Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sotsiologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
560.13 Кб
Скачать

71.Формальні та неформальні соціальні інститути.

Соціальний інститут-це організована система зв'язків і соціальнихнорм, яка об'єднує значущі суспільні цінності і процедури,задовольняють основним потребам суспільства. Це досить стійкіформи організації та регулювання спільної діяльності людей. Соціальніінститути виконують у суспільстві функції соціального управління і соціальногоконтролю як одного з елементів управління. Соціальні інститути керуютьповедінкою членів суспільства через систему санкцій і нагород. У соціальномууправлінні і контролі інститути грають дуже важливу роль. Їх завданнязводиться не тільки до примусу. У кожному суспільстві існують інститути,що здійснюють гарантії волі у певних видів діяльності-свободутворчості або нововведень, свободу слова, права на отримання певноїформи і величини доходу, на житло і безкоштовне медичне обслуговування. Саме соціальні інститути підтримують спільну кооперативнудіяльність в організаціях, що визначають стійкі зразки поведінки, ідеїі стимули.

Соціальні інститути класифікуються на підставі змісту іфункцій, які вони виконують - економічні, політичні,виховні, культурні, релігійні.

Соціальні інститути можна поділити на формальні і неформальні.

Критерієм розподілу служить ступінь формалізації існуючих у них зв'язків,взаємодій, відносин.

Формальні інститути-спосіб організованого побудови на основісоціальної формалізації зв'язків, статусів і норм. Формальні інститутизабезпечують проходження ділової інформації, необхідної дляфункціональної взаємодії. Регулюють щоденні особистісніконтакти. Формальні соціальні інститути регулюються законами,нормативними актами.

До формальних соціальних інститутів відносяться:

. економічні інститути-банки, виробничі установи;

. політичні інститути-парламент, міліція, уряд;

. виховні і культурні інститути-родина, інститут та ін навчальні заклади, школа, художні установи.

Коли ж функції, засоби соціального інституту не відображені вформальних правилах, законах, створюється неформальний інститут. Неформальніінститути - спонтанно сформована система соціальних зв'язків, взаємодійі норм міжособистісного і міжгрупової спілкування. Неформальні інститутивиникають там, де несправність формального інституту викликає порушенняважливих для жізнідеятельності всього соціального організму функцій. В основімеханізму такої компенсації лежить певна спільність інтересіворганізацій її членів. Неформальний інститут заснований на особистому виборізв'язків і асоціацій між собою, припускаючи особистісні неформальніслужбові відносини. Ні жорстко закріплених стандартів. Формальніінститути спираються на жорстку структуру відносин, у той час як унеформальних інститутах подібна структура носить ситуаційний характер.

Неформальні організації створюють більше можливостей для творчоїпродуктивної діяльності, розробки та впровадження нововведень.

Приклади неформальних інститутів-націоналізм, організації за інтересами

- Рокери, «дідівщина» в армії, неформальні лідери в групах, релігійнігромади, діяльність яких суперечить законам суспільства, коло сусідів.

З 2-й пол. 20 в. у багатьох країнах з'явилося безліч неформальнихорганізацій і рухів (у т. ч. «Зелені»), що займаютьсяприродоохоронною діяльністю та екологічними проблемами,неформальна організація любителів телевізійної драми.

Отже, інститут - це своєрідна форма людської діяльності,заснованої на чітко розробленій ідеології, системі правил і норм, а такожрозвинутому соціальному контролі за їх виконанням. Інституційнадіяльність здійснюється людьми, організованими в групи абоасоціації, де проведено поділ на статуси і ролі відповідно допотребами даної соціальної групи або суспільства в цілому. Інститути,таким чином, підтримують соціальні структури і порядок у суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]