіх діючих на спільному ринку фірм, фіксується їх конкурентний статус, виявляються ринкові конкуренти базової фірми і обґрунтовується мета її функціонування. На другому етапі робиться саме вибір конкурентної стратегії базової фірми, виходячи з максимізації конкурентоспроможності її продукції (товарів/послуг).

Вичерпне рішення даної задачи може бути знайдено шляхом всебічного дослідження за обширним рядом показників, які характеризують механізм та ефективність функціонування розглядаємого ринку з використанням обширної і різноманітної інформації. В нашому випадку задачу припустимо спростити та її рішення знаходити лише за одним показником – ринковою часткою фірм, ураховуючи, що цей показник є інтегральною характеристикою фірм будь якого типу.

При виконанні РР приймається до уваги наведена нижче диференціація реалізованих ринкових ніш фірм за річним обсягом виробляємої ними продукції (у тисячах одиниць): великі фірми – більш 100; середні фірми – від 30 до 100; малі фірми – менш 30.

Розгляд питань першого етапу розробки РР починається з аналітичних обґрунтувань і розрахунки, які розглядаються у розділах 1 - 4.