Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародне приватне право контр..doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Завдання на контрольну роботу № 24

1. Організація міжнародних перевезень.

2. Предмет і метод міжнародного приватного права.

Практичне завдання: Громадянин України Тальберг (німець за походженням), що мешкав в Одеській області, виїхав на постійне місце проживання до Німеччини, отримавши там статус переселенця. В Україні у нього залишилося майно: дім, гараж, автомобіль, побутова техніка, щодо якого виник спір між п. Тальбергом та його родичами, що також виїхали до Німеччини. Позов був заявлений у німецькому суді.

Чи зберігається за п. Тальбергом право власності на вказане майно? Законодавство якої країни слід застосовувати у даному випадку? Чи є між Федеративною Республікою Німеччини та Україною угода, якою вирішувалися б подібні питання?

Завдання на контрольну роботу № 25

1. Колізійне регулювання позадоговірних зобов’язань.

2. Роль міжнародних договорів в розвитку міжнародного приватного права.

Практичне завдання: Громадянин України К., який постійно проживав в м. Чернігові, працював водієм на підприємстві в м. Нарві (Естонія). Його дружина, громадянка Естонії, проживала разом з ним. Вона народилась у 1930 р. у естонському селі, у сім’ї старообрядців.

К. загинув при аварії у 1997 р., після його смерті залишились син (проживає в м. Нарві), дочка (проживає в м. Чернігові) і брат (проживає в м. Талліні). Заповіту складено не було. Після смерті К. виникли суперечки з приводу майна померлого. В Чернігові він мав власний будинок і автомобіль, в Усть-Нарві (Естонія) – літній будиночок та цегляний гараж, а також внесок в естонському банку (в м. Нарві).

В установах якої країни повинно вирішуватись питання про спадкування? Які положення з питання спадкування містяться у договорі про правову допомогу між Україною і Естонією?

Завдання на контрольну роботу № 26

1. Форми міжнародних розрахунків.

2. Українське законодавство з питань міжнародного приватного права.

Практичне завдання: Українське виробниче підприємство звернулося в господарський суд із позовом до французького торгового товариства, що має філіал на території України, про стягнення завданих збитків. Незважаючи на неодноразові повідомлення, що відсилалися у порядку, передбаченому міжнародними угодами, відповідач в суд не з’явився, але надав письмове заперечення проти розгляду спору в державному суді, посилаючись на застереження в контракті про арбітраж ad hoc.

Яке рішення щодо підсудності має прийняти господарський суд? Складіть проект ухвали суду. Які види міжнародного комерційного арбітражу вам відомі?

Завдання на контрольну роботу № 27

1. Банківські гарантії в міжнародних грошових зобов’язаннях.

2. Уніфікація і гармонізація в міжнародному приватному праві.

Практичне завдання: Остаточним рішенням Арбітражу Цюріхської Торгової Палати від 25 липня 2000 р. зобов’язано український завод Р. сплатити ТОВ «К.-Австрія» непогашені платежі в сумі 4 млн. 300 тис. австрійських шилінгів, пеню згідно з контрактом у сумі 210 тис. австрійських шилінгів, реєстраційний збір у сумі 3 тис. швейцарських франків та витрати на арбітражний суд у сумі 15 тис. швейцарських франків.

Із клопотанням про визнання та виконання даного рішення до апеляційного суду Київської області звернувся представник стягувача. В судовому засіданні представник стягувача уточнив, що просить дати дозвіл на примусове виконання рішення суду ВАТ «Цукровий завод Р.», який є правонаступником орендного підприємства «Цукровий завод Р.», з яким стягувач уклав контракт і якому було поставлено устаткування. Але оскільки боржник не повідомив арбітражний суд про зміну своєї назви, то в рішенні не було зазначено організаційну форму – ВАТ, а лише назву – «Цукровий завод Р.».

Представник боржника в судовому засіданні пояснив, що ВАТ «Цукровий завод Р.» є правонаступником орендного підприємства з такою ж назвою, і австрійська фірма дійсно поставила устаткування, за яке завод повністю не розрахувався. Однак він заперечував проти визнання й виконання на території України вказаного рішення суду, посилаючись на те, що визнання та виконання цього рішення суперечить публічному порядку України; крім того, боржнику належним чином не повідомили про час і місце розгляду справи.

Які нормативні акти визначають порядок виконання на території України іноземних арбітражних рішень? Яке рішення у справі має винести апеляційний суд?